Så hittar du kantarellerna – innan någon annan gör det!

Kantareller
Den mindre kända bleka kantarellen har knubbigare form och mildare smak. Foto: Mattias Svensson

NATUR. Den svenska svampskogen rymmer många läckerheter, men ingen är väl så eftertraktad som kantarellen. I Sverige finns ett flertal kantarellsorter. Mest känd är den gula kantarellen, men tidigt i kantarellsäsongen (juni) förekommer även den så kallade bleka kantarellen på sina håll.

Den bleka kantarellen har knubbigare form och är gulvit, ibland nästan vit, till färgen. Man känner dock igen den på den typiska kantarelldoften, som också den gula kantarellen har.

Den gula kantarellen växer gärna i mossig granskog och längs diken och vägkanter. Har man väl hittat en kantarell, så upptäcker man snart ofta fler. Mattias Svensson har ett sommarhus en bit utanför Halmstad, och han är något av traktens svampexpert.

– Grannarna kommer ofta förbi med all möjlig slags svamp, både ätlig och oätlig. För mig är det bara roligt att få hjälpa till och att sprida kunskapen om våra svenskar svampar, säger han.

Vad är ditt bästa tips för att hitta de bästa kantarellställena?

– Håll ögonen på marken, säger Mattias och skrattar. Nej, men skämt åsido. Det bör ha regnat ett tag innan man ger sig ut i skog och mark. Kantareller trivs bland mossa och gärna där marken sluttar lite. På hösten är det bra att hålla utkik invid mindre vattendrag och bäckar i skogen. Jag har ofta hittat kantareller som växer helt under vatten.

Läs mer: Maximera din svampskörd och bli smartare på köpet!

Den vanligaste svenska kantarellen – gul kantarell – kallas också höstkantarell. Detta beror på att den växer långt in på hösten, ibland även tidigt under vintern. För Mattias Svensson är svampplockande inte bara en fridfull syssla i en tillvaro annars ofta präglad av stress, press och konstant uppkoppling. Den kan också motverka psykisk ohälsa och överbrygga kulturella klyftor.

– För några år sedan hade vi ett flyktingboende i närheten. Flyktingarna var sysslolösa och jag erbjöd mig att visa runt i skogen. Vi hittade inte bara en massa god svamp, som vi tillagade och åt. Vi lärde oss också mycket av varandra, våra kulturer och vi visade att det går att leva och trivas ihop, oavsett.

Är det några svampar du avråder oss mindre svampkunniga från att plocka?

– Vissa delikatessvampar är tyvärr väldigt lika de allra giftigaste. Champinjoner kan för ett otränat öga vara väldigt lik vit flugsvamp, som man kan dö av. Rynkad tofsskivling är en annan underbart god svamp, som dock många förväxlar med mycket giftiga spindelskivlingar, som den faktiskt är ganska nära släkt med. Sedan har vi trattkantarellerna. Mitt bland de stora fälten av trattkantareller sticker gärna mindre, men oerhört giftiga spindelskivlingar upp i samma form och nästan, kan man tycka om man inte är så van, samma form.

Mattias menar att svampplockarglädjen måste balanseras upp mot den kunskapsnivå man har om svamp.

– Ta alltid det säkra för det osäkra. Är du minsta osäker, ät inte svampen. Eller fråga en svampexpert.

Lavinia Revals


Relaterad läsningFler artiklar i nyhetsflödet:

Frihetsnytt 2021-05-07

FRIHETSNYTT. Allt fler svenskar väljer Frihetsnytt. WHO nödgodkänner kinesiska räkchips. Fler regioner vill förbjuda Harry Potter. Oppositionen önskar avveckla äldreomsorgen?

Läs hela artikeln

Svenska kyrkan: Symbolen för medelklassens död

DEBATT. Sinnebilden för Svenska kyrkan är numera multireligiösa jippon och kortklippta, kvinnliga präster i trendiga glasögon. Det stinker med andra ord av medelklass, men mer än så: det stinker av en dekadent medelklass på utdöende. Jag har alltid fått myrkrypningar av Svenska kyrkan, men inte riktigt förstått varför. Den…

Läs hela artikeln

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter…

Läs hela artikeln

Att vara kvinna – en utmaning i vår tid

DEBATT. Det sägs ju att man inte är kvinna, man blir det. Men hur kan man bli det utan att vara något som, åtminstone kan kallas en förlaga till någon form av kvinnlighet? Men är kvinnlighet och kvinnoskap verkligen samma sak? Vi har länge debatterat skillnaden mellan att vara…

Läs hela artikeln

Vitrysk smugglare togs på bar gärning

POLEN. Funktionärer av den podlasiska avdelningen av gränsvakten upptäckte smuggling av de illegala tobaksprodukterna kastade över gränsen med en drönare. Till fallet anhölls en fyrtioårig medborgare Vitrysslands. Patrullen från gränsvaktens enhet i Kuznica som fullförde sin plikt i bevakandet av Panstwas gräns fick syn på ett liggande föremål från…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2020-04-30

FRIHETSNYTT. Kungen fyller 75. SD-ledare vill byta namn på Sölvesborg. Digitala coronaregler: självdistans och smartphonekarantän ska stoppa näthatet. Den ortodoxa påsken är här.

Läs hela artikeln

HBTQ-rörelsen i forna Sovjet: ”Sprider civilisationens ljus”

DEBATT. Som gammal ryskspråkig hbtq-aktivist har jag genom åren förvärvat dyrköpta insikter i de utmaningar som hbtq-rörelsen står inför i forna Sovjet – Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Centralasien och länderna i Kaukasus. Utmaningar som många i väst – de som kritiserar exempelvis Ryssland för bristande tolerans och inkludering – knappast…

Läs hela artikeln

Förra chefredaktören: ”Jag ber om ursäkt!”

ANSLAG. Det är jag, Karl Ljunggren, som är grundaren till förlaget Till Punkt, vars sida du nu besöker. Det var jag som bar på drömmen, förhoppningen, förvissningen om att det skulle finnas en röst i litteraturvärlden, i förlagsbranschen som tog den lilla människan på allvar. Detta var hela tiden…

Läs hela artikeln

Nikol Pasjinian avgår: ”Landsförrädaren” lyssnar till folket?

ARMENIEN. Efter drygt ett år av protester väljer nu Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian att avgå, uppger nyhetskanalen Telesur English. I ett TV-sänt uttalande meddelar han att det är folkets vilja som avgör detta. Dessvärre kommer denna landsförrädare att sitta kvar i ett slags interimsställning inför sommarens nyval. Nikol Pasjinian,…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2021-04-23

FRIHETSNYTT. Här kommer de senaste rubrikerna från Frihetsnytts text-tv med Johannes Mandelbrot: Fortsatt stopp för Janssons frestelse. Karolinerna var modigare än man tidigare trott. Navalnyj bryter hungerstrejken. Sverige är ett skitland, enligt Luleåbloggare. Rikstävlingen för katter har dragit igång.

Läs hela artikeln

Lugansk har fått ny nationalsång

UTRIKES. I utbrytarrepubliken LNR (Folkrepubliken Lugansk i f.d. östra Ukraina) pågår ett intensivt arbete med att konsolidera den unga statsbildningens nationalsymboler. Man har sedan 2016 fattat beslutet att ersätta den preliminära hymnen ”Hjärtat av Donbass” med den mer lättsjungna och statsmannamässiga ”Segerns tecken över dig”, som nu efter en…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.