Johannes Mandelbrot: ”Kaczynski har gått för långt”

POLEN. Som första svenska nyhetssajt publicerar vi här en utförlig intervju med frilansjournalisten Johannes Mandelbrot som just nu befinner sig i krisens och motsättningarnas Polen, där protester blossat upp mot landets långvariga korrupta, NATO-tillvända vanstyre.

I augusti hettade det till rejält i Vitryssland efter ett omstritt presidentval. Nu har det blivit Polens tur att drabbas av stora folkliga protester, strejker och sammandrabbningar. Men till skillnad från grannlandet Vitryssland åtnjuter de polska makthavarna en närmast total medietystnad i västvärlden, trots att Polen just nu står på tröskeln till politiska oroligheter à la tyskt 1920-tal – med beväpnade högergrupper och en allt mer radikaliserad vänsterfront.

Frilansjournalisten Johannes Mandelbrot, som regelbundet skriver krönikor och reportage för Till Punkt, är på plats i Krakow och beskriver stämningen som uppjagad, som nådd kokpunkten. Skälen till detta relativt oväntade utbrott av folklig vrede i ett av EU:s folkrikaste länder är många, enligt Johannes Mandelbrot:

– Folk går man ur huse. Det började med skärpningen av abortlagen, men det har snabbt förvandlats till missnöjesyttringar mot regeringen och PiS (styrande Lag- och rättvisepartiet) och det är inte bara i storstäderna, utan också ute på landsbygden och i småstäder.

De personer som missnöjet riktas mot är främst PiS partiledare Jaroslaw Kaczynski och Andrzej Duda, Polens president. Och polacker är ett folk som onekligen vet hur man revolterar och protesterar. Vi har det heroiska Warszawaupproret 1944, den envetna Solidaritetsrörelsen under kalla kriget – och nu detta. Frekvensen är frapperande, med ganska lagom fyra decennier mellan varven.

Tonläget är inte så anständigt som det förmodligen skulle ha varit i Sverige. Plakaten och slagorden lyder: ”Knulla PiS-missfostren”, ”Dra åt helvete”, ”Den enda f*tta som Kaczynski styr över är Duda”, och det svåröversatta ”Nie moje PiS-da” (en osmaklig ordvits som anspelar på uttrycket ”inte min f*tta” som flera kvinnliga aktivister skanderar).

Enligt Johannes Mandelbrot hettar det till på alla plan. Aktivister har spärrat av infarterna till alla större städer genom att bilda mänskliga kedjor, hålla cykelparader och ihållande bilkryssningar:

– Det var till och med handgemäng i sejmen igår (den polska riksdagen, red. anm.).

Återigen lever alltså uttrycket ”polsk riksdag” upp till sin ursprungliga innebörd. Slagsmålet uppstod efter att riksdagens talesman jämställde oppositionspartierna med de SS-styrkor som terroriserade landet under den tyska ockupationen. Sejmens säkerhetsstyrkor fick slå en ring runt Jaroslaw Kaczynski, som utöver att vara PiS-partiets ordförande också allmänt betraktas som Polens egentliga högsta makthavare.

– Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande. Igår utlyste landets kvinnor en generalstrejk. Det här har potential att gå jävligt snett, säger Johannes Mandelbrot och konkretiserar:

– Det börjar yppas på sina håll och kanter att Polen kanske skulle må bra av en militärkupp i turkisk stil. Låta militärdomstolar ta hand om pappersarbetet, dammsuga lite i hörnen så att säga. Sedan kan de utlysa nyval i sinom tid.

Hur förhåller du dig själv till det scenariot?

– Tja, efter Kaczynskis senaste utspel förefaller detta kanske vara den enda vägen ur oroligheterna. Men PiS kan komma att implodera, och jag tror att de kommer försöka kuppa bort det där aset på ett eller annat sätt.

Att det inte enbart sker stora demonstrationer som i Vitryssland, fredliga såväl som våldsamma, utan att delar av befolkningen börjat organisera sig i halvt paramilitära stormtrupper, är något Johannes Mandelbrot personligen kan vittna om:

– I Warszawa skändade man en kyrka genom att spraymåla den med slagord. Efter det har det dykt upp beväpnade högerextremister utanför kyrkorna. Polisen är motvillig till att ingripa då PiS har bestämt att man inte har råd att tappa ansiktet om nu polisen skulle behöva slå ned en sådan kyrkodemonstration med våld.

