Donetsk och Lugansk börjar bli ”riktiga” länder

ÖSTRA UKRAINA/DONBASS. I den så kallade Folkrepubliken Donetsk pågår ett intensivt arbete med att konsolidera den unga, ännu icke erkända statsbildningen på alla plan. Internationellt betraktas folkrepublikerna Donetsk och Lugansk som protostater – det vill säga markområden som visserligen kontrolleras av egna militära styrkor (jämför med Isis!) men där i praktiken ett maktvakuum eller parallellsystem av tidigare strukturer fortfarande råder utanför (eller rättare sagt innanför) den rent militära landvinningen.

Nu syns dock klara tecken på att folkrepublikerna i Donbass verkligen håller på att bli ”riktiga” stater, om än inte erkända av något enda land i världen.

Ända sedan självständighet utropades 2014, och sedan man därefter skyndsamt beslutade om nya flaggor, nationalsånger och statsemblem, fortskrider arbetet med att reformera skolväsendet i regionen för att bättre återspegla det nuvarande politiska läget.

På Skola Nr. 3 i staden Jasinovataja högtidlighålls idag 77-årsminnet av Donbass befrielse från Nazi-Tyskland år 1943, mitt under ”Stora fosterländska kriget” 1941-1945. Detta uppmärksammar skolan genom temadagen ”minnets lektion”. Dagen till ära har samtliga skolans elever tagit på sig det orangesvarta segerbandet (numera förbjudet att bära offentligt i Ukraina) och skolan har besök av Vladimir Bidjovka från folksovjeten i Donetsk (läs: riksdagen).

På Skola Nr. 3 i Jasinovataja uppmärksammas 77-årsminnet av Donbass befrielse – just idag är det lika obligatoriskt att bära det orangesvarta segerbandet som det är förbjudet i Ukraina (bild: DNRonline.su)

Vladimir Bidjovka säger sig ha fått ett mycket positivt intryck av den lilla statsbildningens skolväsende, och poängterar:

”Det är mycket trevligt att träffa ungdomarna och samtala med dem om befrielsen av Donbass … och få en uppfattning om deras åsikter och synpunkter i både historiska och dagsaktuella frågor”, säger Bidjovka i en intervju med nyhetsportalen DNR Online.

Med ”befrielsen av Donbass” åsyftas vanligen de sovjetiska styrkornas befrielse av regionen 1943, men uttrycket har sedan 2014 fått en dubbel betydelse som även inbegriper den väpnade kampen för självständighet från Ukraina.

Liknande tillställningar och arrangemang hålls i systerrepubliken Lugansk, som också räknas till Donbassregionen.

Sebastian Wiberg, författare till Uzbekistan – den sista sovjetstaten?


Relaterad läsning


Fler artiklar om Östeuropa, Mellanöstern och forna Sovjet

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter meddela…

Läs hela artikeln

Fira polsk-ungersk vänskap – med ett recept!

MAT. I en artikel nyligen uppmärksammade jag den polsk-ungerska vänskapsdagen som infaller 23 mars. Och hur firar man väl en sådan ädel högtidsdag, om inte med god mat? Här kommer en variant på den ungerska maträtten Rakott krumpli, en anrik korvlåda som är särskilt populär i Transsylvanien och andra delar…

Läs hela artikeln

Bilden av Iran behöver nyanseras

IRAN. Tills bara nyligen var Iran den mest stabila statsbildningen i hela Mellanöstern, och är det på sätt och vis fortfarande. År 2020 har visserligen varit ett prövningens år för landet, med diplomatiska kriser, militära haverier och en svårkontrollerad coronapandemi. I Sverige är Iran aktuellt i och med den dödsdömde…

Läs hela artikeln

Johannes Mandelbrot: ”Kaczynski har gått för långt”

POLEN. Som första svenska nyhetssajt publicerar vi här en utförlig intervju med frilansjournalisten Johannes Mandelbrot som just nu befinner sig i krisens och motsättningarnas Polen, där protester blossat upp mot landets långvariga korrupta, NATO-tillvända vanstyre. I augusti hettade det till rejält i Vitryssland efter ett omstritt presidentval. Nu har det…

Läs hela artikeln

Georgisk hjälte i Polens tjänst

POLEN. På polska heter han Jerzy Turaszwili, krigshjälten från Kaukasus. Han föddes 1901 i den georgiska staden Gori, en plats som kanske är mer känd som Stalins födelsestad. När Röda armén gjorde entré i Georgien 1921 stred Turasjvili på regeringsstyrkornas sidor, en strid som inte blev särskilt långvarig. Tillsammans med…

Läs hela artikeln

Allt du bör veta om Armenien och Azerbaijan

REPORTAGE. Armenien är ett litet, tämligen eftersatt land i forna Sovjet som dagligen kämpar mot såväl korruption som en ekonomisk blockad från grannländerna Turkiet och Azerbaijan. Azerbaijan är många gånger rikare, inte minst på grund av sina oljeintäkter från Kaspiska havet, men också för sina goda relationer med såväl Turkiet…

Läs hela artikeln

Krigströtta barn firar fredens dag

ÖSTRA UKRAINA/DONBASS. I folkrepubliken Donetsk högtidlighålls idag den internationella fredsdagen. På Skola Nr. 80 i det lilla samhället Makejevka uppträder barn i dans och sång, och bjuds därtill på glass, underhållning, tävlingar och barndisco. Om detta informerar Folkrepublikens informationsdepartement via sin nyhetsportal DNR Online. En av skolans äldre elever, 16-åriga…

Läs hela artikeln

I Bosnien är nostalgi lika med framtidstro

BOSNIEN. För att en långvarig, infekterad konflikt ska hållas vid liv krävs inte mycket. Det krävs inte ens hat, misstro eller intressekonflikter. Det enda som krävs är att åtminstone en av konfliktens parter tror att övriga inblandade fortfarande hyser hat och misstro. Detta blir tydligt när jag talar med Edir,…

Läs hela artikeln

Vulgär dansk, smygrökande georgier – hektisk helg för polska gränspolisens insatsstyrka

POLEN. Under den gångna helgen fick gränspolisens särskilda insatsstyrka (Straż Graniczna) vid Warszawas internationella flygplatser rycka ut hela fem gånger mot totalt elva omedgörliga passagerare som alla blev ålagda att betala böter, uppger polsk gränspolis enligt den polska nyhetssajten Onet. De första två incidenterna ägde rum på Chopin-flygplatsen, fredagen den…

Läs hela artikeln

I stormens öga – rapport från vitryska gränsen

POLEN. Jag befinner mig i en utdöende liten by i östligaste Polen. Det är stekhet sensommar, luften dallrar i värmen och tiden verkar på denna dag dra en sista suck innan den stannar helt. Här lever man mer eller mindre på samma vis som man gjorde för hundra år sedan.…

Läs hela artikeln

Tjeckiska barnfamiljer har tilltro till myndigheterna

TJECKIEN. Föräldrar som i coronatider vill ta med sina barn till någon av lekplatserna i Humpolec behöver inte känna oro. Med start denna vecka inleder parkförvaltningen i Humpolec en omfattande desinfektion av lekplatsytor, bänkar och bord i Stromovkaparken. Under de kommande dagarna planerar man även att desinficera flera populära lekplatser…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.