Mp-förslag: Gör arabiska till officiellt språk och förbjud ordet svensk

Under en begränsad tid har arabiska införts som officiellt språk på flera gator i Mölnbro, efter en kompromiss mellan Mp och övriga partier (bild: Lavinia Revals)

MÖLNBRO. Den västsvenska kommunen Mölnbro blev känd över hela Sverige efter att en av våra reportrar skrev en uppmärksammad artikel om kommunens skolpolitik. Nu har Mölnbroskolans rektor Dorothy Askerhaus hamnat i blåsväder igen. Det gäller en motion från det nystartade Mölnbropartiet (Mp) där hon är aktiv medlem som fritidspolitiker. Förslaget är att ge arabiska språket officiell status vid sidan om svenskan. Det var rektorn själv som ursprungligen förde det på tal.

– Titta på Finland. Där är svenska officiellt språk tillsammans med finska, trots att det är färre svensktalande där än arabisktalande här, säger hon.

Mp-politikern: ”Vi kan behöva det här”

Dorothy Askerhaus (Mp) förtydligar att det inte handlar om att ”trycka ner” svenskar eller svenska språket:

– Vi gammalsvenska medborgare kan behöva det här. Vårt förslag om flerspråkiga vägskyltar och gatunamn har diskuterats livligt i kommunfullmäktige, och nu pågår en fyra veckor lång testperiod i stadens mest arabisktalande bostadsområden.

Mölnbroskolans rektor har blivit en färgstark profil i Mölnbros politiska liv. Hon har på sistone också gjort avtryck i Sveriges kulturliv, som exempelvis i novellen En riktig svensk ur novellsamlingen Ensamkommande bläckfiskbarn, eller romanen Skuggan av en lillasyster av författaren Saba Gordon, där rektorn figurerar som karaktär, med fullständigt namn och yrkesbefattning.

– Jag blev kontaktad av en svensk författare som frågade om det gick bra att använda mitt namn i en novell och en roman. Jag blev bara glad, och jag sade att jag godkänner det så länge det inte bryter mot lagen. För mig är det bara ett bevis på att politiken kan bryta barriärer, att vi politiker håller på att närma oss folket.

Dorothy Askerhaus (Mp) är en av få levande svenska politiker som väckt kulturlivets intresse.


Radikala förslaget: Förbjud ordet svensk

Mp har nått viss framgång med sin språkfråga, men många andra förslag har röstats ner nästan enhälligt, till exempel att förbjuda ordet ”svensk” och ersätta det med ”svennuit” i grundskolans och gymnasiets läroböcker. Dorothy Askerhaus har dock inte tappat hoppet, utan driver frågan vidare:

– Varför ska bara vissa ha rätt att kalla sig svenskar? Då är det bättre att använda exaktare ord. Vi gammalsvenskar är något av södra Sveriges ursprungsbefolkning, precis som samerna i norra Sverige. Varför kalla något svenskt, när vi inte ens kan komma överens om vem eller vad som får kallas svenskt? Då ser jag hellre att vi lagstiftar bort hela ordet, säger den kontroversiella rektorn och tillägger:

– Själv är jag iallafall stolt svennuit.

Mölnbropartiet (Mp) grundades hösten 2019 och har på kort tid blivit en maktfaktor i kommunen. Partiet ska ej förväxlas med Miljöpartiet (MP) som också sitter i kommunfullmäktige.

Lavinia Revals

[Denna artikel ingår i Till Punkts artikelserie om det fiktiva Mölnbro, där flera av författaren Saba Gordons böcker utspelar sig. Mer information finns på Om-sidan och i Böcker.]

Relaterad läsning:

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s