Låtskrivare om slöjdebatten: ”En bra text ska vara obekväm”

saba gordon
Insvept i slöjor är titeln på en av låtskrivaren Saba Gordons texter. Detta är omslaget till Youtube. Bilden har beskurits något. (bild: Karl & Saba)

KULTUR. En bra låttext ska vara obekväm och gärna verklighetsförankrad. Det säger författaren Saba Gordon, som nu officiellt debuterar som låtskrivare och musikproducent.

– Det är därför hiphopen har vuxit sig från en liten obskyr subgenre till mer mainstream än mainstream själv, säger Saba Gordon.

Författaren, som just nu arbetar på sin tredje roman i den planerade trilogin om sexuella övergrepp i Sverige, säger att det måste finnas utrymme att leka loss och chilla lite mellan varven när skrivandet faktiskt är ett heltidsjobb.

– Det här med musiken är faktiskt ett rent hobbyprojekt, det är jag och min förläggare Karl Ljunggren som gör det här ihop. Jag skriver låtarna, gör musiken och han sjunger in det hela och laddar upp på Youtube. Jag tycker han sjunger okej. Lite Kjell Höglund över det, fast kanske något tonsäkrare. Vi kallar oss bara Karl & Saba. Jag är ju faktiskt musikutbildad, det vet nog alla som läst min uppväxtskildring, så det är lika bra att utnyttja det.

Enligt författaren är det ett sätt att klara av själva författarskapet.

– Det var länge sen jag gjorde något för skojs skull. Sedan min debut 2018 liknar skrivandet alltmer ett jobb, med avtal och krav och villkor. Det ska vara roligt också. Låten Insvept i slöjor är ett sånt exempel.

Du säger roligt, men du lyckas ändå konstant uppröra och provocera. Vad handlar den här låttexten om?

– Bakgrunden är faktiskt en sann historia, från en gammal bekant i Sarajevo. Han är en så kallad slöjfetischist. Han tänder bara på kvinnor i slöja. Grejen är att vi gärna förlöjligar dessa personer och beskriver dem som vita, medelålders män med taskig kvinnosyn. I den här låttexten vill jag få fram det tysta lidandet som de allra mest förlöjligade måste utstå. Man kan läsa mer om bakgrundshistorien i beskrivningen på Youtube.

Tycker du inte det är okänsligt eller oansvarigt att skriva om slöja, hijab eller niqab på det här sättet? Mycket har ju redan sagts i slöjdebatten om den manliga blicken på kvinnors klädsel.

– Det jag kanske vill försöka belysa i en sån text är att det inte bara är nazister som vill sätta upp stängsel och bygga murar mellan folk. Det vill alla godhetsivrare, de så kallade antirasisterna också. De reser ständigt mentala murar mellan män och kvinnor, mellan svenskar och så kallade rasifierade minoriteter, mellan goda och onda. Och de kommer undan med det, för de sköter det snyggare än vad nazisterna gör. Sedan bryr jag mig inte om ifall andra upplever mig som provocerande. Jag har faktiskt en bakgrund på Balkan och jag förstår Balkan som få andra.

Om du skriver texterna och gör musiken själv, varför sjunger du inte själv också?

– Det finns ju en viss hotbild och jag lever därför med en något skyddad identitet. Jag hade gärna sjungit själv, men just den här låten kan jag tycka passar bättre med en raspig och manlig stämma.

Blir det något album till slut?

– Haha, det vet jag inte om det håller för. Jag är författare först och främst. Det här är något jag gör mest för skojs skull. Men vem vet, om låtarna visar sig bli populära.

Saba Gordon är mest känd som författaren bakom romanerna Fjortisjägaren och Flickan som rann ut i sanden, som utgör de två första delarna i trilogin om sexuella övergrepp i dagens Sverige. Den tredje delen förväntas bli släppt under 2021.

Sebastian Wiberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s