Barnprostitutionen i Sverige ökar

silhouette-5273063_1920

INRIKES. Antalet polisanmälningar av brottet ”köp av sexuell handling av barn” har ökat ”på flera håll i landet”, uppger Ekot på Sveriges Radio i en nyhetssändning idag.

Kajsa Wahlberg, kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning Noa, säger i en intervju i inslaget att de ökade anmälningarna kan vara följden av förhöjd bevakning av s.k. sugardejting-sidor på nätet.

Psykologen Åsa Söderberg på Astamottagningen i Umeå uttalar sig också i inslaget. Hon belyser det faktum att barnprostitution inte sker på samma affärsmässiga sätt som prostitutio vuxna köpare och säljare emellan. Istället använder sig den vuxna mannen av subtila belöningar som glass och annat. Detta bidrar, enligt psykologen, till en skev identitetsformning och ogynnsam psykologisk utveckling hos barnet som utsätts.

Någon som välkomnar att barns sexuella utsatthet uppmärksammas är författaren Saba Gordon, som ägnar sina böcker åt nästan enbart detta ämne.

– Det är jätteviktigt att man tar upp det här i medierna, och jag tycker det görs alldeles alldeles för sällan som det är, säger författaren.

Samtidigt är Saba Gordon kritisk till hur både myndigheter och medier hanterar ämnet.

– Man kan säga att de tar i det med tång. Dagens inslag i Ekot idag var ett tydligt exempel på hur ämnet i sig är så tabubelagt, att ingen egentligen säger något alls.

Hur menar du där egentligen?

– Först har vi själva reportern som svepande talar om barn. Vi vet alla idag att med ett barn kan avses allt från nyfödd till 18 års ålder, och det är inte seriöst i sammanhanget att inte specificera bättre. Sen har vi den sakkunniga som talar lika svepande om prostitution och övergrepp. Vi vet idag att prostitution är ett uttryck för allt ifrån slavhandel till unga tjejer som helt själva säljer sig. Vi vet också alla att övergrepp kan vara allt från att ofreda någon med blicken, vilket kan vara nog så skadligt för ett barn, till regelrätt våldtäkt. Det här fega, överslätande språkbruket är ju inget som skulle godkännas i den akademiska världen liksom. Det är pinsamt att vuxenvärlden är så jävla fega att ta i de här frågorna på riktigt.

Hur borde man göra då?

– Tala klarspråk till att börja med. Alla vet att det kan vara oerhört stor skillnad mellan ett barn i mellanstadieålder och en tonåring. Bara där har det psykologiska utvecklingsperspektivet betydelse. Men det är också oerhört stor skillnad på t.ex. en 13-åring och en 15-åring. Det är vidare stor skillnad på pojkar och flickor. Tonåren är en av de mest föränderliga tiderna i en människas liv. Själv väljer jag att säga undre tonåren och övre tonåren, då vet folk iallafall på ett ungefär vad man pratar om. Sveriges Radios nyhetsredaktion borde leva upp till sitt namn och förmedla väsentlig information istället. Hur gamla är de flesta barnen ifråga? På vilket sätt dras de in i prostitutionen? Och på vilka olika håll i Sverige ökar det? Men inget av det här får man veta. Det enda man får veta är att de är barn, punkt slut, och att de är utsatta för prostitution och övergrepp, punkt slut. Det är dessutom viktigt att se till den demografiska sammansättningen här, men det är ju också tabu att tala om idag. Vi har så många tabun kring det här så ingen vågar säga något och då blir det bara skitprat av allt ihop. Låt oss prata mer säger jag. Låt oss inte snacka mer skit. Det är så tabubelagt att de flesta av oss inte ens är medvetna om att det är tabubelagt överhuvudtaget.

Men är det inte lika hemskt oavsett om barnet är 10 år eller 17 år? Eller oavsett om barnet är svenskt eller syriskt?

– Den där frågan är ställd med den idiotiska utgångspunkten att längst inne i varenda människa finns det en liten rasist och pedofilfrämjare som sover och till varje pris inte får väckas. Det är väl klart det är lika hemskt, men det hjälper ingen att bli undanhållen fakta! Hade alla Sveriges Radios lyssnare varit idioter kanske det hade varit strunt samma. Men nu är de ju faktiskt inte det. Det verkar bara deras nyhetsredaktion vara.

Men man måste väl ändå försöka vara finkänslig när man tar upp en så känslig fråga?

– Vad har det med saken att göra? Det är en sak att ha silkesvantar, men den svenska vuxenvärlden har ju tagit på sig rymddräktshandskarna, säger författaren och slänger på luren.

Lavinia Revals

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s