Tjeckiska barnfamiljer har tilltro till myndigheterna

playground-691129_1920
I Humpolec arbetar parkförvaltningen för fullt med att säkerställa barnens alla lekytor. Föredömligt, menar småbarnspappan Jaroslav.

TJECKIEN. Föräldrar som i coronatider vill ta med sina barn till någon av lekplatserna i Humpolec behöver inte känna oro. Med start denna vecka inleder parkförvaltningen i Humpolec en omfattande desinfektion av lekplatsytor, bänkar och bord i Stromovkaparken.

Under de kommande dagarna planerar man även att desinficera flera populära lekplatser runt om i staden, bland annat på Smetanova- och Masarykovagatan.

Småbarnspappan Jaroslav är ute på promenad med sina två söner. Han ser med tillförsikt på händelseutvecklingen.

– Det här är precis vad vi behöver, vi har ju suttit och väntat länge nog nu och jag tycker att myndigheterna agerar föredömligt, säger Jaroslav.

Parkförvaltningen låter även hälsa att de inte heller har glömt lekplatsen i Rákosníček eller simbassängen i Žabák, som för övrigt öppnade redan i mitten av juni.

Johannes Mandelbrot
joh.mandelbrot@protonmail.com


Relaterad läsning


Fler artiklar om Östeuropa, Mellanöstern och forna Sovjet

Fira polsk-ungersk vänskap – med ett recept!

MAT. I en artikel nyligen uppmärksammade jag den polsk-ungerska vänskapsdagen som infaller 23 mars. Och hur firar man väl en sådan ädel högtidsdag, om inte med god mat?Här kommer en variant på den ungerska maträtten Rakott krumpli, en anrik korvlåda som är särskilt populär i Transsylvanien och andra delar av…

Läs hela artikeln

Johannes Mandelbrot: ”Kaczynski har gått för långt”

POLEN. Som första svenska nyhetssajt publicerar vi här en utförlig intervju med frilansjournalisten Johannes Mandelbrot som just nu befinner sig i krisens och motsättningarnas Polen, där protester blossat upp mot landets långvariga korrupta, NATO-tillvända vanstyre. I augusti hettade det till rejält i Vitryssland efter ett omstritt presidentval. Nu har det…

Läs hela artikeln

Georgisk hjälte i Polens tjänst

POLEN. På polska heter han Jerzy Turaszwili, krigshjälten från Kaukasus. Han föddes 1901 i den georgiska staden Gori, en plats som kanske är mer känd som Stalins födelsestad. När Röda armén gjorde entré i Georgien 1921 stred Turasjvili på regeringsstyrkornas sidor, en strid som inte blev särskilt långvarig. Tillsammans med…

Läs hela artikeln

Vulgär dansk, smygrökande georgier – hektisk helg för polska gränspolisens insatsstyrka

POLEN. Under den gångna helgen fick gränspolisens särskilda insatsstyrka (Straż Graniczna) vid Warszawas internationella flygplatser rycka ut hela fem gånger mot totalt elva omedgörliga passagerare som alla blev ålagda att betala böter, uppger polsk gränspolis enligt den polska nyhetssajten Onet. De första två incidenterna ägde rum på Chopin-flygplatsen, fredagen den…

Läs hela artikeln

I stormens öga – rapport från vitryska gränsen

POLEN. Jag befinner mig i en utdöende liten by i östligaste Polen. Det är stekhet sensommar, luften dallrar i värmen och tiden verkar på denna dag dra en sista suck innan den stannar helt. Här lever man mer eller mindre på samma vis som man gjorde för hundra år sedan.…

Läs hela artikeln