Sydsvensk konstnär: ”Vi konkurrerar med amatörer”

Tre lägereldar, 2020, akvarell på papper
Vänster: ”Tre lägereldar”, 2020, akvarell på papper, Niklas Nydahl. Höger: Konstnären i sin ateljé

KONST. Bildkonstnären Niklas Nydahl går mot strömmen. I ett västerländskt samhälle som värdesätter det mondänt ytliga och ombytligt politiskt korrekta vill han genom sin konst framhäva det som förbinder mänskligheten med naturen – landskapet och de omedelbara intryck som aldrig kan omskrivas i kulturhistoriska, filosofiska eller politiska termer. Och en stor del av konkurrensen kommer från amatörer, menar Niklas Nydahl som just nu är aktuell med en uppsättning akvareller på Galleri IsieTio i skånska Klagstorp.

Vad fick dig att börja måla? Är det ett kall eller ett yrkesval?

– På fars sida har jag konstnärer flera generationer bakåt, så det ligger nog mycket i generna. Jag plockade upp penseln ganska tidigt och fick chans att följa med farfar i ateljén och vistas runt konst och konstnärer under hela uppväxten. Sedan farfar gick bort har jag väl mer eller mindre känt det som en plikt att vårda och föra vidare det konstnärliga arvet.

Finns det en utbredd misstro mot konstnärligt yrkesutövande? Och varför är den i så fall så utbredd?

– Om det nu finns en misstro har den säkert ganska mycket att göra med de rådande ironiska och postmoderna idealen som härskar på institutionerna. Kan man ha annat än misstro gentemot ironisk konst och samtidens själlösa doktriner? Konst som tar sig själv på allvar eller som är trogen en tradition idag bespottas av konsteliten. Men jag är hoppfull när jag ser alla unga konstnärer på till exempel Instagram, som omfamnar klassiskt måleri med respekt för tradition. Det verkar vara särskilt utbrett i forna Sovjet, till exempel Ukraina och Ryssland där det kryllar av fenomenala landskapsmålare som verkar vara fullständigt obrydda om att de säkert ses som förlegade av eliten i väst.

Niklas Nydahl
”Förväntan”, 2020, akvarell på papper (Niklas Nydahl)
Höghus, 2020, akvarell på papper
Naturen är ständigt närvarande i Niklas Nydahls konst. Här anar man influenser från såväl Böcklin som Sven Erixson. ”Höghus”, 2020, akvarell på papper (Niklas Nydahl)

Vad krävs för att bli konstnär, enligt dig?

– Det krävs hundraprocentig hängivelse och att våga tro på det omöjliga, om vi nu pratar om yrkesverksamma konstnärer som sysslar med konst på heltid vill säga. Och det gör vi ju. Det är svårare än någonsin. Inte minst för att vi konkurrerar med amatörer som tar allt större utrymme, både på internet och på gallerierna. Och folk hänger hellre upp en IKEA-plansch idag än att lägga pengar på riktig konst.

Alla konstnärer har sina förebilder. Brahms hade Beethoven, och Beethoven hade Mozart, för att ta några exempel från musikens värld. Vilka är dina främsta inspirationskällor i konstens värld?

– Jag känner ett stort släktskap med romantikerna, tonalisterna och landskapsmålarna som verkade i USA mellan 1860- till 1890-talet. Några måleriska influenser jag kan nämna är Böcklin, Carl Fredrik Hill, Turner och Whistler.

Winterreise, 2020, akvarell på papper
Niklas Nydahl hämtar ofta inspiration från de tyska romantikerna. ”Winterreise”, 2020, akvarell på papper (Niklas Nydahl)

Att vara konstnär är knappast ett nio till fem-jobb. Vad är det bästa – och sämsta – med att vara konstnär?

– Det bästa är de fria arbetstiderna. Det sämsta är att man knappt har mat i kylskåpet vissa månader.

Och hur går det till när man får sina tavlor utställda?

– Man får ligga i och kriga. Men jag tror att det är viktigt att inte bara satsa på lokala gallerier, eller ens gallerier överhuvudtaget. Tänk utanför boxen. Hotell, restauranger, stora företag som oftast har sina egna konstföreningar med mera. Att etablera en bra kontakt med konstföreningar är en god idé.

Skymning I-III, 2020, akvarell på papper
Att få sina verk utställda är ofta ett heltidsjobb, här på Galleri Kalk, Smygehamn. ”Skymning I-III”, 2020, akvarell på papper (Niklas Nydahl)

Vad upplever du som den största missuppfattningen kring konstnärer och konstnärskap i Sverige?

– Att man är lat och inte orkar ha ett riktigt jobb.

Så till det dagsaktuella. Hur har corona-pandemin påverkat dina arbetsrutiner?

– Coronan har inte mina arbetsrutiner, men antalet besökare på mina utställningar har påverkats drastiskt och negativt.

Nu ställer jag en mer tidlös fråga. Konstnärer är ju en av få yrkesgrupper där sådant som ”genombrott” och ”erkännande” ofta förs på tal. Hur förhåller du dig till dessa uttryck, och varför tror du att de så sällan ställs till andra viktiga yrkesgrupper i samhället, som till exempel lärare?

– Jag tror väl att de flesta konstnärer jagar ett genombrott eller erkännande. Mest för att saker och ting blir enklare, med fler utställningsmöjligheter och en mer stadd kassa. En lärare är inte beroende av ett genombrott på samma vis. Dock hoppas jag att alla yrkesgrupper får det erkännande och den uppskattning de är värda.

Slutligen, vad är ditt bästa tips när det gäller att ta och bemöta kritik?

– Allt beror på varifrån kritiken kommer. Om den kommer från någon du ser upp till, till exempel en konstnär som har färdigheter och egenskaper du strävar efter, tar du den på allvar. Som konstnär får man vara beredd på att höra en hel del oförskämdheter från alla möjliga håll. Det bästa är att prata med andra konstnärer, och lära känna konstnärer som ger klok och insiktsfull feedback utan att vare sig fjäska eller sabla ner.

Namn: Niklas Nydahl
Yrke: Konstnär
Instagram: niklasnydahl_artist
Facebook: www.facebook.com/NiklasNydahlPainter
Pågående utställning: Akvareller, Galleri IsieTio, Klagstorp
Tidigare utställningar: 2008-2010, Artist In Residence, Svea Bar & Bistro, Malmö. 2020, Galleri Kalk, Smygehamn
Representerad: Galleri Fågel, Beddingestrand

Lavinia Revals