Saba Gordon: ”Vad har barnmisshandel med konspirationsteorier att göra?”

abuse-bullying-child-159707
Ett kroppsligt och psykiskt beredskapsläge är det som får människor och djur att överleva under svåra förhållanden, menar författaren Saba Gordon. (Foto: Pixabay)

DEBATT. Som barn blev jag slagen. Inte varje dag och inte så hårt att det blödde (förutom en gång), men så pass ofta – och så pass hårt – att jag till slut gick runt i ett nästan konstant tillstånd av förhöjd beredskap. Det är en överlevnadsinstinkt som alla djur besitter: kroppen och psyket går in i beredskapsläge eftersom omständigheterna kräver det. Vaksamhet, ”hoppighet” och nervositet är tydliga tecken. Det tar på krafterna, men i slutändan kan det rädda ens liv.

Jag har många ögonblicksminnen av detta tillstånd. Till exempel: under matrasten i bamba höjer min bordskamrat handen för att hosta eller nysa. Instinktivt ryggar jag tillbaka, beredd på att slaget ska komma. Eller: jag sitter längst fram i klassrummet, läraren har en genomgång av något och stannar till precis framför mig. Instinktivt ryggar jag tilbaka och tänker ”vad har jag nu gjort för fel?” Jag har berört detta tillstånd i min roman Flickan som rann ut i sanden, även om det kanske inte är bokens huvudtema.

I de flesta kulturer är barnaga helt accepterat. Sverige är ganska extremt i den bemärkelsen att det finns en fördömande konsensus gentemot barnaga. Denna konsensus går långt bakåt i tiden, långt innan barnaga faktiskt kriminaliserades eller avskaffades i skolan. Man behöver bara ta sig ett stenkast bort, till Polen, Österrike och Balkan, för att finna en betydligt mer accepterande syn på barnaga. Majoriteten av världens föräldrar tror fortfarande att en auktoritär, sträng och ibland fysiskt skadande uppfostran är för barnets bästa. De flesta föräldrar som slår sina barn gör det alltså inte för att förnedra barnet (misshandel är ju i grund och botten fysisk förnedring), utan för att de tror det vara för barnets bästa, ofta med sin egen uppväxt som utgångspunkt.

Det här att rygga tillbaka, hoppa till eller ”bete sig konstigt” är en instinkt, och vi människor ska vara glada att vi har den. Vi torde också vara en av de mest avslappnade djurarterna som finns, åtminstone bland däggdjuren. Många av oss kan slappna av oförskämt mycket, ett privilegium som i övrigt bara våra husdjur åtnjuter. Vi kan äta, sova och till och med ha sex i lugn och ro. Annat är det i naturens värld: den som observerat djur på nära håll vet att djuren aldrig är så nervösa och ”hoppiga” som när de äter, parar sig eller sover. Vissa av oss försätts i detta naturliga tillstånd av beredskapsläge som barn, till följd av missförhållanden hemma, mobbning, krig, fattigdom och mycket annat. Vi som levt i detta tillstånd står alltså på sätt och vis närmare det naturliga urtillståndet, än de mer bortskämda människor som haft det lättare för sig.

Det var i mellanstadiet som ryktet på skolan började gå: jag var överkänslig och därför konstig. Vissa såg möjligheten att plocka sociala statuspoäng genom att skrämma mig, eftersom det var så lätt – och hade man publik kom det ofelbart uppskattande skratt efteråt.

Att jag blev slagen ofta och mycket sade jag aldrig till någon. Inte för att jag skrämts till tystnad, utan för att jag tyckte det skulle vara pinsamt och skämmigt. Att ingen av lärarna misstänkte något, åtminstone inte tillräckligt mycket för att fråga rakt ut, berodde förmodligen på människans inneboende godhet: vi tror oftast det bästa om saker och ting, endast i nödfall tror vi det allra värsta. Förutom ett fåtal människor, de som tror det värsta om allt: konspirationsteoretikerna.

En konspirationsteoretiker ser fiender i allt och alla. Ibland har de rätt (för konspirationer existerar ju faktiskt – den mest kända torde vara Förintelsen, ett folkmord som kunde utföras endast tack vare att det anförtroddes en utvald skara, och sedan nedtystades så effektivt) men oftast har de, vad jag kan uttyda, fel. De ser världen med mörka ögon, där allt blir svart, dystert och fientligt. På sätt och vis var jag själv likadan i mellanstadiet. Jag trodde det värsta om alla: att min lärare faktiskt tänkte slå mig, att min bordskamrat tänkte göra detsamma. Det förhöjda beredskapsläge jag befann mig i blev ett filter för tillvaron, där det faktiskt var fullt möjligt i mitt barnsliga huvud att en svensk lärare, framför ögonen på en hel klass, skulle kunna lyfta mig i håret. Jag läste in onda avsikter hos denna snälla, typiskt svenska lärare som aldrig skulle gjort en fluga förnär.

En konspirationsteoretiker är varken barnslig eller korkad. För de mer avancerade konspirationerna krävs en gedigen intellektuell tankeverksamhet men också kreativitet. Man måste kunna tänka utanför boxen för att bli konspirationsteoretiker. Ytterst få konspirationsteorier är helt tagna ur luften. Och som sagt, vissa konspirationer är ju faktiskt sanna. Ni minns väl hur Bush och Blair konspirerade inför Irakkriget?

Dessa idéer om att det skulle kunna vara annorlunda – att det inte behöver vara som alla andra tror – har genom världshistorien fungerat som drivved för samhällsutvecklingen. Jag menar därför att man inte bör psykologisera (och på så vis sjukdomsförklara) konspirationsteoretiker i den utsträckning man gör från både akademiskt och massmedialt håll idag.

Som någon som själv levt i förhöjt beredskapsläge – där hela världen tycktes full av onda avsikter riktade mot just mig – har jag större sympati för konspirationsteoretikerna (oavsett hur absurda deras idéer är) än de som gör sig lustiga över dem.

Saba Gordon, författare till bl.a. Skuggan av en lillasyster och Flickan som rann ut i sanden

[De åsikter som framförs i denna artikel är artikelförfattarens egna, och överensstämmer inte nödvändigtvis med redaktionens.]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s