Så vad är det som gör att det kokar över i Polen just nu? Man har ju diskuterat och ibland pariastämplat Polen och Ungern som EU-länder där folkvalda upprättat egna ”regimer” som agerar ”fientligt mot rättsstatens principer”. Som vänsterintellektuell är det lätt att se att dessa länders arbetarklass kanske föredrar ett sådant starkt , socialkonservativt styre framför den sedvanliga, västerländska liberalism som sedan 30 år totalt dominerar med sin egen borgerliga hegemoni i såväl Sverige som andra västländer. Var går den verkliga konfliktlinjen i det som händer i Polen just nu, tror du?

– Den verkliga konfliktlinjen går mellan Kaczynski och folket. Problemet är att han har gått för långt. Visst, som vänstersnubbe i en borgerlig värld kan man ju tycka att det är småmysigt med propagandasändningar från diverse trevliga pariastater. De brukar stå upp mot liberasterna och/eller agitera mot en yttre fiende. Men TVP, vår egen regim-TV som i dagligt tal kallas TVPiS, har spårat ur rätt rejält bara det senaste året, säger Johannes Mandelbrot och tillägger:

– Tänk dig en blandning av Sputnik News och det värsta från Trumps twitterkonto så får du TVPiS.

TVP har onekligen genomgått en förvandling under kort tid, från relativt mellanmjölkig public service till propaganda-TV i klassisk diktaturstil. I företagets engelskspråkiga utbud finns många skrikiga titlar med starkt rasifierande språkbruk, som till exempel: ”THE TAJIKS who were planning a TERRORIST ATTACK DEPORTED from POLAND”.

(Man kan bara föreställa sig en SVT-rubrik i stil med: ”SOMALIERNA som planerade SPRÄNGNING AV POLISHÖGSKOLAN har UTVISATS ur SVERIGE” – för att få ett hum om hur den polska statsmakten och PiS vuxit samman i en oklädsam, aggressiv retorik.)

Men allt detta vet vi sedan länge. Polens och Ungerns folkvalda går sin egen väg och följer sin egen kvasiideologiska stjärna. Den fråga man ställer sig som svensk vänsterintellektuell är hur allt detta började, och vilka krafter som ligger bakom – egentligen? Johannes Mandelbrot har svaret:

– Det är en blandning av mycket som råkar sammanfalla just här och nu. Det började nog med att de klantade till det med coronapolitiken. Sen var det nån tidning som gjorde ett grävande reportage om missförhållanden inom djuruppfödningen, så man svarade med att förbjuda det. Då blev bönderna skitsura, och det kan man ju förstå eftersom de inte erbjöds något stödprogram eller liknande. De har bara förbjudit hela verksamheten och pissat på alla som lever av den.

Enligt Johannes Mandelbrot (och de flesta internationella bedömare) är det landsbygden och arbetarklassen som är PiS främsta väljarbas. Det var när det började skära sig med bönderna som de verkliga problemen uppstod:

– Bönderna har protesterat i en månad. Och då tänkte PiS att det ändå går att rädda väljarbasen ute på den katolska landsbygden – genom att börja jiddra om abort. Detta gjordes inte i sejmen utan i en halvkorrupt konstitutionsdomstol. Och det skedde samma dag som man förbjöd offentliga sammankomster på grund av coronaläget. Och nu försöker Kaczynski få det att låta som en slags kosmisk sammandrabbning mellan den polska nationens försvarare och vänsterextrema element. Han har gått för långt.

Så vilka samhällsgrupper är det främst som demonstrerar ute på gator och torg?

– Få se, var ska jag börja? Tiotusentals arga kvinnor, bönderna, en jävla massa studenter, taxiförarna, folk som drabbats av coronanedstängningen, och så allt annat löst folk som är trötta på regeringen. Jag ämnar själv sälla mig till denna skara nu klockan 17.

Gör du det som demonstrant eller som frilansjournalist?

