Krigströtta barn firar fredens dag

ÖSTRA UKRAINA/DONBASS. I folkrepubliken Donetsk högtidlighålls idag den internationella fredsdagen. På Skola Nr. 80 i det lilla samhället Makejevka uppträder barn i dans och sång, och bjuds därtill på glass, underhållning, tävlingar och barndisco. Om detta informerar Folkrepublikens informationsdepartement via sin nyhetsportal DNR Online.

En av skolans äldre elever, 16-åriga Timur, hoppas på en tryggare uppväxt för Donbass kommande generationer. Själv har Timur vuxit upp i brinnande krig på grund av den nu sex år långa konflikten med ukrainsk militär och högernationalistiska ukrainska gerillaförband – en konflikt där Makejevka varit särskilt utsatt under återkommande militära sammandrabbningar, något som resulterat i tusentals döda och stor materiell ödeläggelse. Men Timur är bestämd i sin uppfattning:

– Fredens dag är för mig en dag av vänskap mellan folken. Det är fin och tänkvärd högtidsdag som förenar människor på hela planeten. Krig leder aldrig till något gott, säger Timur.

Sofia, en av skolans minstingar, är född under kriget och minns därför inte den tid då hennes hemstad tillhörde Ukraina. För Sofias generation är folkrepubliken det självklara hemlandet, där vissa helt självklart talar ukrainska, andra ryska. Sofia ger ett ensiffrigt barns syn på saken:

– Världen är en stor plats där många människor lever. Jag vill att alla människor ska sluta bråka. Jag vill att alla ska må bra och bli vänner.

Sebastian Wiberg

Relaterad läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s