Levande uppväxtskildring!

omslag sista mindre
Flickan som rann ut i sanden
av Saba Gordon
Roman, 217 sidor. Pocket, 2019.

Selma växer upp i Göteborg på 2010-talet, och hennes liv är så långt ifrån normalt det kan bli. Denna uppväxtskildring om övergrepp, ensamhet och mobbning tar med dig på en dramatisk resa som överträffar dina vildaste föreställningar om exakt hur komplicerad barndomen kan vara. Och vad som krävs för att överleva den.

Med den här boken ger Saba Gordon en röst åt alla blyga och osäkra ungdomar som helst håller tyst. De som inte är tillräckligt snygga eller populära för att bli bjudna till fester. De som ingen tafsar på i skolans korridorer. Som ingen kallar hora, och som presterar bra i skolan men samtidigt förtvinar av ensamhet. Med föräldrar som lider av psykisk ohälsa och kämpar med ekonomin varje dag. Även dessa ungdomar kan råka ut för övergrepp.

Man kan läsa boken som en kampskrift för introverta, osäkra och osynliga barn som ges alltför lite uppmärksamhet, såväl i klassrummen som i barn- och ungdomslitteraturen.

De barn som ofta är de allra mest utsatta.

”Starka känslor garanteras!” Tuva, 16 år

”En bok som alla borde läsa. Och som borde finnas på varenda skola i Sverige.”
Johanna, högstadielärare

”Det här är en uppväxtskildring som tävlar med Lena Anderssons debutroman ‘Var det bra så?’ ifråga om att skildra den svenska förortens grymma verklighet. Här finns liksom i Lena Anderssons debut inte en tillstymmelse till romantisering eller politisk korrekthet. Saba Gordon tecknar en uppväxt på Hisingen under 2000- och 2010-tal med ett språk, en indignation och en rättframhet som i min mening saknar motstycke i samtida svensk skönlitteratur. Koncist och skalpellvasst skildrar Gordon förortsgängens makt över unga tjejer, där den sexuella såväl som den ekonomiska utsattheten framträder som avgrundsdjup. Gordons svensk-bosniska alter ego Selma agerar som en lins genom vilken förortens verklighet bryts. Här blandas sagofigurer med hembesök av socialtjänsten, snälla klasslärare med kompisfyllor på Hammarkullenkarnevalen, skolstrejker med gängbråk och hård förortsbetong med lummiga, sprängfulla innergårdar där överfulla sopcontainrar ständigt lockar till sig råttor och fiskmåsar. Med det hjärtskärande tonfallet hos ett barns och en tonårings oskuldsfulla naivitet framträder verkligheten i alla sina bistra, obönhörliga kontraster.

Jag är övertygad om att Flickan som rann ut i sanden kan komma att bli en modern svensk klassiker, om den får en ärlig chans. Utöver en hisnande läsupplevelse är boken dessutom ett ovärderligt tidsdokument över vad man en dag förmodligen ska minnas tillbaka på som medeltiden i det moderna Sveriges historia.”

 Sebastian Wiberg, författare och kritiker

Enligt läsarna handlar denna bok om:

 • Livet som ung på 2000-talet
 • Gängens makt över unga tjejer
 • Sexuella övergrepp
 • Våldtäkt mot barn
 • Mobbning
 • Ensamhet
 • Att inte bli förstådd
 • Självskadande
 • Ätstörningar
 • Göteborg idag
 • Vidriga kulturpersoner
 • Orten
 • Förortskultur
 • Att ha en förälder som är psykiskt sjuk
 • Alkoholmissbruk
 • PTSD

Enligt läsarna är denna bok:

 • Levande och vibrerande
 • Lätt att känna igen sig i, särskilt om man är från Göteborg
 • Suggestiv, spännande
 • Överraskande med alla oväntade perspektiv och vändningar
 • Ovanligt pedagogisk i hur sexuella trauman förklaras, och hur ett barns hanteringar av starka känslor skildras

Återförsäljare och priser:

 • Till Punkts webbshop
 • Bokus
 • Adlibris
 • Akademibokhandeln

(Frakt kan tillkomma)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s