Vem är Saba Gordon?

KULTUR. Efter uppståndelsen kring våra artiklar om det fiktiva Mölnbro – dit platsen för Saba Gordons novellsamling Ensamkommande bläckfiskbarn och kommande romanen Skuggan av en lillasyster är förlagd – har jag som ansvarig utgivare för sajten och förlaget Till Punkt blivit kontaktad av otaliga journalister och reportrar, som bland annat väldigt gärna vill veta vem Saba Gordon, denna anonyma författarsignatur, är. Man kan givetvis försöka kontakta Saba Gordon själv på författarens egen hemsida, men som ansvarig utgivare och förläggare till författarens böcker vill jag nu göra ett tydligt uttalande kring uppståndelsen.

Saba Gordon är en författarsignatur, en anonymiserad kråka undertecknad samtliga de romaner, novellsamlingar och kortare skrifter som förlaget Till Punkt har gett ut sedan 2018. Det finns inga foton, ingen ålder, ingen facebookprofil, inget instagramkonto, ingen tydlig könstillhörighet, knappt några intervjuer, just ingenting – bara ett generiskt författarnamn, ett avstannat twitterkonto, några få intervjuer här på sajten – och några få anteckningar av Saba Gordon i beskrivningarna på ett youtubekonto och några telefonintervjuer här på sajten.

Är det inte ”misstänkt” anonymt? Kan det här vara ett konstprojekt som undersöker trovärdighet och avsaknad av fakta? Eller kan det rentav vara en smutsig del i en strategi för att sprida ”fake news” via artiklar om det fiktiva Mölnbro? Kanske är det rentav någon från Putins trollfabriker som är i farten?

Såsom själv varande medie- och kulturarbetare har jag full förståelse för de reportrar och journalister som väldigt gärna skulle vilja avslöja denna hemlighetsfulla Saba Gordon, för vem skulle t.ex. inte velat ha varit först med att avslöja personen bakom en annan mycket hemlighetsfull psedonym, Elena Ferrante?

Först vill jag klargöra min position som just förläggare till denna misstänkt ”tomma” författarprofil. Jag vill gärna se Saba Gordon som ett slags samtida, svensk B Traven – en motsvarighet till B Traven i de sexuella övergreppens och klassdialektikens värld. Detta är inte bara en förhoppning utan en medveten strategi, och den självvalda anonymiseringen av Saba Gordons författarprofil är såväl inspirerad av B Travens historia, liksom delvis sprungen ur samma nödens lagar som B Traven själv fick tillgripa.

Saba Gordon skriver lika envetet om de sexuella övergreppens verklighet för de lägre klasserna i dagens Sverige, som B Traven en gång vandrade runt från land till land och skrev om de obemedlade klassernas sociala misär. Man tvistar ännu om hans sanna identitet, eller om han kanske var en hon, eller om hon/han kanske var flera. På samma sätt som B Traven tog ställning för de svaga och utsatta, tar Saba Gordon ställning för alla barns och ungdomars rätt till trygghet, frihet och personlig integritet – med fokus på de lägre klassernas barn, som i högre utsträckning än medelklassen och överklassen förvägras allt detta.

Att ta ställning mot sexuella övergrepp i dagens Sverige, särskilt sexuella övergrepp mot barn, kan tyckas okontroversiellt i ett land som lagstadgat FN:s barnkonvention. Men i praktiken är det fortfarande kontroversiellt att ens föra ämnet på tal i litterär form, åtminstone på det klassrelaterade sätt Saba Gordon gör – där det ofta framgår att det sexuella förtrycket går hand i hand med klassförtrycket, går hand i hand med över- och medelklassens förtryck av de lägre klasserna. Också här ser jag likheter mellan B Traven och Saba Gordon – de skriver i samma slags lättfattliga, antydningsvis agiterande stil, men de har inget till övers för stereotypier, förenklingar eller undanhållande av fakta. De skriver för sitt folk, sitt klassfolk. De skriver för detta folks framtid.

Att läsa Saba Gordon är att läsa verkligheten om sexuella övergrepp – en verklighet som är långt mer komplicerad och mångfacetterad än de fallbeskrivningar och klichéartade förövar-, offer- och anhöriguppdelningar som under lång tid varit förhärskande i den svenska sexualpolitiska och barn- och ungdomsrättsliga diskursen.

Att som kanske enda sanningssägare av denna dignitet träda fram – och i bok efter bok stå upp för de verkligt sexuellt utsatta, också bortom det politiskt korrekta – är något som kräver mod men också försiktighet. Saba Gordons ”tomma” författarprofil vilar alltså även i detta fall på samma bevekelsegrund som för B Traven.

