Tjetjensk regim-TV – gränslös personkult

chechnya-1373737_1920
Ahmat Kadyrov-moskén i Grozny sägs vara Europas största moské. (foto: Pixabay)
RYSSLAND. Den ryska delrepubliken Tjetjenien är en stat i staten. Delrepublikens ledare Ramzan Kadyrov kallades tidigare president, men sedan man i Ryssland bestämde att endast Putin får kallas president, har man ändrat titeln till ungefär ”överhuvud” (глава på ryska, jämför med engelskans ”head of state”). På senare år har västerländsk media rapporterat ymnigt om hur Putin stärker makten kring sig själv, hur allt mer av landets makt koncentreras till honom och hans närmaste, på bekostnad av t.ex. delrepublikernas överhuvud eller folkvalda organ. Huruvida detta är av godo eller ondo ur ett ryskt medborgarperspektiv kan diskuteras. Vid tiden för Sovjetunionens upplösning och den nybildade Ryska federationens författning gjorde man i Kreml många stora eftergifter till flera av de olika delrepublikerna, däribland delrepubliken Tatarstan som förfogar över stora oljeresurser och idag är en av Rysslands mest välmående regioner. Möjligen gjordes dessa eftergifter av rädsla för en ”balkanisering” eller ”tjetjenisering” av hela Ryssland. På senare år har Kreml sakteliga fört tillbaka alltmer makt bakom sina egna murar i Moskva. Detta är dock inget som märks av i Tjetjenien, allra minst i delrepublikens statliga nyhetsrapportering. Tjetjenerna är ett litet men starkt folk med en stolt klanmentalitet. Ramzan Kadyrovs och hans pappa stred under de två tjetjenska krigen mot den ryska militären, men under stridernas gång bytte klanen sida och blev lojal med den ryska centralmakten. För detta har Kreml fortsatt att belöna Ramzan Kadyrov med en näst intill gränslös autonomi, som idag innebär att Tjetjenien har sin egen lagstiftning, egna uniformer och gränsposteringar som vilket självständigt land som helst. Kvinnor ska enligt lag bära huvudduk, och detta är synbart på de kvinnliga medarbetarna i delrepublikens statliga nyhetskanal ChGTRK Grozny. Det vore ingen överdrift att kalla Kadyrov en stark man. I Tjetjenien råder en personkult som endast finner sin motsvarighet i länder som Nordkorea och Turkmenistan. I de dagliga nyhetssändningarna får man leta med ljus och lykta efter inslag där Ramzan Kadyrov inte figurerar. För den som är rysktalande är kanalens Youtubekonto en guldgruva för bevakning och analys av delrepublikens medielandskap (även om många av inslagen varvas på ryska och tjetjenska, då tjetjenska är officiellt språk tillsammans med ryska). Kanalens nyhetssändningar varierar i längd, men landar ofta på över en timme dagligen. Kadyrov själv medverkar i de flesta inslagen. I inslaget ”Ramzan Kadyrov svarar Mike Pompeo” från den 22 juli 2020 avhandlas sanktionerna som USA infört mot Kadyrov och hans närmaste krets. Detta har sin upprinnelse i den s.k. Magnitskij-akten och de sanktioner som västvärlden införde mot Ryssland som svar på den ukrainska halvön Krims historiska återförening med Ryssland 2014.
I början av sändningen syns Kadyrov träna bänkpress på gymmet. Så kommer någon med en mobiltelefon och visar världsnyheten om nya sanktioner. – Asch, stackars amerikaner! skrattar Kadyrov samtidigt som han pustar ut efter gympasset. – Här har vi den lilla men ack så stolta tjetjenska republiken, som ger hela detta väldiga land så mycket huvudbry, tillägger Kadyrov och skakar frivolt på huvudet. Sedan tar landets ledare en oväntat lång paus i sändningstiden, där istället helt vanliga fotgängare på Groznys gator släpps fram för att ge sin syn på sanktioner och anklagelser om bristande mänskliga rättigheter – huruvida de upplever Tjetjenien som den ofria diktatur USA:s utrikesdepartement gärna framställer det som. De talar ledigt till kameran, och på gatorna i bakgrunden syns ett levande, avslappnat kvällsliv. – Den tjetjenska republiken blomstrar, säger en reslig man. Detta ser vi överallt, vi ser det på våra gator och alléer, vi ser det på hela vår blomstrande republik. Och för oss tjetjener framstår naturligtvis USA som imperialistiskt, eftersom de gång på gång bemöter Ryssland med sanktioner, där Tjetjenien alltid tas upp. – Här bryts det aldrig mot några lagar. Tvärtom, i vår republik ser jag bara möjligheter till utveckling, säger en kvinna i färgsprakande huvudduk. – Alhamdullilah, här är allt okej, det är grymt, säger en annan man. Vi ser ju alla med egna ögon hur Ramzan Ahmatovich [Kadyrov] förhåller sig till oss. Alhamdullilah, han hjälper oss alla hela tiden, särskilt de allra mest behövande. – Ramzan Ahmatovich [Kadyrov] hjälper alla, säger ännu en man. Inte bara i vår republik, utan i andra regioner i Ryssland, ja faktiskt i hela världen hjälper han ju människor i nöd på olika sätt. Den tjetjenska statliga nyhetsbyrån ägnar sig åt en oförblommerad personkult som skulle vara otänkbar ens i Putins hemligaste drömmar. Det här visar vilket mångfacetterat och svårgreppbart land Ryssland är, som utöver sina 80% etniska ryssar också huserar en avsevärd mängd turkfolk (tatarer, chuvasher), finn-ugriska folk (samer, karelfinnar, marier). Folkgrupper där en betydande del fortfarande praktiserar hednisk tro – eller är muslimer. Den ryska federationen är med andra ord ett synnerligen mångkulturellt land, och detta skulle kunna förklara varför personkulter i nordkoreansk stil är normbildande på sina håll och kanter. Sebastian Wiberg, författare till boken Uzbekistan: den sista sovjetstaten?
[De åsikter som framförs i denna artikel är artikelförfattarens egna, och överensstämmer inte nödvändigtvis med redaktionens.]

Relaterad läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s