Donetsk och Lugansk börjar bli ”riktiga” länder

ÖSTRA UKRAINA/DONBASS. I den så kallade Folkrepubliken Donetsk pågår ett intensivt arbete med att konsolidera den unga, ännu icke erkända statsbildningen på alla plan. Internationellt betraktas folkrepublikerna Donetsk och Lugansk som protostater – det vill säga markområden som visserligen kontrolleras av egna militära styrkor (jämför med Isis!) men där i praktiken ett maktvakuum eller parallellsystem av tidigare strukturer fortfarande råder utanför (eller rättare sagt innanför) den rent militära landvinningen.

Nu syns dock klara tecken på att folkrepublikerna i Donbass verkligen håller på att bli ”riktiga” stater, om än inte erkända av något enda land i världen.

Ända sedan självständighet utropades 2014, och sedan man därefter skyndsamt beslutade om nya flaggor, nationalsånger och statsemblem, fortskrider arbetet med att reformera skolväsendet i regionen för att bättre återspegla det nuvarande politiska läget.

På Skola Nr. 3 i staden Jasinovataja högtidlighålls idag 77-årsminnet av Donbass befrielse från Nazi-Tyskland år 1943, mitt under ”Stora fosterländska kriget” 1941-1945. Detta uppmärksammar skolan genom temadagen ”minnets lektion”. Dagen till ära har samtliga skolans elever tagit på sig det orangesvarta segerbandet (numera förbjudet att bära offentligt i Ukraina) och skolan har besök av Vladimir Bidjovka från folksovjeten i Donetsk (läs: riksdagen).

På Skola Nr. 3 i Jasinovataja uppmärksammas 77-årsminnet av Donbass befrielse – just idag är det lika obligatoriskt att bära det orangesvarta segerbandet som det är förbjudet i Ukraina (bild: DNRonline.su)

Vladimir Bidjovka säger sig ha fått ett mycket positivt intryck av den lilla statsbildningens skolväsende, och poängterar:

”Det är mycket trevligt att träffa ungdomarna och samtala med dem om befrielsen av Donbass … och få en uppfattning om deras åsikter och synpunkter i både historiska och dagsaktuella frågor”, säger Bidjovka i en intervju med nyhetsportalen DNR Online.

Med ”befrielsen av Donbass” åsyftas vanligen de sovjetiska styrkornas befrielse av regionen 1943, men uttrycket har sedan 2014 fått en dubbel betydelse som även inbegriper den väpnade kampen för självständighet från Ukraina.

Liknande tillställningar och arrangemang hålls i systerrepubliken Lugansk, som också räknas till Donbassregionen.

Sebastian Wiberg

Relaterad läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s