Så hittar du kantarellerna – innan någon annan gör det!

Kantareller
Den mindre kända bleka kantarellen har knubbigare form och mildare smak. Foto: Mattias Svensson

NATUR. Den svenska svampskogen rymmer många läckerheter, men ingen är väl så eftertraktad som kantarellen. I Sverige finns ett flertal kantarellsorter. Mest känd är den gula kantarellen, men tidigt i kantarellsäsongen (juni) förekommer även den så kallade bleka kantarellen på sina håll.

Den bleka kantarellen har knubbigare form och är gulvit, ibland nästan vit, till färgen. Man känner dock igen den på den typiska kantarelldoften, som också den gula kantarellen har.

Den gula kantarellen växer gärna i mossig granskog och längs diken och vägkanter. Har man väl hittat en kantarell, så upptäcker man snart ofta fler. Mattias Svensson har ett sommarhus en bit utanför Halmstad, och han är något av traktens svampexpert.

– Grannarna kommer ofta förbi med all möjlig slags svamp, både ätlig och oätlig. För mig är det bara roligt att få hjälpa till och att sprida kunskapen om våra svenskar svampar, säger han.

Vad är ditt bästa tips för att hitta de bästa kantarellställena?

– Håll ögonen på marken, säger Mattias och skrattar. Nej, men skämt åsido. Det bör ha regnat ett tag innan man ger sig ut i skog och mark. Kantareller trivs bland mossa och gärna där marken sluttar lite. På hösten är det bra att hålla utkik invid mindre vattendrag och bäckar i skogen. Jag har ofta hittat kantareller som växer helt under vatten.

Läs mer: Maximera din svampskörd och bli smartare på köpet!

Den vanligaste svenska kantarellen – gul kantarell – kallas också höstkantarell. Detta beror på att den växer långt in på hösten, ibland även tidigt under vintern. För Mattias Svensson är svampplockande inte bara en fridfull syssla i en tillvaro annars ofta präglad av stress, press och konstant uppkoppling. Den kan också motverka psykisk ohälsa och överbrygga kulturella klyftor.

– För några år sedan hade vi ett flyktingboende i närheten. Flyktingarna var sysslolösa och jag erbjöd mig att visa runt i skogen. Vi hittade inte bara en massa god svamp, som vi tillagade och åt. Vi lärde oss också mycket av varandra, våra kulturer och vi visade att det går att leva och trivas ihop, oavsett.

Är det några svampar du avråder oss mindre svampkunniga från att plocka?

– Vissa delikatessvampar är tyvärr väldigt lika de allra giftigaste. Champinjoner kan för ett otränat öga vara väldigt lik vit flugsvamp, som man kan dö av. Rynkad tofsskivling är en annan underbart god svamp, som dock många förväxlar med mycket giftiga spindelskivlingar, som den faktiskt är ganska nära släkt med. Sedan har vi trattkantarellerna. Mitt bland de stora fälten av trattkantareller sticker gärna mindre, men oerhört giftiga spindelskivlingar upp i samma form och nästan, kan man tycka om man inte är så van, samma form.

Mattias menar att svampplockarglädjen måste balanseras upp mot den kunskapsnivå man har om svamp.

– Ta alltid det säkra för det osäkra. Är du minsta osäker, ät inte svampen. Eller fråga en svampexpert.

Lavinia Revals

Relaterad läsning:

Maximera svamplyckan och bli smartare på köpet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s