Bokrecension: Kriget mot pedofilerna fortsätter!

Skuggan

RECENSION. Det här kan vara det sjukaste skoldramat, och den vidrigaste litterära massakern på vuxenvärlden, som någonsin skrivits. Huvudtemat för Skuggan av en lillasyster är syskonskap, sexuella övergrepp och vad de gör med människor långt senare i livet, långt efter att övergreppen glömts bort av alla förutom den som en gång var utsatt. Bokens konkreta frågeställning tycks vara: vad händer i samhälle där en pedofilfrämjande klick tar över Skolverket, Folkhälsomyndigheten och dessutom innehar regeringsmakten? Det är en intressant frågeställning, och för den konspiratoriskt lagde – t.ex. en och annan svensk jourgrupp men också för någon som Elaine Eksvärd – öppnar det säkert upp för många igenkänningsfaktorer.

I Skuggan av en lillasyster fortsätter Saba Gordon att utforska staden Mölnbro, som redan förekommer i flera noveller i författarens föregående bok detta år, novellsamlingen Ensamkommande bläckfiskbarn. Vissa karaktärer återkommer dessutom, t.ex. Mölnbroskolans frivola rektor Dorothy och den tvivelaktiga lärarvikarien Mattias.

Saba Gordon kan sin sak. Det här är en författare som vet hur man skriver om sexuella övergrepp och dess effekter på människans psyke och relationer. Det framgår tydligt av tidigare verk, inte minst debutromanen Fjortisjägaren, tätt åtföljd av uppväxtskildringen Flickan som rann ut i sanden, som båda uppvisar en djärvhet i perspektiven som ytterst få andra svenska författare kan tyckas mäta sig med.

Också i Skuggan av en lillasyster är tonen genomträngande och omisskännligt gordonsk. Vissa kapitel är så gripande att man vill gråta, andra lockar till skratt. Ändå tror jag inte att romanen kommer att gå till den svenska litteraturhistorien som ett av Gordons opus magnum.

Bokens fokus ligger på svensk-bosniska 13-åringen Emma och hennes lärarvikarie Mattias, och handlingen är förlagd till västsvenska Mölnbro och småländska Högsby. Redan i första kapitlet trycks man djupt ner under ytan i ett hav av trassliga relationer, sexuella övergreppminnen och – föga förvånande – missförhållanden i skolans värld. Ungefär mitt i boken ställs allting bokstavligt talat på ända. Boken byter genre från relationsdrama till undergångsskildring och det är först mot slutet som relationsdramats värld åter lägger sig som en dubbelexponering över alltihop. Rent berättartekniskt är det skickligt (för att inte säga virtuost) utfört, men det spretar också. Ett långt mittenkapitel är skrivet som teatermanus med replik- och regianvisningar, till skillnad från bokens övriga, mer jämnlånga kapitel i ren prosaform. Saba Gordons bakgrund som dramatiker gör sig här påmind, och stilgreppet är spännande – men också spretigt. Saba Gordon har redan i tidigare verk hoppat mellan format och genrer, ofta med berättelser i berättelsen.

I Gordons tidigare böcker vibrerar det av autenticitet så att man undrar om det är fiktion man läser, eller dramaturgiskt självskapande dagböcker och orosanmälningar. Dessa vibrationer finns även i Skuggan av en lillasyster, men får ibland stå tillbaka för resonerande dialogpassager som mer liknar idéhistoriska utläggningar, essäer förklädda till romandialog, där allt från antikens stadsstater och Beethoven till Grupp 8, metoo-rörelsen och coronarestriktioner sätts i oanade samband till varandra. Det är som om man hamnat mitt i en film av Tarkovskij, säg Solaris eller Yttersta domen.

Ändå lyckas Gordon med konststycket att knyta ihop bokens många angelägna teman – ensamkommande flyktingbarn, sexuella övergrepp, vuxet maktmissbruk, förortsgängens konflikter – till ett slags litterär gordisk knut som både förundrar, upplyser och väcker tankar.

S.W.


Relaterad läsning


Mer innehåll från Till Punkt

Saba Gordon: ”Skrivandet är mitt sätt att PISSA på MEDELKLASSEN”

DEBATT. Sveriges Television, och i förlängningen allt som ingår i public service, slår sig för bröstet när det gäller opartiskhet och politiskt oberoende. I praktiken är dock politisk styrning en förutsättning för själva konceptet, även i en demokrati av det slaget Sverige har. SVT:s styrdokument och praktiska utformning är inget annat än det fortgående resultatet…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Konstnär är den som kan gestalta lidande”

DEBATT. Klichén om den lidande konstnären är seglivad. Den har tjatats ut genom århundradena, ofta på osmakliga och vilseledande sätt. Ändå är detta en av de klichéer som faktiskt stämmer mitt i prick. Just därför är den också så seglivad. Klichéer uppstår ju ändå av en anledning – de funkar, de berör. Klichéerna är på…

Läs hela artikeln

Författarens nyhetstips: ”Glöm SVT, här är alternativen!”

MEDIA. Är du jävligt trött på SVT? Orkar du inte med de tillrättalagda narrativen i allt från världsnyheter till hundprogram? Får du plötsliga raseriutbrott av att se och höra programledarnas röster? Då är du inte ensam. Fler och fler upplever att det svenska medieklimatet är otroligt kvävande och repressivt. Idag har ledordet blivit ”mångfald” inom…

Läs hela artikeln

”Ensamkommande bläckfiskbarn” – en angelägen, viktig bok!

KULTUR. Det är alltid en utmaning att läsa Saba Gordon, som med sina två romaner, manifest och tidigare teaterpjäser har profilerat sig som en kompromisslös opinionsbildare kring sexuella övergrepp mot barn. Denna novellsamling är inget undantag – det finns gott om oegentligheter och missförhållanden på nästan varenda sida. Men här uppvisar Gordon också en ny…

Läs hela artikeln

Bokrecension: Kriget mot pedofilerna fortsätter!

RECENSION. Det här kan vara det sjukaste skoldramat, och den vidrigaste litterära massakern på vuxenvärlden, som någonsin skrivits. Huvudtemat för Skuggan av en lillasyster är syskonskap, sexuella övergrepp och vad de gör med människor långt senare i livet, långt efter att övergreppen glömts bort av alla förutom den som en gång var utsatt. Bokens konkreta…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Dådet i Vetlanda är klassfiendens verk”

INRIKES. Medelklassens och överklassens politik skapar ojämlikhet. Ojämlikhet skapar monster, något vi nu fått se prov på genom attacken i Vetlanda. Ända sedan etablerade medier, som alla är en integrerad del av den förhärskande klassens propagandamaskineri, gick ut med att det var en afghansk kille som utförde dådet, har det tagit skruv på sociala medier,…

Läs hela artikeln