Så blir du sommarpratare – anonym radiokälla avslöjar

Bilresa Natur Äventyr Facebook Inlägg

KULTUR. Att sommarprata i radio är en dröm för många. Men det spelar ingen roll hur bra saker man har att säga eller hur väl man berättar – sommarpratet tycks förbehållet en exklusiv, utvald skara, år efter år.

Nu avslöjar för första gången en anonym källa i radion vilka knep och metoder det är som verkligen funkar för att bli vald av juryn. Källan vill dock inte uppge sitt namn av rädsla för repressalier från företagets ledning.

Vad krävs då för att bli utvald till sommarpratet?

– För det första ska det inte handla om dig, säger hen. Det ska bara framstå så. I själva verket ska det vara en berättelse som alla kan känna igen sig i, för annars vore det ju inte public service.

Men alla sommarprat verkar ju handla om berättarna själva?

– Det stämmer, men de har ju redan fått prata. Vi har väl inte glömt fadäsen med Lena Andersson. Du vet, Jesuspratet. Tänk om någon skulle göra ett likadant program om andra profeter, särskilt en av dem! Herregud säger jag! Nej, numera får inget handla om dig eller just dina åsikter. När det gäller just dig, jag menar verkligen just dig, så ska just du inte tro att du har något viktigt att komma med.

Så hur bör man lägga upp sitt sommarprat?

– Det är viktigt att låta som alla andra. Men det här hjälper våra logopeder till med inför inspelningen, så det är inget att vara rädd för. Så får du hjälp att låta proffsig. Musiken du tar med ska helst vara amerikansk populärmusik. Möjligen jazz – men aldrig, aldrig klassiskt eller folkmusik. Om det nu måste vara svensk musik, så ska artisten helst sjunga på engelska.

Vad bör sommarpratet handla om då?

– Det spelar inte så stor roll, det viktiga är värderingarna du sänder ut. Vi accepterar bara berättelser där allas lika värde, respekt för kvinnor och HBTQ- och andra minoriteter finns med. De behöver inte alltid stå i centrum men ska tydligt finnas utplacerade som referenser genom sommarpratets gång. Om du inte tillhör någon av dessa minoriteter kan sommarpratet få handla om sådant som ”att vara i normens mitt” och på det sättet återspeglar du ändå det ickenormativa, och så vidare. Nånting i stil med ”min resa från botten till toppen” brukar vara det vi yrkar på.

Man får nästan intrycket att sommarpraten är ideologiskt styrda av public service? Och att alternativmedia har rätt när de kallar er ”nordkoreaner” och marxister på Sveriges Radio?

– Det där är en grov missuppfattning. Vi förhåller oss tvärtom mycket negativt till kommunismen och klassdialektiken. Tänk på att vi mest är miljöpartister och centerpartister numera. Ideologiskt styrda är vi inte heller. Vi är snarare antiideologiskt styrda. Förstår du inte att varje gång vi går ut med att vi är för något, att vi omhuldar, visar förståelse och tolerans för något – då är det ju bara för att vi motsätter oss något ANNAT! Och detta andra är just klass.

Nu tappar du bort mig totalt. Kan du utveckla detta?

– Då säger jag för mycket. Kort sagt, det totalförbjudet att tala klass. Du får tala om vad som helst – kön, religion, kultur, språk, funktionsnedsättningar, allt som kan göra livet surt – men absolut aldrig klasstillhörighet. Om klassperspektivet verkligen MÅSTE med ändå, därför att det inte blir trovärdigt annars – och trovärdighet är ju ett av public services uppdrag – så får du nämnda det lite i förbifarten så att ingen hör vad du säger, till exempel ”och så vet jag ju att de som allra mest utsätts för sexuella övergrepp idag också påverkas av den upplevda könsidentiteten, eller klass.” Du ser, där får klass dyka upp som ett dåligt alternativ och dessutom framställas som något man upplever, inte något man tillhör eller reproducerar. Men undvik det helst helt och hållet.

Karl Ljunggren

[Varning! Denna text är spekulativ. Eventuella beröringspunkter med andra verkligheter än textförfattarens egen självupplevda är – med största säkerhet – en ren slump.]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s