Svensk padda ”bygger bo”

svensk padda
En padda sitter framför sitt ”bo” (Foto: Mattias Svensson)

NATUR. Den vanliga paddan (Bufo bufo) står sig bra trots ett massivt globalt utdöende av grodor (där paddor räknas in). Vanlig padda är inte Sveriges enda paddart, men den vanligaste och mest utbredda.

Mattias Svensson upptäckte att en av paddorna på tomten byggt ett ”bo”. Den hade bökat in sig under ett slags gräshydda på gräsmattan, som täckte den halvt.

– Jag har sett många paddor göra detta på min tomt, säger Mattias. Så nu drar jag slutsatsen att de faktiskt är bofasta på ett sätt vi inte tänkt oss tidigare. Förmodligen är det så att de bökar in sig för att få skydd från rovdjur, samtidigt som de kan lurpassa på mat. Paddor är oerhört bofasta, de kan sitta där många veckor och då bonar de in sig så att gräset under dem försvinner och blir till ett jordgolv.

Paddan är ett rovdjur, men ett ”snällt” sådant. Paddan har inga rovdjurständer. Istället slänger den ut sin långa, klibbiga tunga mot sitt offer, som fastnar och hamnar rakt i paddans mage, eftersom paddan inte kan tugga. Den sväljer maten hel och äter allt i lämplig storlek som rör på sig.

– Jag har sett paddor trycka i sig stora maskar, som fortfarande lever i magen på dem. Man kan då se masken vrida på sig mot paddans buk, innan de kvävs och bryts ner av paddans magsmältning. Det är lite äckligt faktiskt men så har ju paddorna gjort i miljontals år och de lever vidare, säger han och skrattar.

Mattias Svensson uppskattar sina ”huspaddor”, och anser att paddan har fått oförtjänt dåligt rykte.

– I böcker och filmer framställs paddor som slemmiga, vårtiga djur som man ska hålla sig borta ifrån. Det tycker jag är orättvist. För det första är de inte alls slemmiga, de är torra som sandpapper. För det andra håller de koll på småkrypen genom att äta upp dem. Kanske måste jag vifta undan en fluga mindre under en varm sommardag därför att någon av paddorna på tomten har ätit upp den. Vissa av paddorna känner jag igen från barnsben, och de har blivit som mina vänner.

Paddor skiljer sig från grodor genom att de har kortare ben och klarar torka bättre:

– Alla groddjur behöver vatten, säger Mattias Svensson. Man kan säga att de andas fukt genom sin hud. Men en padda klarar sig mycket längre utan vatten eller fukt, än vad en groda gör. Det är grodan som är slemmig isåfall, den skulle torka ut på nolltid om den inte hade vatten i närheten.

Att paddor ”bygger bo” anser Mattias Svensson visar att de svenska paddorna är betydligt mer komplexa än vad de ofta framställs som.

– Ofta när man pratar om paddor, så tänker man korkade små varelser som äter allt som rör på sig. Det stämmer, men de är samtidigt mycket intelligenta, på ett sätt som vi människor inte är. De har klarat sig i miljontals år som djurart, en tidsrymd som vi människor bara existerat en bråkdel av. De är revirbundna och om du har en stor padda på tomten, så kan du vara säker på att den alltid går sin nattrunda. Om den är riktigt stor så kan den vara lika gammal som dig, kanske äldre.

Den äldsta paddan sägs ha levt i över 50 år. I naturen lever den betydligt kortare tid, men med sitt giftiga skinn har den en bra överlevnadsstrategi mot större rovdjur.

– Jag har sett grävlingar och snokar fånga paddor och äta upp dem, men skulle en hund eller en katt vädra padda, så skulle de släppa den så fort de har den i munnen. Paddan smakar illa, eftersom den är giftig. Men paddornas gift är inte farligt för människan, såvida man inte äter upp den.

Och det vore kriminellt att göra, säger Mattias Svensson.

– Paddan är fridlyst i Sverige, liksom alla groddjur och kräldjur i hela EU sedan år 2000. Det är olagligt att ens ta på dem.

Det är dock en lag som Mattias Svensson brutit mot flera gånger.

– På våren vandrar paddorna över många bilvägar, för att ta sig till vatten och para sig. Då blir tyvärr många paddor ihjälkörda av bilar. Jag hjälper gärna paddorna att komma över vägen oskadda, genom att plocka upp dem och lämna av dem på andra sidan vägen, åt det håll där vattnet finns där de ska para sig.

Mattias har ännu inte fått problem med myndigheterna på grund av denna lagöverträdelse, trots att många av hans grannar känner till och har bevittnat det.

– De är nog bara glada att någon hjälper dem att överleva, säger han.

Sebastian Wiberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s