Tjetjensk regim-TV – gränslös personkult

chechnya-1373737_1920
Ahmat Kadyrov-moskén i Grozny sägs vara Europas största moské. (foto: Pixabay)

RYSSLAND. Den ryska delrepubliken Tjetjenien är en stat i staten. Delrepublikens ledare Ramzan Kadyrov kallades tidigare president, men sedan man i Ryssland bestämde att endast Putin får kallas president, har man ändrat titeln till ungefär ”överhuvud” (глава på ryska, jämför med engelskans ”head of state”).

På senare år har västerländsk media rapporterat ymnigt om hur Putin stärker makten kring sig själv, hur allt mer av landets makt koncentreras till honom och hans närmaste, på bekostnad av t.ex. delrepublikernas överhuvud eller folkvalda organ. Huruvida detta är av godo eller ondo ur ett ryskt medborgarperspektiv kan diskuteras. Vid tiden för Sovjetunionens upplösning och den nybildade Ryska federationens författning gjorde man i Kreml många stora eftergifter till flera av de olika delrepublikerna, däribland delrepubliken Tatarstan som förfogar över stora oljeresurser och idag är en av Rysslands mest välmående regioner. Möjligen gjordes dessa eftergifter av rädsla för en ”balkanisering” eller ”tjetjenisering” av hela Ryssland. På senare år har Kreml sakteliga fört tillbaka alltmer makt bakom sina egna murar i Moskva.

Detta är dock inget som märks av i Tjetjenien, allra minst i delrepublikens statliga nyhetsrapportering.

Tjetjenerna är ett litet men starkt folk med en stolt klanmentalitet. Ramzan Kadyrovs och hans pappa stred under de två tjetjenska krigen mot den ryska militären, men under stridernas gång bytte klanen sida och blev lojal med den ryska centralmakten. För detta har Kreml fortsatt att belöna Ramzan Kadyrov med en näst intill gränslös autonomi, som idag innebär att Tjetjenien har sin egen lagstiftning, egna uniformer och gränsposteringar som vilket självständigt land som helst. Kvinnor ska enligt lag bära huvudduk, och detta är synbart på de kvinnliga medarbetarna i delrepublikens statliga nyhetskanal ChGTRK Grozny.

Det vore ingen överdrift att kalla Kadyrov en stark man. I Tjetjenien råder en personkult som endast finner sin motsvarighet i länder som Nordkorea och Turkmenistan. I de dagliga nyhetssändningarna får man leta med ljus och lykta efter inslag där Ramzan Kadyrov inte figurerar.

För den som är rysktalande är kanalens Youtubekonto en guldgruva för bevakning och analys av delrepublikens medielandskap (även om många av inslagen varvas på ryska och tjetjenska, då tjetjenska är officiellt språk tillsammans med ryska).

Kanalens nyhetssändningar varierar i längd, men landar ofta på över en timme dagligen. Kadyrov själv medverkar i de flesta inslagen.

I inslaget ”Ramzan Kadyrov svarar Mike Pompeo” från den 22 juli 2020 avhandlas sanktionerna som USA infört mot Kadyrov och hans närmaste krets. Detta har sin upprinnelse i den s.k. Magnitskij-akten och de sanktioner som västvärlden införde mot Ryssland som svar på den ukrainska halvön Krims historiska återförening med Ryssland 2014.

I början av sändningen syns Kadyrov träna bänkpress på gymmet. Så kommer någon med en mobiltelefon och visar världsnyheten om nya sanktioner.

– Asch, stackars amerikaner! skrattar Kadyrov samtidigt som han pustar ut efter gympasset.

– Här har vi den lilla men ack så stolta tjetjenska republiken, som ger hela detta väldiga land så mycket huvudbry, tillägger Kadyrov och skakar frivolt på huvudet.

Sedan tar landets ledare en oväntat lång paus i sändningstiden, där istället helt vanliga fotgängare på Groznys gator släpps fram för att ge sin syn på sanktioner och anklagelser om bristande mänskliga rättigheter – huruvida de upplever Tjetjenien som den ofria diktatur USA:s utrikesdepartement gärna framställer det som. De talar ledigt till kameran, och på gatorna i bakgrunden syns ett levande, avslappnat kvällsliv.

– Den tjetjenska republiken blomstrar, säger en reslig man. Detta ser vi överallt, vi ser det på våra gator och alléer, vi ser det på hela vår blomstrande republik. Och för oss tjetjener framstår naturligtvis USA som imperialistiskt, eftersom de gång på gång bemöter Ryssland med sanktioner, där Tjetjenien alltid tas upp.

– Här bryts det aldrig mot några lagar. Tvärtom, i vår republik ser jag bara möjligheter till utveckling, säger en kvinna i färgsprakande huvudduk.

– Alhamdullilah, här är allt okej, det är grymt, säger en annan man. Vi ser ju alla med egna ögon hur Ramzan Ahmatovich [Kadyrov] förhåller sig till oss. Alhamdullilah, han hjälper oss alla hela tiden, särskilt de allra mest behövande.

