OSSE avböjde inbjudan att bevaka vitryska presidentvalet

UTRIKES. Rysslands president Vladimir Putin har nu gått ut med att han betraktar Aleksandr Lukasjenko som det vitryska presidentvalets legitima vinnare, uppger den vitryska nyhetsbyrån Belta. Nyligen under en intervju i ryska tv-kanalen Rossija-1 sade Putin att han redan gratulerat Lukasjenko till valsegern. Putin tog även upp frånvaron av västeuropeiska valobservatörer under vitryska presidentvalet – trots att de vitryska myndigheterna bjöd in den internationella säkerhetsorganisationen OSSE.

– Vitryska myndigheter bjöd in OSSE:s valobservatörer att bevaka valet. Så varför kom de inte? Det leder ju onekligen till tanken att det ärligt talat redan då fanns en förutfattad uppfattning från västs sida om valets utgång, sade den ryska presidenten.

Såväl Rysslands som Vitrysslands presidenter omnämns ofta i svensk och västerländsk media som auktoritära eller diktatorer. Det är dock ytterst sällan som nämnda presidenter, eller respektive länders myndigheter, tillåts komma direkt till tals. Istället filtreras det politiska läget av inbjudna experter och utsända samt ländernas egna oppositionspolitiker.

OSSE eller OSCE – Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa – är en internationell organisation med uttalat syfte att bevaka bristande demokrati och pressfrihet i de länder där det anses befogat.

Sebastian Wiberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s