Triumfglass ”Sitting Bull” kritiseras hårt

sitting-bull-394471_1920
Sitting Bull var ledare för det nordamerikanska ursprungsfolket hunkpapa/siuox. (Foto: Pixabay)

INRIKES. Triumfglass överväger att ta bort bästsäljaren ”Sitting Bull” ur sitt sortiment, rapporterar SVT Nyheter Väst. Som skäl till övervägandet hänförs kritik mot glassens omslag, där den nordamerikanska inuitledaren Sitting Bull porträtteras.

Detta trots att den välkända glassproducenten från Sävedalen utanför Göteborg har uppgett att glassen är en bästsäljare sedan lång tid.

Kritiken har, uppger SVT Västs Emmy Westling, uppstått i kölvattnet av BLM-demonstrationerna (som av lättbegriplig anledning inte längre kan förväxlas med Bonniers litterära magasin).

På SVT Västs hemsida har ett kort intervjureferat laddats upp, där Antonie Grahamsdaughter, som svenskspråkig tolkningsföreträdare för den nordamerikanska ursprungsbefolkning hon själv tillhör, säger att ”det finns inga ord för det, en människa som kämpade med sitt folk mot kolonisationen där också Sverige var inblandat med New Sweden”.

Under tider av massiv migration uppstår lätt konflikter mellan olika samhällsgrupper där variabler som kön, hudfärg, social ställning och språkhantering är viktiga inslag. Koloniseringen av USA, i synnerhet under tiden för den stora expansionen västerut och de möten och konflikter som detta innebar mellan till exempel kineser, europeiska nybyggare och den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, har gjort starka avtryck också i svensk litteraturhistoria, i till exempel Vilhelm Mobergs romanserie Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.

Karl Ljunggren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s