Vulgär dansk, smygrökande georgier – hektisk helg för polska gränspolisens insatsstyrka

POLEN. Under den gångna helgen fick gränspolisens särskilda insatsstyrka (Straż Graniczna) vid Warszawas internationella flygplatser rycka ut hela fem gånger mot totalt elva omedgörliga passagerare som alla blev ålagda att betala böter, uppger polsk gränspolis enligt den polska nyhetssajten Onet.

De första två incidenterna ägde rum på Chopin-flygplatsen, fredagen den 28:e augusti.

Den första incidenten gällde en dansk medborgare som under en flygning från Malmö uppförde sig aggressivt och oanständigt gentemot kabinpersonalen. Medlemmar ur insatsstyrkan eskorterade ut passageraren från planet strax efter landning.

Den andra incidenten utspelade sig i avgångsterminalen i samband med att ett flyg till Kiev skulle lyfta. Där fick man agera mot två israeliska medborgare som vägrade visa upp sina biljetter och istället rusade vidare till ombordstigningsbryggan. De hade redan tidigare nekats att följa med ombord, på grund av att de saknade rätt slags visum för att komma in i Ukraina. Då de fick syn på den annalkande insatsstyrkan lämnade de dock frivilligt ombordstigningsbryggan och blev förda till gränspolisens lokal på flygplatsen. I likhet med dansken ålades de två israelerna dryga böter.

De tre andra ingripandena gällde åtta personer – en polsk medborgare, sex bulgarer samt en georgier. I fallet med den förstnämnde passageraren blev man tvungna att vända i luften och genomföra en landning på Modlin-flygplatsen. Marodören i fråga, en 36-årig man, vägrade kategoriskt att bära munskydd ombord, vilket är ett hygienkrav som har tillkommit i samband med den pågående coronapandemin. Efter landning bordades planet av insatsstyrkans medlemmar, mannen lugnade ner sig och lämnade frivilligt kabinen. Efter avslutad insats ålades mannen att betala böter, i enlighet med gällande luftfartslagar.

Senare samma dag fick gruppen för särskilda ingripanden vid Modlin-flygplatsens gränspolisstyrka rycka ut två gånger till, först mot en grupp om sex bulgariska passagerare och senare mot en georgier.

Bulgarerna vägrade fylla i den obligatoriska hälsodeklarationen som krävs vid inresa med flyg till Polen, något som ledde till en spänd och obehaglig situation mellan de sex männen och kabinpersonalen. Georgiern ertappades i sin tur med att röka åtskilliga cigaretter inne på en av flygplanets toaletter.

Efter landning hälsades ovan nämnda resenärer välkomna av insatsstyrkans medlemmar på marken. Samtliga ålades böter för att ha stört ordningen ombord.

Johannes Mandelbrot
joh.mandelbrot@protonmail.com


Relaterad läsning


Fler artiklar av Johannes Mandelbrot

Fira polsk-ungersk vänskap – med ett recept!

MAT. I en artikel nyligen uppmärksammade jag den polsk-ungerska vänskapsdagen som infaller 23 mars. Och hur firar man väl en sådan ädel högtidsdag, om inte med god mat?Här kommer en variant på den ungerska maträtten Rakott krumpli, en anrik korvlåda som är särskilt populär i Transsylvanien och andra delar av det forna Österrike-Ungern. Det här…

Läs hela artikeln

Johannes Mandelbrot: ”Kaczynski har gått för långt”

POLEN. Som första svenska nyhetssajt publicerar vi här en utförlig intervju med frilansjournalisten Johannes Mandelbrot som just nu befinner sig i krisens och motsättningarnas Polen, där protester blossat upp mot landets långvariga korrupta, NATO-tillvända vanstyre. I augusti hettade det till rejält i Vitryssland efter ett omstritt presidentval. Nu har det blivit Polens tur att drabbas…

Läs hela artikeln

Georgisk hjälte i Polens tjänst

POLEN. På polska heter han Jerzy Turaszwili, krigshjälten från Kaukasus. Han föddes 1901 i den georgiska staden Gori, en plats som kanske är mer känd som Stalins födelsestad. När Röda armén gjorde entré i Georgien 1921 stred Turasjvili på regeringsstyrkornas sidor, en strid som inte blev särskilt långvarig. Tillsammans med andra soldater beslöt sig Turasjvili…

Läs hela artikeln

I stormens öga – rapport från vitryska gränsen

POLEN. Jag befinner mig i en utdöende liten by i östligaste Polen. Det är stekhet sensommar, luften dallrar i värmen och tiden verkar på denna dag dra en sista suck innan den stannar helt. Här lever man mer eller mindre på samma vis som man gjorde för hundra år sedan. Men att ingenting förändras är…

Läs hela artikeln