– Ramzan Ahmatovich [Kadyrov] hjälper alla, säger ännu en man. Inte bara i vår republik, utan i andra regioner i Ryssland, ja faktiskt i hela världen hjälper han ju människor i nöd på olika sätt.

Den tjetjenska statliga nyhetsbyrån ägnar sig åt en oförblommerad personkult som skulle vara otänkbar ens i Putins hemligaste drömmar. Det här visar vilket mångfacetterat och svårgreppbart land Ryssland är, som utöver sina 80% etniska ryssar också huserar en avsevärd mängd turkfolk (tatarer, chuvasher), finn-ugriska folk (samer, karelfinnar, marier). Folkgrupper där en betydande del fortfarande praktiserar hednisk tro – eller är muslimer. Den ryska federationen är med andra ord ett synnerligen mångkulturellt land, och detta skulle kunna förklara varför personkulter i nordkoreansk stil är normbildande på sina håll och kanter.

DJ ”Sebbecito”


Relaterad läsning


Fler artiklar om Östeuropa, Mellanöstern och forna Sovjet

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter meddela…

Läs hela artikeln

Minnen från Ukraina: Afterwork i Kiev

UKRAINA. Det börjar redan bli länge sedan – tiden då jag bodde och arbetade i Kiev. Det var precis innan massiva sociala oroligheter bröt ut i landet med Kiev som epicentrum. Det var innan någon ens kunnat föreställa sig att i denna unga, postsovjetiska demokrati skulle snart en ohelig allians…

Läs hela artikeln

Fira polsk-ungersk vänskap – med ett recept!

MAT. I en artikel nyligen uppmärksammade jag den polsk-ungerska vänskapsdagen som infaller 23 mars. Och hur firar man väl en sådan ädel högtidsdag, om inte med god mat? Här kommer en variant på den ungerska maträtten Rakott krumpli, en anrik korvlåda som är särskilt populär i Transsylvanien och andra delar…

Läs hela artikeln

Bilden av Iran behöver nyanseras

IRAN. Tills bara nyligen var Iran den mest stabila statsbildningen i hela Mellanöstern, och är det på sätt och vis fortfarande. År 2020 har visserligen varit ett prövningens år för landet, med diplomatiska kriser, militära haverier och en svårkontrollerad coronapandemi. I Sverige är Iran aktuellt i och med den dödsdömde…

Läs hela artikeln

Johannes Mandelbrot: ”Kaczynski har gått för långt”

POLEN. Som första svenska nyhetssajt publicerar vi här en utförlig intervju med frilansjournalisten Johannes Mandelbrot som just nu befinner sig i krisens och motsättningarnas Polen, där protester blossat upp mot landets långvariga korrupta, NATO-tillvända vanstyre. I augusti hettade det till rejält i Vitryssland efter ett omstritt presidentval. Nu har det…

Läs hela artikeln

Georgisk hjälte i Polens tjänst

POLEN. På polska heter han Jerzy Turaszwili, krigshjälten från Kaukasus. Han föddes 1901 i den georgiska staden Gori, en plats som kanske är mer känd som Stalins födelsestad. När Röda armén gjorde entré i Georgien 1921 stred Turasjvili på regeringsstyrkornas sidor, en strid som inte blev särskilt långvarig. Tillsammans med…

Läs hela artikeln

Allt du bör veta om Armenien och Azerbaijan

REPORTAGE. Armenien är ett litet, tämligen eftersatt land i forna Sovjet som dagligen kämpar mot såväl korruption som en ekonomisk blockad från grannländerna Turkiet och Azerbaijan. Azerbaijan är många gånger rikare, inte minst på grund av sina oljeintäkter från Kaspiska havet, men också för sina goda relationer med såväl Turkiet…

Läs hela artikeln

Krigströtta barn firar fredens dag

ÖSTRA UKRAINA/DONBASS. I folkrepubliken Donetsk högtidlighålls idag den internationella fredsdagen. På Skola Nr. 80 i det lilla samhället Makejevka uppträder barn i dans och sång, och bjuds därtill på glass, underhållning, tävlingar och barndisco. Om detta informerar Folkrepublikens informationsdepartement via sin nyhetsportal DNR Online. En av skolans äldre elever, 16-åriga…

Läs hela artikeln

Donetsk och Lugansk börjar bli ”riktiga” länder

ÖSTRA UKRAINA/DONBASS. I den så kallade Folkrepubliken Donetsk pågår ett intensivt arbete med att konsolidera den unga, ännu icke erkända statsbildningen på alla plan. Internationellt betraktas folkrepublikerna Donetsk och Lugansk som protostater – det vill säga markområden som visserligen kontrolleras av egna militära styrkor (jämför med Isis!) men där i…

Läs hela artikeln

I Bosnien är nostalgi lika med framtidstro

BOSNIEN. För att en långvarig, infekterad konflikt ska hållas vid liv krävs inte mycket. Det krävs inte ens hat, misstro eller intressekonflikter. Det enda som krävs är att åtminstone en av konfliktens parter tror att övriga inblandade fortfarande hyser hat och misstro. Detta blir tydligt när jag talar med Edir,…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.