Vitryska presidentvalet: ”Det var väntat”

President
Vitrysslands president Aleksandar Lukasjenko (Bilden har beskurits något – foto: Администрация президента Украины)

VITRYSSLAND. Han har suttit längre vid makten än Brezjnev och nästan lika länge som Stalin. Presidentvalet i Vitryssland, eller Belarus som allt fler svenska medier väljer att kalla det, har fått en väntad utgång: sittande president Lukasjenko behåller sitt mandat med över 80% av rösterna, medan huvudkandidaten landar på runt 8%. En väntad valutgång, menar reseskildraren och författaren Sebastian Wiberg som levt länge i närområdet och arbetat i många år som reseledare och inom civilsamhället i forna sovjetrepubliker:

– Såhär har det sett ut sedan tidigt 2000-tal. Lukasjenko är en stark man. Han är ingen vek politiker, han ger sig inte, därför att han tror på sig själv, han tror på att det han gör är rätt och att ingen annan än han klarar uppgiften. Han har mycket möjligt rätt där. Mycket kan man kalla honom, men korrumperad i klassisk bemärkelse är han minst av allt.

Stämmer det att Vitryssland är Europas sista diktatur?

– Det är ett land med mycket hårda nypor, men jag tycker svensk media får bestämma sig. De har velat fram och tillbaka. Att Vitryssland är Europas sista diktatur, det var något som myntades under George Bushs administration i USA för snart två decennier sedan. Då infördes hårda sanktioner mot landet, som senare lättats. Den vitryske presidenten har skickligt manövrerat USA och Ryssland mot varandra. Men visst, om demokratier som Polen och Ungern numera kan kallas auktoritära stater i svenska massmedier, så bör i rimlighetens namn Vitryssland kunna kallas diktatur.

”Man har tjatat om ‘den unga generationen’ i två decennier”

Det förekommer oegentligheter i många val i Europa. Varför pekas just Vitryssland ut gång på gång?

– Det här är intressant. Jag har följt de vitryska presidentvalen sedan slutet av 90-talet och varje gång säger man samma sak i media: snart kommer regimen att falla, det väntas stora protester, och så vidare. Ja, det var väntat även denna gång.

Tror du att den vitryska regimen faller nu?

– Det är för tidigt att säga. Men den globala högerns klasskamp är ju tyvärr stark idag.

Är president Lukasjenko illa omtyckt av sitt folk?

– Det är ingen hemlighet att han styr med hårda nypor. Landet skulle knappast kunna kallas demokratiskt enligt västerländsk modell. Men det hålls faktiskt val, och även om de inte är helt rättvisa är det många vitryssar som stöttar honom.

Vad beror protesterna i Minsk på?

– Det finns en yngre generation som upplever Lukasjenkos styre som gammaldags. De vill ha förändring. Jag minns ju själv hur spyfärdig jag var på Göran Persson till slut. Men nu har man tjatat om ”den unga generationen” i över två decennier. Det är ett narrativ som svenska och västerländska medier bara använder i de fall då en misshaglig president vänt sig mot världsordningen, som i Serbien, Makedonien, Ungern och Polen.

Han förtydligar sin ståndpunkt:

– Det är knappast så att unga för politiken framåt. Kanske på Brantings och Lenins tid, men idag tror ju många unga att politik är något som bara händer digitalt. Det här om ”de unga” är en seglivad kliché från 1789 och 1848 års revolutioner.

”Inget Nordkorea”

Från vitryska regeringens sida har man alarmistiskt talat om utländsk inblandning. Kan det ligga något i det, eller är det bara ett sätt att bortförklara inhemska tillkortakommanden?

– Både och. Det är klassiskt för diktaturer eller halvdiktaturer att prata om utländska, hotfulla makter. Men ärligt talat, jag kan inte tänka mig en mer utsatt position än den som Lukasjenko har. Både Ryssland och USA har skramlat mot landet sedan Sovjetunionen kollapsade.

I svensk media talar man ibland om Vitryssland, eller Belarus som landet allt oftare kallas, som ett europeiskt Nordkorea. Stämmer den bilden?

– Verkligen inte. Inte ens Rumänien under Ceausescu var ett ett europeiskt Nordkorea, trots att dess ledare gärna ville göra det till det. Vitryssland är förresten inget Ukraina heller. Ukrainarna ställer gärna till med revolution lite då och då. När jag levde där sade man att de var slavernas italienare, och beskrev samtidigt vitryssarna som ”slavernas skandinaver”, och syftade då på att vitryssar ogärna avsätter sina makthavare under våldsamma former.

Men varför säger så många sakkunniga att Vitryssland är en diktatur?

– Att kalla det diktatur är en sak. Men vad är det som dikteras isåfall? Till skillnad från forna sovjetiska länder i närområdet, som Ukraina, Moldavien och Ryssland, har inte Vitryssland behövt utstå kapitalistiska chockreformer och korrupt oligarkstyre.

”Låt oss kalla det socialdemokratisk diktatur”

Men det kan väl fortfarande vara en diktatur?

– Låt oss kalla det en klassisk socialdemokratisk diktatur. Och om Lukasjenko nu är en diktator, vad har han dikterat i nästan 30 år efter Sovjetunionens kollaps? Har han dikterat gratis utbildning och sjukvård. Han har dikterat trygghet för äldre och kvinnor. Han har dikterat nationell stolthet, en stark stat som inte säljer ut hela sitt lands industrier och jordbruk till multinationella företag. Och dessa diktat har förärat honom och hans land att kallas för Europas sista diktatur. Lukasjenko har valt att hålla fast vid alldeles för många sovjetsocialistiska ideal för att inte stöta på motstånd från ”den enda vägens politik” och de som förespråkar ”ideologiernas död”.

Vad har du att säga om polisvåldet mot demonstranter i Minsk?

– Det är beklagligt, men än så länge har vi inte hört om något som ens kommer i närheten av polismordet på George Floyd, inte heller polisbrutaliteten mot gula västarna i Frankrike. Sådant kan inte tystas ner i informationsålders tidevarv. Om det kommer fram sådana rapporter, då ändrar jag ödmjukast uppfattning. Men jag vill också påminna om att polisen till sin natur är hårdhänt. Inte ens i Sverige får man väl lära sig klappa katter på polishögskolan?

Lavinia Revals

Relaterad läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s