Vem är Saba Gordon?

KULTUR. Efter uppståndelsen kring våra artiklar om det fiktiva Mölnbro – dit platsen för Saba Gordons novellsamling Ensamkommande bläckfiskbarn och kommande romanen Skuggan av en lillasyster är förlagd – har jag som ansvarig utgivare för sajten och förlaget Till Punkt blivit kontaktad av otaliga journalister och reportrar, som bland annat väldigt gärna vill veta vem Saba Gordon, denna anonyma författarsignatur, är. Man kan givetvis försöka kontakta Saba Gordon själv på författarens egen hemsida, men som ansvarig utgivare och förläggare till författarens böcker vill jag nu göra ett tydligt uttalande kring uppståndelsen.

Saba Gordon är en författarsignatur, en anonymiserad kråka undertecknad samtliga de romaner, novellsamlingar och kortare skrifter som förlaget Till Punkt har gett ut sedan 2018. Det finns inga foton, ingen ålder, ingen facebookprofil, inget instagramkonto, ingen tydlig könstillhörighet, knappt några intervjuer, just ingenting – bara ett generiskt författarnamn, ett avstannat twitterkonto, några få intervjuer här på sajten – och några få anteckningar av Saba Gordon i beskrivningarna på ett youtubekonto och några telefonintervjuer här på sajten.

Är det inte ”misstänkt” anonymt? Kan det här vara ett konstprojekt som undersöker trovärdighet och avsaknad av fakta? Eller kan det rentav vara en smutsig del i en strategi för att sprida ”fake news” via artiklar om det fiktiva Mölnbro? Kanske är det rentav någon från Putins trollfabriker som är i farten?

Såsom själv varande medie- och kulturarbetare har jag full förståelse för de reportrar och journalister som väldigt gärna skulle vilja avslöja denna hemlighetsfulla Saba Gordon, för vem skulle t.ex. inte velat ha varit först med att avslöja personen bakom en annan mycket hemlighetsfull psedonym, Elena Ferrante?

Först vill jag klargöra min position som just förläggare till denna misstänkt ”tomma” författarprofil. Jag vill gärna se Saba Gordon som ett slags samtida, svensk B Traven – en motsvarighet till B Traven inom de sexuella övergreppens värld. Detta är inte bara en förhoppning utan en medveten strategi, och anonymiseringen av Saba Gordons författarprofil är såväl inspirerad av B Travens historia, liksom delvis sprungen ur samma nödens lagar som B Traven själv fick tillgripa.

Saba Gordon skriver lika envetet om de sexuella övergreppens värld i dagens Sverige, som B Traven en gång vandrade runt från land till land och skrev om de obemedlade klassernas sociala misär. Man tvistar ännu om hans sanna identitet, eller om han kanske var en hon, eller om hon/han kanske var flera. På samma sätt som B Traven tog ställning för de svaga och utsatta, tar Saba Gordon, i bok efter bok, ställning för alla barns och ungdomars rätt till trygghet, frihet och personlig integritet.

Att ta ställning mot sexuella övergrepp i dagens Sverige, särskilt sexuella övergrepp mot barn, kan tyckas okontroversiellt i ett land som anammat FN:s barnkonvention som lag. Men i praktiken är det fortfarande kontroversiellt att ens föra ämnet på tal i litterär form, åtminstone på det sätt Saba Gordon gör. Också här ser jag likheter mellan B Traven och Saba Gordon – de skriver i samma slags lättfattliga, antydningsvis agiterande stil, men de har inget till övers för stereotypier, förenklingar eller undanhållande av fakta.

Att läsa Saba Gordon är att läsa verkligheten om sexuella övergrepp – en verklighet som är långt mer komplicerad och mångfacetterad än de fallbeskrivningar och klichéartade förövar-, offer- och anhöriguppdelningar som under lång tid varit förhärskande i den svenska sexualpolitiska och barn- och ungdomsrättsliga diskursen.

Att som kanske enda sanningssägare av denna dignitet träda fram – och i bok efter bok stå upp för de verkligt sexuellt utsatta, också bortom det politiskt korrekta – är något som kräver mod men också försiktighet. Saba Gordons ”tomma” författarprofil är alltså även i detta fall av samma slag som B Travens.

Redan nu florerar rykten, spekulationer och självsäkra antaganden. Vissa gör gällande att Saba Gordon är jag själv. Så skulle det förstås kunna vara, och det kan lika gärna vara så att de indikationer som lett fram till ett sådant antagande placerats ut avsiktligt av förlaget, för att säkerställa att författarens verkliga identitet löper ännu mindre risk för exponering. Andra spekulerar i att Gordon i själva verket är två personer – förslagsvis en ung tjej med mycket stark berättarvilja, och kanske en äldre spökförfattare som bidrar med ett professionellt, dramaturgiskt kunnande. Också detta antagande är rimligt. Ett tredje antagande som ibland förs fram är att Saba Gordon – också utanför sitt författarskap – lever med skyddad identitet, på grund av en hotbild där exempelvis hedersproblematik är inblandat, och där behovet av identitetsskydd endast vägs upp av drivkraften och övertygelsen i att tala ut – för andra utsattas skull. Det skulle mycket väl kunna vara så, och det skulle samtidigt kunna förhålla sig på en rad andra sätt. Som ansvarig utgivare tänker jag varken dementera eller bekräfta någon enda av dessa spekulationer.

Som ansvarig utgivare är jag naturligtvis part i målet, men jag uppmanar alla att läsa Saba Gordons böcker – då de inte är skrivna med syftet att ge vad läsaren vill ha, utan vad läsaren faktiskt behöver. Vad det läsande Sverige behöver idag är en rejäl höjning av bildningsnivån i frågor som rör sexuella övergrepp i allmänhet, och övergrepp på barn i synnerhet. Där är Saba Gordons gärning lika ovärderlig, och lika moraliskt förpliktigande, som alla barns rätt till trygghet är okränkbar. Frågan är kanske inte så mycket vem Saba Gordon är, utan vad. Och på den frågan kan jag bara ge mitt eget ärliga, personliga svar.

Saba Gordon är summan av ständigt aktuella berättelser ur mörkertalets djup – berättelser som utgör fortsättningen på en stolt, litterär tradition av enveten kamp för människosläktets nertystade och förtrampade.

Karl Ljunggren, redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s