Georgisk hjälte i Polens tjänst

POLEN. På polska heter han Jerzy Turaszwili, krigshjälten från Kaukasus. Han föddes 1901 i den georgiska staden Gori, en plats som kanske är mer känd som Stalins födelsestad. När Röda armén gjorde entré i Georgien 1921 stred Turasjvili på regeringsstyrkornas sidor, en strid som inte blev särskilt långvarig. Tillsammans med andra soldater beslöt sig Turasjvili för att lämna landet. Valet föll på Polen, där han tog värvning som legosoldat i armèn.

Turasjvili och hans landsmän blev snabbt en del av den militära gemenskapen i Kraków, dit de var utstationerade. Med sin jovialiska framtoning och förkärlek till dans och sång vann de polackernas hjärtan.

Vid andra världskrigets utbrott tjänstgjorde Turasjvili som befäl över ett artilleribatteri i den 25:e
infanteridivisionen och befann sig snart vid fronten under slaget vid Bzura. Efter att de reguljära
polska trupperna hade besegrats fortsatte han strida för den polska motståndsrörelsens militära gren Armija Krajowa, där han nådde graden överstelöjtnant. Han lyckades undkomma såväl Gestapo som NKVD under kriget men var nödgad att gå under jord fram till femtiotalets mitt, då tövädersperioden inleddes i Sovjet.

Den pensionerade soldaten vann nu ryktbarhet i Krakòw: han blev ordförande för ryttarklubben,
sjöng i en välrenommerad manskör och arbetade som vaktmästare i stadens botaniska trädgård fram till sin död 1977.

Turasjvilis grav i Kraków (foto: Johannes Mandelbrot)

Mer än fyrtio år har passerat. Ett stycke ut från Krakòws centrum, mellan den övriga bebyggelsen, vid en spårvagnsgata, ligger en liten park som fram tills för ett par år sedan var namnlös, men som numera bär Turasjvilis namn.

Ett gäng a-lagare har lagt beslag på platsen, de vrålar okvädesord till förbipasserande och varandra. En av dem reser sig upp för att tömma blåsan. Jag funderar på att sätta fyllot på plats, fråga om han vet vem han urinerar på och om han inte skäms, och om han är en äkta polack eller inte – men låter det hela bero. För nu doftar det av stenugnsbakat bröd från ett georgiskt bageri i närheten.

Ett georgiskt bageri i Polen (foto: Johannes Mandelbrot)

Ja, med bröd och andra hemlandets delikatesser tänker den nya generationen georgier vinna
polackernas gunst. Kanske de har lyckats med detta redan innan de kom hit: Georgien har sedan
länge varit en favoritdestination bland polska turister, mycket tack vare just matkulturen, den
storslagna naturen samt det förmånliga prisläget.

Bageriet ”Mitt Georgien” (foto: Johannes Mandelbrot)
Restaurangen ”Mitt Georgien” (foto: Johannes Mandelbrot)

Om den georgiska diasporan i Polen kan sägas att den är yani beskedlig. Det existerar ingen
motsägelse mellan att etablera sig i det polska samhället och att bära det gamla fosterlandets fana högt. Om det finns något georgiern kan klaga på i det nya landet så är det den jämförelsevis
blygsamma tillgången på bra och billigt vin. Dessutom kan de bittra vintrarna vara påfrestande – de framkallar ofta en akut längtan efter det behagliga georgiska klimatet och de frukter som växer och frodas där. Trots det har de under de senaste åren kommit i en stadig ström.

Det säregna georgiska alfabetet på en klottervägg i Krakow, en tämligen ny syn för krakowiterna (foto: Johannes Mandelbrot)
Georgisk delikatessbutik i staden Gliwice (foto: Johannes Mandelbrot)

Alltså: Polen ❤ Georgien = Sant. Det kan vi tacka Turasjvili för. Ett annat kaukasiskt folk som för en påtaglig närvaro i Polen, det är armenierna. Deras historia i landet sträcker sig dock betydligt längre tillbaka i tiden och var från början koncentrerad till det som idag är Ukraina och Moldavien.

Här ser vi en armenisk helgedom i polska staden Gliwice (foto: Johannes Mandelbrot)

Johannes Mandelbrot
joh.mandelbrot@protonmail.com


Relaterad läsning


Fler artiklar av Johannes Mandelbrot

Fira polsk-ungersk vänskap – med ett recept!

MAT. I en artikel nyligen uppmärksammade jag den polsk-ungerska vänskapsdagen som infaller 23 mars. Och hur firar man väl en sådan ädel högtidsdag, om inte med god mat?Här kommer en variant på den ungerska maträtten Rakott krumpli, en anrik korvlåda som är särskilt populär i Transsylvanien och andra delar av det forna Österrike-Ungern. Det här…

Läs hela artikeln

Johannes Mandelbrot: ”Kaczynski har gått för långt”

POLEN. Som första svenska nyhetssajt publicerar vi här en utförlig intervju med frilansjournalisten Johannes Mandelbrot som just nu befinner sig i krisens och motsättningarnas Polen, där protester blossat upp mot landets långvariga korrupta, NATO-tillvända vanstyre. I augusti hettade det till rejält i Vitryssland efter ett omstritt presidentval. Nu har det blivit Polens tur att drabbas…

Läs hela artikeln

Vulgär dansk, smygrökande georgier – hektisk helg för polska gränspolisens insatsstyrka

POLEN. Under den gångna helgen fick gränspolisens särskilda insatsstyrka (Straż Graniczna) vid Warszawas internationella flygplatser rycka ut hela fem gånger mot totalt elva omedgörliga passagerare som alla blev ålagda att betala böter, uppger polsk gränspolis enligt den polska nyhetssajten Onet. De första två incidenterna ägde rum på Chopin-flygplatsen, fredagen den 28:e augusti. Den första incidenten…

Läs hela artikeln

I stormens öga – rapport från vitryska gränsen

POLEN. Jag befinner mig i en utdöende liten by i östligaste Polen. Det är stekhet sensommar, luften dallrar i värmen och tiden verkar på denna dag dra en sista suck innan den stannar helt. Här lever man mer eller mindre på samma vis som man gjorde för hundra år sedan. Men att ingenting förändras är…

Läs hela artikeln