Småländska Högsby i ny bok om pedofiler, tvångsgifte och flyktingkris

högsby kommun högsby kyrka småland saba gordon
Högsby är eftersatt – inte ens den ikoniska kyrkan hålls efter. Det kunde vara Bosnien, menar författaren Saba Gordon. (foto: Saba Gordon)

KULTUR. Det lilla småländska samhället Högsby har genom åren fått ett ganska tråkigt rykte. De senaste 20 åren har kommunen dragits med hedersmord, pedofilskandaler och så flyktingkrisen 2015, som alla har cementerat Högsbys rykte som en av Sveriges kanske mest olycksdrabbade kommuner att bo i.

Men stämmer den bilden verkligen? Det och mycket annat ville romanförfattaren Saba Gordon undersöka med sin roman Skuggan av en lillasyster, som handlar om just allt detta. Den är ett slags ”samtida dystopi”, säger författaren:

– Den här romanen ställer frågan: vad händer när ett land eller ett litet samhälle slutar tro på sig själva? Hur kan tvångsgifte eller en överrepresentation av ensamkommande, varav många verkar vuxna, tolereras i ett demokratiskt samhälle, oavsett hur mycket vi än ”går på knäna” eller hur ”extraordinära” omständigheterna än är?

Handlingen är förlagd till två mindre kommuner i Sverige – författarens eget Mölnbro samt småländska Högsby, och det blir ett slags jämförelse mellan hur olika krishanteringen kan skötas beroende på vilken kommun det är. Berättelsen är fiktiv, men Saba Gordon säger att det är komplicerat:

– Mycket av det som händer i boken är lite för sant för att vara enbart fiktion. Men ingen ska behöva känna sig utpekad. Anonymisering är mitt mellannamn.

Boken handlar bland annat om svensk-bosniska trettonåringen Emma, som växer upp på västkusten, men (spoilervarning) hamnar i Högsby. Emma är muslim, men hennes familj är typiska ”balkanmuslimer”, det vill säga så gott som helt sekulära. Men en dag radikaliseras plötsligt stora delar av Sverige, och det blir svårt för Emma att veta vem hon kan vända sig till.

– Mer tänker jag inte avslöja, säger författaren.

Under skrivandets gång har Saba Gordon besökt Högsby flera gånger för research, och för att få en ärlig åsikt i obekväma frågor från ”vanligt folk” i samhället. Saba Gordon har byggt upp en fotobank på nästan varenda gata. Inte för att perfekt återge samhällets skick i boken, utan snarare ett slags förundran som kändes värd att dokumentera:

– På många håll ser det ärligt talat för jävligt ut. Kyrkan ser ut som en ruin, asfalten spricker här och var, nästan alla affärer är nerlagda förutom någon arabisk kiosk eller frisersalong. Och folk verkar sysslolösa, de sitter mest och hänger utanför sina hem. Det hade nästan kunnat vara Bosnien. Jag var inte beredd på det, inte här i Sverige.

högsby asfalt dålig väg saba gordon
Överallt är asfalten sprucken och vägarna i dåligt skick. Nästan som på Balkan, säger författaren Saba Gordon. (foto: Saba Gordon)

Hur bemöttes du av lokalbefolkningen?

– Ibland med misstänksamhet och rädsla, men många tyckte bara det var skönt att någon kom utifrån och ville berätta om eländet. Jag fick till och med utlova några signerade exemplar, säger Saba Gordon och tillägger:

– Det är endast på grund av mitt namn som jag kan skriva om det här. Hade jag haft ett svenskklingande namn hade det blivit ramaskri.

Så hur tror du att Skuggan av en lillasyster kommer att tas emot av Högsbyborna?

– Det här är ju inte första gången jag skriver om något kontroversiellt. Men Högsbys kulturliv är, vad jag förstått, ganska ringrostigt. Så jag hoppas väl att min bok upplevs som kulturberikande, säger författaren och skrattar gott.

Sebastian Wiberg

hej is lutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s