Samlar på postsovjetiska konserver – inför katastrofen

IMG_20200730_152434
Vitrysk karp och bulgarisk moussaka står på menyn för Sebastian och hans familj, om katastrofen kommer.

CORONA. I dessa coronatider har en och annan svensk fått sig en tankeställare. Tänk om samhället kollapsar helt? I början av pandemin tänkte många kortsiktigt – det var toapapper som gick åt. Men det finns ett fåtal människor som börjat förbereda sig för en eventuell samhällskollaps långt innan coronapandemin. Läraren, journalisten och överlevaren Sebastian Wiberg är en av dem. I sitt sörmländska torp har han i åratal bunkrat upp med konserver, och han har också anlagt en bunker, som ska få plats för honom, flickvännen Johanna och deras eventuella framtida barn.

– Får vi barn blir det nog inte fler än tre, max.

Du kallar dig överlevare. På vilket sätt menar du då?

– Idag är det många som kallar sig överlevare. Jag menar att detta uttryck borde gälla för de som faktiskt riskerat livet, till exempel vissa bergsklättrare, krigsveteraner och de som genomlevt blodiga oroligheter och revolutioner. Det sistnämnda stämmer in på mig.

Du har överlevt en revolution?

– Det låter så dramatiskt, men det var det också. Jag levde i Kiev under den så kallade Maidanrevolutionen 2013-2014, där jag hade en lärartjänst. I början tyckte jag mest att den där revolutionen var spännande. Men sedan blev stämningen allt hotfullare, och på Hreshchatik-gatan upprättade militanta aktivister checkpoints. Jag blev alltid genomsläppt, och tur var det eftersom jag var tvungen att passera där varje dag till och från jobbet. Men otrevligt var det.

Sebastian berättar att när han nåddes av nyheten att människor börjat skjutas ihjäl på Maidantorget i Kiev, bara en kort tid efter att han själv befunnit sig där, var det bara att lägga hals över huvud.

– Alla mina vänner Sverige bad mig komma hem. Och alla i Ukraina sade att jag skulle stanna inomhus. Men som alla andra fick jag panik, köerna ringlade sig långa till bankomaterna men när man väl kom fram fanns inga pengar att ta ut. Inte för att det gjorde något, för i affärerna gapade hyllorna tomma. Och ni kallar det som pågår i Sverige just nu för en kris?

Han lyckades fly landet i sista stund.

– Jag lyckades komma på sista flyget till Sverige. Men bara att ta sig till flygplatsen var en utmaning. Vid varje stor väg fanns det checkpoints utplacerade, bemannade av hotfulla militanter i rånarluva, utrustade med spikklubbor, handeldvapen och dylikt. Och överallt längs vägarna syntes utbrända militärfordon, urspårade tåg på rälsarna, bilar som låg upp och ner.

Men du blev genomsläppt?

– De sökte ju efter regeringstjänsteman och medlemmar av regeringspartiet, som försökte fly landet. Jag var ju givetvis ingendera av dem, men i min ukrainska vänskapskrets ingick flera partitjänstemän för det numera förbjudna Regionernas parti, och jag hade ofta uttalat halvt sympatiska åsikter om dem vid torgmöten. Jodå, jag kom på flyget. Men jag fick lämna det mesta bakom mig, och jag hann inte ta några farväl av nära och kära.

Hur tog de det?

– En del visade förståelse för att jag faktiskt hade denna möjlighet som EU-medborgare, andra tyckte att jag var feg som stack. I grund och botten handlar det om att jag som EU-medborgare var oerhört mycket mer privilegierad än dem. Det där var ju deras fosterland, för mig var det bara ett hem. Jag kunde återvända till ett ganska välfungerande Sverige medan de var fast i sitt olycksdrabbade fosterland.

Det är från postsovjetiska länder som Ukraina, men också Vitryssland, Moldavien och Bulgarien som flera av konserverna i Sebastians katastroflager kommer. Vissa av dem är över 20 år gamla.

– Man har ju fått med sig en del genom åren. När det gäller postsovjetiska länder litar jag i regel på kvaliteten och hållbarheten, särskilt den här karpburken från Vitryssland. De bulgariska konserverna är från slutet av 90-talet, så de är i sig en riktig raritet. Tyvärr kom det vid denna tid rapporter från Bulgarien att man malt ner människokött i konservburkarna. Jag vet inte om det är en skröna, men det säger en del om Bulgarien.

Enligt Sebastian Wiberg är det viktigt att påpeka att Bulgarien inte är ett postsovjetiskt land, till skillnad från Vitryssland och Ukraina som faktiskt tillhörde det forna Sovjetunionen. Ändå omnämns Bulgarien just som postsovjetiskt av flera journalister och utrikeskorrespondenter, däribland P1:s Lubna El-Shanti.

– Jag blir inte ett dugg förvånad. Det är rent faktavidrigt att kalla Bulgarien för ett postsovjetiskt land. Säg gärna före detta socialistiskt, gammalt kommunistland och så vidare. Men postsovjetiskt? Nej, Sovjetunionen var en värld för sig. Då kan man ju i så fall börja kalla Kina, Vietnam, Kuba och Laos för sovjetiska länder, eftersom de fortfarande officiellt uppehåller sig vid socialismen. Det är pinsamt när sådana snedsteg görs, liksom det är pinsamt att man numera bara får säga Belarus och inte Vitryssland. Med den logiken skulle vi alltså säga France, Deutschland och Espania också. På svenska säger man Vitryssland, liksom man säger Ryssland, inte Belarus eller Rossija. Vill man nu säga Belarus ska man få göra det, men jag tycker det är snobberi på flera plan. Jag är själv rysktalande, och på ryska säger jag såklart Belarus, men på svenska säger jag Vitryssland.

Sebastian Wiberg är förutom lärare, journalist och östeuropa-korrespondent för nyhetssajten Till Punkt, också författare till boken Uzbekistan – den sista sovjetstaten? där han arbetat som reseledare. Han säger att han gärna skriver fler böcker av detta slag.

– Det finns några länder till där jag nog har en del vettiga saker att komma med. Nordkorea, Ukraina förstås, och Armenien. Om nu inte katastrofen kommer emellan, säger han och ställer omsorgsfullt in de ovanliga konserverna på hyllan igen.

Lavinia Revals

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s