Planerad cykelväg livsfarlig – invånare rasar

Cykelvägen på Österlen livsfarlig
Cykelvägen på Österlen är livsfarlig, menar en halvårsboende i området.

ÖSTERLEN. Det stormar återigen kring cykelvägprojektet på Österlen. Tidigare har det höjts ilskna röster mot den föreslagna sträckningen, något som SVT Skåne var först med att rapportera om.

Nu visar det sig att det inte bara är själva sträckningen som sticker i ögonen på lokalborna – inte heller cykelvägens tekniska beskaffenhet håller måttet. Det anser Didrik, halvårsboende på Österlen som egentligen heter något annat.

– Jag begärde ut detaljplanen för projektet, och när jag gick igenom de tekniska specifikationerna höll jag på att sätta kaffet i halsen. Den föreslagna bredden på vägen är så snålt tilltagen att två cyklister som möter varandra riskerar att kollidera, med allvarliga personskador som följd.

Enligt Didrik är det bristen på så kallat ”vingelutrymme” som skapar farhågor.

– Man måste ha klart för sig att en cykel inte framförs på räls. Det finns ingen cyklist som cyklar i en perfekt rak linje. Den som bygger en cykelväg behöver ta med ett visst vingelutrymme i beräkningen, men det är det tydligen ingen som har tänkt på i det här fallet. Det kan också vara så att budgeten inte tillät en bredare väg än den som detaljplanen visar. Som så många andra här i bygden hade jag sett fram emot att äntligen få en cykelväg värd namnet. Men nu när jag ser hur de ansvariga har planerat det här finns det inte mycket kvar att glädjas över.

Didrik säger att det känns som ”ett cykelstyre i magtrakten”.

– Det här kom som en chock. Jag upplever det som att bli spottad på, eller kanske jag ska säga: som att få ett cykelstyre i magtrakten. Jag skulle vilja fråga våra politiker: Vad hände med er empati? Varför sätter ni inte trygghet och säkerhet i första rummet?

Redaktionen har förgäves sökt Trafikverket för en kommentar.

Lavinia Revals

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s