Redan nu florerar rykten, spekulationer och självsäkra antaganden. Vissa gör gällande att Saba Gordon är jag själv. Så skulle det förstås kunna vara, och det kan lika gärna vara så att de indikationer som lett fram till ett sådant antagande placerats ut avsiktligt av förlaget, för att säkerställa att författarens verkliga identitet löper ännu mindre risk för exponering. Andra spekulerar i att Gordon i själva verket är två personer – förslagsvis en ung tjej med mycket stark berättarvilja, och kanske en äldre spökförfattare som bidrar med ett professionellt, dramaturgiskt kunnande. Också detta antagande är rimligt. Ett tredje antagande som förts fram är att Saba Gordon – också utanför sitt författarskap – lever med skyddad identitet, på grund av en hotbild där exempelvis hedersproblematik figurerar, och där behovet av identitetsskydd endast vägs upp av drivkraften och övertygelsen i att tala ut – för andra utsattas skull. Det skulle mycket väl kunna vara så, och det skulle samtidigt kunna förhålla sig på en rad andra sätt. Som ansvarig utgivare tänker jag varken dementera eller bekräfta någon enda av dessa spekulationer.

Som ansvarig utgivare är jag naturligtvis part i målet, men jag uppmanar alla att läsa Saba Gordons böcker – då de inte är skrivna med syftet att ge vad läsaren vill ha, utan vad läsaren faktiskt behöver. Gordon skriver inte för medelklassen. Gordons berättelser riktar sig till de lägre klasserna för att väcka deras kampvilja och omvandla den redan starka klassinstinkten till klassmedvetenhet. Frågan är kanske egentligen inte vem Saba Gordon är, utan vad. Och på den frågan kan jag bara ge mitt eget ärliga, personliga svar:

Saba Gordon är summan av ständigt aktuella berättelser ur mörkertalets djup och de lägre klassernas verklighet i Sverige – berättelser som utgör fortsättningen på en stolt, litterär tradition av enveten kamp för människosläktets alla nertystade och förtrampade.

Karl Ljunggren, chefredaktör och ansvarig utgivare

[OBS! Karl Ljunggren är fr.o.m. februari 2021 inte längre chefredaktör/ansvarig utgivare för Till Punkt. Läs mer här.]


Relaterad läsning


Mer innehåll från Till Punkt

Saba Gordon: ”Skrivandet är mitt sätt att PISSA på MEDELKLASSEN”

DEBATT. Sveriges Television, och i förlängningen allt som ingår i public service, slår sig för bröstet när det gäller opartiskhet och politiskt oberoende. I praktiken är dock politisk styrning en förutsättning för själva konceptet, även i en demokrati av det slaget Sverige har. SVT:s styrdokument och praktiska utformning är inget annat än det fortgående resultatet…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Konstnär är den som kan gestalta lidande”

DEBATT. Klichén om den lidande konstnären är seglivad. Den har tjatats ut genom århundradena, ofta på osmakliga och vilseledande sätt. Ändå är detta en av de klichéer som faktiskt stämmer mitt i prick. Just därför är den också så seglivad. Klichéer uppstår ju ändå av en anledning – de funkar, de berör. Klichéerna är på…

Läs hela artikeln

Författarens nyhetstips: ”Glöm SVT, här är alternativen!”

MEDIA. Är du jävligt trött på SVT? Orkar du inte med de tillrättalagda narrativen i allt från världsnyheter till hundprogram? Får du plötsliga raseriutbrott av att se och höra programledarnas röster? Då är du inte ensam. Fler och fler upplever att det svenska medieklimatet är otroligt kvävande och repressivt. Idag har ledordet blivit ”mångfald” inom…

Läs hela artikeln

”Ensamkommande bläckfiskbarn” – en angelägen, viktig bok!

KULTUR. Det är alltid en utmaning att läsa Saba Gordon, som med sina två romaner, manifest och tidigare teaterpjäser har profilerat sig som en kompromisslös opinionsbildare kring sexuella övergrepp mot barn. Denna novellsamling är inget undantag – det finns gott om oegentligheter och missförhållanden på nästan varenda sida. Men här uppvisar Gordon också en ny…

Läs hela artikeln

Bokrecension: Kriget mot pedofilerna fortsätter!

RECENSION. Det här kan vara det sjukaste skoldramat, och den vidrigaste litterära massakern på vuxenvärlden, som någonsin skrivits. Huvudtemat för Skuggan av en lillasyster är syskonskap, sexuella övergrepp och vad de gör med människor långt senare i livet, långt efter att övergreppen glömts bort av alla förutom den som en gång var utsatt. Bokens konkreta…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Dådet i Vetlanda är klassfiendens verk”

INRIKES. Medelklassens och överklassens politik skapar ojämlikhet. Ojämlikhet skapar monster, något vi nu fått se prov på genom attacken i Vetlanda. Ända sedan etablerade medier, som alla är en integrerad del av den förhärskande klassens propagandamaskineri, gick ut med att det var en afghansk kille som utförde dådet, har det tagit skruv på sociala medier,…

Läs hela artikeln