Ny ungdomsbok utmanar Sverigebilden

facebookcensur JPG
Ingen vanlig ungdomsbok.

Saba Gordons uppväxtskildring Alla vet att du snackar skit är baserad på verkliga händelser. Den skildrar ett Sverige som de flesta kan känna igen sig i. Ett Sverige av skolstrejker, klassfester, utseendefixering, sociala medier och förtryckande normer som nästan inget barn kan leva upp till. Allra minst bokens huvudperson, förortstjejen Selma.

För Selma är ingen vanlig tjej. Hon tycker att hennes jämnåriga är för tramsiga. Hon har ett större behov av vuxenkontakt än andra barn. Samtidigt bor hon i förorten. Hon förväntas vara tuff och bitchig, älska hiphop och bli kär i svenska rappare. Istället är hon blyg och tystlåten, älskar klassisk musik och blir kär i sin supersvenska fritidsledare.

Det här är ingen vanlig ungdomsbok. Selmas uppväxt utmanar den gängse Sverigebilden av ett inkluderande land där trygghet och fred är en månghundraårig konstant. Selmas enda riktiga trygghet är sommarvistelserna i det av kriget märkta Bosnien, där släktingarna överöser henne med kärlek och omtanke. Men Sverige är ett helvete.

Alla vet att du snackar skit skildrar en uppväxt som präglas av osäkerhet, ensamhet – och övergrepp. Här finns inget tillrättalagt Metoo-narrativ där förövaren är en hemsk förtryckare eller där offret ges upprättelse. Snarare bidrar rättegången och åtalspunkten våldtäkt mot barn till ännu större förvirring i en osäker tonårings värld. En värld där de vuxnas välvilja representerad av poliser,  lärare, socionomer och psykologer förvandlas till ett kvävande grepp runt halsen på ett obeskrivligt utsatt barn.

”Jag vill beskriva det obeskrivliga”, säger Saba Gordon om sin bok. ”Jag vill beskriva hur det är att växa upp i Göteborg idag, om man har en pappa som är krigsskadad, alkoholiserad och psykiskt sjuk, i ett utsatt område där den fria viljan inte existerar, där ett barn i dagens Sverige ännu inte omfattas av FN:s barnkonvention.”

Bokens Selma växer upp i en miljö som allt oftare kallas orten invandrartäta förorter som präglas av skjutningar, gängbråk, homofobi och absurt stereotypa könsroller. Svenska polisens benämning är utsatta områden och särskilt utsatta områden.

”På många sätt är det här min personliga uppgörelse med romantiseringen av det vi kallar orten”, säger Saba Gordon:

”Selma är själv ett barn av orten. Hennes pappa är bosnier och hon förväntas foga sig efter ortens normer, utstakade av stöddiga äldre killar från Biskopsgården, Bergsjön och Angered. Problemet är bara att Selma är ett osäkert barn. Hon är mjuk, tystlåten, undfallande. Och så älskar hon klassisk musik, samtidigt som hon hatar hiphop, svenska rappare och tuffa svartklädda ortenkillar. Historien har gång på gång visat att ghettokulturer aldrig accepterar sådana individer. Oavsett om det är ett judiskt ghetto i 1800-talets Frankrike, ett afroamerikanskt ghetto i 1900-talets USA eller ett utsatt område i dagens Göteborg, så är mjukhet lika med svaghet. Och i ghettot föraktas svaghet mer än något annat.”

Med den här boken ger Saba Gordon en röst åt alla blyga och osäkra ungdomar som helst håller tyst. De som inte är tillräckligt snygga eller populära för att bli bjudna till fester. De som ingen tafsar på i skolans korridorer. Som ingen kallar hora, och som presterar bra i skolan men samtidigt förtvinar av ensamhet. Med föräldrar som lider av psykisk ohälsa och kämpar med ekonomin varje dag. Även dessa ungdomar kan råka ut för övergrepp.

Man kan läsa boken som en kampskrift för introverta, osäkra och osynliga barn som ges alltför lite uppmärksamhet, såväl i klassrummen som i barn- och ungdomslitteraturen.

De barn som ofta är de allra mest utsatta.


Titel: Alla vet att du snackar skit (Pocket, 210 s.)
Författare: Saba Gordon
Utgivningsår: 2019
Förlag: Till Punkt
Pris: 99 kr (Adlibris)
Återförsäljare: Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s