Misstänkta läraren: ”Erkänner att det är jag”

Utpekad lärare

INRIKES. Vi har tidigare rapporterat om misstänkt ”stalkerbeteende” mot minderåriga, där en lärare i 30-årsåldern rapporterats ha ”stalkat” flera elever ur sin avgångsklass i årskurs 9 under sommarlovet. Detta ska ha ägt rum under juli och augusti, och flertalet elever ska ha varit tjejer i ett bostadsområde i närheten av Malmö.

Under en tid har ryktesspridning florerat på sociala medieplattformar som Snapchat och Instagram, där läraren hängts ut med namn och ålder, liksom bilder och videos som påstås återge hur han vid upprepade tillfällen dyker upp i närheten av tjejerna.

Misstänkta läraren: ”Erkänner att det är jag”

Nu har redaktionen efter ett anonymt tips om lärarens telefonnummer fått kontakt med honom. Han har ställt upp på en anonym intervju och bekräftar att det är han som syns i bild- och videomaterialet:

– Det är helt riktigt, jag erkänner att det är jag. Jag bekräftar det till fullo.

Flera av dina gamla elever har diskuterat en polisanmälan. Hur kommenterar du dina plötsliga uppdykanden, som drabbat flera av tjejerna i din gamla klass under sommaren?

– Det är naturligtvis beklagligt att jag uppfattats som en stalker, men jag har full förståelse för att det uppstått såna rykten. Jag hade själv tyckt det varit konstigt när jag var 15, 16 om det dykt upp en gammal lärare gång på gång, både hemma hos mig och mina klasskompisar.

Lärarens förklaring: ”Jag bor ju här, och är nybliven singel”

Enligt honom är förklaringen helt oskyldig.

– Jag bor ju här. Och i dessa coronatider har jag inte haft så mycket att göra. Jag har tagit mycket promenader och cykelturer på kvällarna.

Han förtydligar varför han varit ute på kvällarna mer än vanligt:

– Jag är dessutom nybliven singel och har inte kunnat besöka särskilt många vänner på grund av coronan. Det är därför jag ”bara dykt upp”, jag bor ju här precis som många av mina elever, jag har ett stenkast till min arbetsplats.

Hur reagerar du på ryktesspridningen, om att du ”stalkat” dina gamla elever?

– Jag lägger ingen skuld på eleverna. För barn och ungdomar är lärare ofta något som hör hemma i skolans värld, inte i ens eget bostadsområde. Och jag är ju den enda läraren som faktiskt bor härute i ”orten”. Sen gör sociala medier sitt till.

”Handlar om ungdomars mobilberoende”

Läraren ser det här som ett utslag av ”mobilberoendet” och vilka faror det innebär i förlängningen för dagens barn och unga:

– Jag är väldigt kritisk mot mobilanvändningen idag, eftersom jag tycker det liknar ett beroende, och som alla människor med beroendeproblematik påverkar det omdömet och förmågan att tänka klart. De kunde ju bara frågat mig vad jag gjorde där, men att spinna vidare på instagram eller snapchat ger ju en större kick, det ger en större belöning. Och det visar att detta inte handlar om mig, utan om ungdomars osunda mobilberoende, säger läraren.

”Som att ge minderåriga heroin”

Läraren har, trots att han blivit oskyldigt uthängd i sociala medier, stort överseende med ryktesspridningen om honom.

– Lärare är personer som utövar myndighetsmakt över såväl barn som föräldrar. Då får man lära sig att ta smällar som den myndighetsutövare man är. Och mobilberoendet förvärrar det hela ibland. Det är ju lite som att man skulle ge minderåriga heroin, och sedan ställa dem till svars för konsekvenserna. Sånt här kan bli jättestort men sedan går det över lika snabbt. Jag är ju inte Lennart Bladh precis, säger han och skrattar.

Lennart Bladh är den ökända idrottsläraren från Gotland som blev omtalad på sociala medier sedan han postat opassande videos med tydliga sexuella inviter.

– Även för Lennart Bladh, som var jättekänd eller snarare ökänd ett tag, så har ju allt lagt sig nu. Efter en eller två ungdomsgenerationer är det som bortglömt. Man pratade ju länge om medierna som den tredje statsmakten. Jag håller dock med Janne Josefsson om att medierna blivit den andra statsmakten, medan sociala medier tagit över som den tredje. Det är otäckt.

Läraren menar att det har sina fördelar att bo i samma område som man arbetar, men också nackdelar.

– Det är fantastiskt att bo där man jobbar, för då förstår man elevernas vardag på ett helt annat sätt, man delar jorden man går på och det hjälper till att skapa förtroende. Nackdelen är ju att man lätt blir igenkänd på sin fritid, kanske på väg hem från krogen eller när man har grillfest.

”Utanför skolan vet man inte alltid var man har varandra”

Att råka träffa på elever på fritiden kan vara pinsamt för alla inblandade, säger han:

– Jag minns själv hur otroligt pinsamt det kunde kännas att en lärare dök upp på bussen när man var ute med kompisar. Och nu som lärare kan jag intyga att det kan vara pinsamt för mig också. Utanför skolan vet man inte alltid var man har varandra. Man blir lite av en lokalkändis för många generationer.

Skolans rektor ber om förståelse och respekt

Till Punkt har varit i kontakt med lärarens arbetsplats, och via mejl ber skolans rektor om att inte blåsa upp händelsen.

– Det är naturligtvis bekymmersamt när sånt här inträffar. Jag hoppas ni visar förståelse och respekt och att vi alla kan lägga det bakom oss nu, skriver rektorn i ett mejl.

15-åriga Tamara: ”Vilken sweidi lärare bor där vi bor?”

15-åriga Tamara, som intervjuats i en tidigare artikel, meddelar nu via instagram att det inte var meningen att det skulle bli en så stor grej av det.

– Vi tyckte bara det var skumt att en svensk lärare dyker upp i orten sådär på kvällen när vi är ute.

Men visste ni inte att han bor i området?

– Jo det har vi ju vetat sen sexan men vi trodde ju han bodde på andra sidan av vallen. Du vet i de där radhusen. Vilken sweidi lärare bor där vi bor?

Området ifråga räknas som ”utsatt”. Enligt uppgifter från läraren själv har flera av de ”utsatta” eleverna kontaktat honom och bett om ursäkt. Inläggen som hänger ut honom på sociala medier har anmälts.

Lavinia Revals

 

Relaterad läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s