Redaktionen informerar!

ANSLAG. På sistone har en allt större del av sajtens träffar och visningar härrört från Facebook. Vi har under en tid ingått en ”ohelig allians” med den sociala mediejätten – det kan på gott och ont göras en historisk jämförelse med pakten Molotov-Ribbentrop. Då all social media tycks appellera till det värsta i människan måste vi nu ställa oss frågan: är det värt större spridning, om nu denna spridning inte omfattar en läs- eller ens kulturintresserad skara? Eller kan man bedriva folkbildning med alla till buds stående medel?

Till Punkt är ett förlag. Jag som redaktör och ansvarig utgivare har ett ansvar att driva också den digitala verksamheten i en riktning som gynnar bokutgivningen och i förlängningen folkbildningen. Det är definitivt inte gynnsamt att dras in i meningslösa tvister om fake news, trollning och hovintriger i svensk inrikespolitik som ändå ingen kommer att minnas om 20 år.

Därför har vi enhälligt fattat beslutet att återkalla vår Facebookambassadör, för att under en begränsad tid se om det leder till digital isolering, eller till nya möjligheter. Som förläggare, opinionsbildare och folkbildare (kalla det förmätet!) blir man aldrig mer bedrövad, än när man märker att både den intellektuella och medmänskliga nivån hos det klientel man dragit till sig, är lägre än väntat – för att inte säga obefintlig. I dessa situationer tänker man: ”Det var inte därför jag började med det här” och, för att tala med polske statsmannen och nationallegenden Jozef Pilsudski, det är dags att genomgå sanacja.

Till Punkt kommer att fortsätta sin publicistiska verksamhet som vanligt, där östeuropaexpert Sebastian Wiberg, författare och debattör Saba Gordon samt inrikeskorrespondent Lavinia Revals också fortsättningsvis skriver utanför ramarna för att skapa det som vissa kallar friktion, men som vi kallar samhällsengagemang.

Karl Ljunggren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s