Blir anställd som svensklärare – kan inte ett ord svenska

MÖLNBRO. I västsvenska Mölnbro har rektorn på Mölnbroskolan beslutat att anställa en person med mycket knappa kunskaper i svenska språket – som skolans nya svensklärare för årskurs 7-9. Föräldrar och elever har klagat, och ett tiotal föräldrar har utlyst en ”skolstrejk” för sina elever inför höstterminen. På grund av hotbilden mot läraren kallas han här ”Amir”.

Skolans rektor Dorothy Askerhaus motiverar beslutet såhär:

– Vi går på knäna, och den akuta lärarbristen tillsammans med Skolverkets behörighetskrav gör att vi inte har något annat val. Vi vill också komma bort från situationen med alla tillfälliga vikarier.

Men är det inte problematiskt för undervisningen om en lärare inte kan språket?

– Jag förstår att det kan väcka frågetecken, men skolan täcker upp med assistans från andra lärare och lärarassistenter. Den nya svenskläraren är redan utbildad lärare i sitt hemland och har en fullgod examen från Kabuls lärarhögskola i tyska och engelska. Dessutom har vi många nyanlända elever på skolan som inte lärt sig svenska än. Vi försöker att tänka nytt och se möjligheter, inte problem.

”Amir” ska enligt uppgift ha flyktingstatus och har levt i Sverige en mycket kort tid.  Vi har sökt honom för en kommentar, men han har avböjt.

Skämt åsido. Det här scenariot utgör startpunkten för novellen En riktig svensk i Saba Gordons novellsamling Ensamkommande bläckfiskbarn. Man kan tycka att historien är absurd, men faktum är att många svenska skolor dras med språkproblem av just den här typen. Författaren kommenterar sin novell såhär:

– Oavsett hur skruvade mina berättelser är, gör jag alltid grundlig research för den miljö som handlingen utspelar sig i. Inför den här novellsamlingen, och i synnerhet just den här novellen, var jag ute på många skolor och stötte på många elever som klagade just på att deras lärare hade svårt för svenska.

Men är det inte ansvarslöst att skriva såhär i en tid där rasism och intolerans breder ut sig?

– Det behöver det inte vara. När man läser texten inser man förhoppningsvis att det inte alls är rasistiskt menat. Jag har ju min egen erfarenhet som invandrare, och jag vet själv hur det kan vara när språket inte hänger med. Det är något många kan känna igen sig i, och det är det jag vill belysa.

Saba Gordon ser en fara i att många författare och konstnärligt utövande idag tycks ägna sig åt självcensur.

– Det blir ju ett väldigt tråkigt och fattigt kulturliv om alla ska gå runt och vakta tungan. Jag vill komma bort från det, jag vill kalla en spade för en spade och det ska kunna vara roligt, man ska kunna skratta åt det utan att behöva tänka att man kanske blir beskylld för rasism. Om till och med jag av alla människor ska gå runt och vara rädd för det har vi nått en oerhört kritisk punkt. Många antirasister är tyvärr själva ofta intoleranta, trots att de i grund och botten vill väl.

Novellen ”En riktig svensk” har lästs in som ljudbok av ansvarig utgivare Karl Ljunggren, och kan tills vidare höras på Youtube, som ett smakprov som förhoppningsvis väcker större intresse för novellsamlingen i sin helhet:

Saba Gordon är sedan tidigare känd för sina böcker Fjortisjägaren och Flickan som rann ut i sanden, och har uppmärksammats för sitt kontroversiella sätt att lyfta frågor om sexuella övergrepp, rasism och psykisk ohälsa. Den nya novellsamlingen bjuder på många olika slags historier som reflekterar över dagens och framtidens Sverige. Flera av dem utspelar sig i det fiktiva Mölnbro vid Sveriges västkust.

Lavinia Revals

[Denna artikel ingår i Till Punkts artikelserie från det fiktiva Mölnbro, där flera av författaren Saba Gordons böcker utspelar sig. Mer information finns på Om-sidan och i Böcker.]

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s