– Det kanske blir ett retrospektivt reportage av det i efterhand. Men det är mitt hemland som blöder, som står vid avgrundens rand just nu. Jag får lägga mitt yrke åt sidan för stunden. Mitt Panstwa kallar på mig. Det har gått så långt nu att till och med polisen, delar av prästerskapet och en del abortmotståndare börjat vända sig mot regeringen.

Samtidigt som jag intervjuar Johannes Mandelbrot kommer nya uppgifter i rask takt: Polens president har testats positiv i Covid-19, och Vitrysslands president Aleksandar Lukasjenko har passat på att beskylla Duda för valfusk i det senaste valet (ett slags ironisk payback för hur Polen så oförblommerat lade sig i Vitrysslands interna angelägenheter efter presidentvalet där). Åklagare har dessutom börjat hota med åtta års fängelse för de som organiserar protester på gator och torg, och en minister i regeringen har föreslagit att de universitet där studenter tillåts ”skolka” för att protestera, stängs av från statligt stöd.

Jag frågar Johannes Mandelbrot varför han tror att svenska medier hittills har brytt sig så lite om att uppmärksamma oroligheterna i Polen, samtidigt som de tidigare inte gjorde annat än att bedriva vinklad agendajournalistik i rapporteringen från Vitryssland. Hans svar är kort, och talande för hur polacker ser på sin omvärld och sin roll i den:

– Det var över 10 000 ute i centrum av Krakow igår. Hur fan kan det inte uppmärksammas utomlands? Det vore ju perfekt för svenska medier att få hylla feministiska demonstrationer mot den högerpopulistiska och homofobiska regeringen.

[Förtydligande: ”Panstwa” är ett unikt polskt begrepp som kanske bäst motsvaras av ”rike” eller ”statsbildning”.] [Det inledande fotot visar motdemonstranter som stödjer den sittande regeringen.]


Relaterad läsning


Fler artiklar om Östeuropa, Mellanöstern och forna Sovjet

Fira polsk-ungersk vänskap – med ett recept!

MAT. I en artikel nyligen uppmärksammade jag den polsk-ungerska vänskapsdagen som infaller 23 mars. Och hur firar man väl en sådan ädel högtidsdag, om inte med god mat?Här kommer en variant på den ungerska maträtten Rakott krumpli, en anrik korvlåda som är särskilt populär i Transsylvanien och andra delar av…

Läs hela artikeln

Georgisk hjälte i Polens tjänst

POLEN. På polska heter han Jerzy Turaszwili, krigshjälten från Kaukasus. Han föddes 1901 i den georgiska staden Gori, en plats som kanske är mer känd som Stalins födelsestad. När Röda armén gjorde entré i Georgien 1921 stred Turasjvili på regeringsstyrkornas sidor, en strid som inte blev särskilt långvarig. Tillsammans med…

Läs hela artikeln

Vulgär dansk, smygrökande georgier – hektisk helg för polska gränspolisens insatsstyrka

POLEN. Under den gångna helgen fick gränspolisens särskilda insatsstyrka (Straż Graniczna) vid Warszawas internationella flygplatser rycka ut hela fem gånger mot totalt elva omedgörliga passagerare som alla blev ålagda att betala böter, uppger polsk gränspolis enligt den polska nyhetssajten Onet. De första två incidenterna ägde rum på Chopin-flygplatsen, fredagen den…

Läs hela artikeln

I stormens öga – rapport från vitryska gränsen

POLEN. Jag befinner mig i en utdöende liten by i östligaste Polen. Det är stekhet sensommar, luften dallrar i värmen och tiden verkar på denna dag dra en sista suck innan den stannar helt. Här lever man mer eller mindre på samma vis som man gjorde för hundra år sedan.…

Läs hela artikeln

Tjeckiska barnfamiljer har tilltro till myndigheterna

TJECKIEN. Föräldrar som i coronatider vill ta med sina barn till någon av lekplatserna i Humpolec behöver inte känna oro. Med start denna vecka inleder parkförvaltningen i Humpolec en omfattande desinfektion av lekplatsytor, bänkar och bord i Stromovkaparken. Under de kommande dagarna planerar man även att desinficera flera populära lekplatser…

Läs hela artikeln