Jason Diakité om Trump: ”Han är mer lik Lukasjenko i Vitryssland”

USA-VALET. Inför det stundande amerikanska presidentvalet är det inte bara i USA som valyran slagit genom taket. Även i Sverige lägger etablerade medier osedvanligt mycket av sina resurser på att bevaka, analysera, återanalysera och ”överresonera” detta presidentval, som – i likhet med de flesta tidigare val – omnämns som ett ”ödesval”.

Ett exempel på detta är TV4, där artisten Jason Diakité (tidigare känd under artistnamnet Timbuktu) gästar ikväll. Han är inte bara svensk utan också amerikansk medborgare, och bjuds in till TV4-studion för att berätta om sin syn på saken. Han är – som kan förväntas av en representant för det svenska kulturlivet – stark motståndare till Donald Trump. Argumentationen är mestadels väl genomtänkt, men den bär inga som helst kännetecken på att vara ”vänster” – trots att svensk kulturelit beskylls (av allt från Dagens Nyheter till den mest oanständiga alternativhöger) för att vara just vänster.

Men ibland brister hans argumentation – som till exempel när han beskriver Trump som ”mer lik Lukasjenko i Vitryssland” än någon tidigare amerikansk president. Detta är en usel liknelse: fenomenet Trump är ett perverterat, protofascistiskt hopkok av kapitalism, imperialism och regelrätt tyranni. Trump är oberäknelig, okunnig och svamlig. Lukasjenko däremot, är i likhet med sin kollega Vladimir Putin, en oerhört bildad, erfaren, engagerad och påläst president som inte bara levererar på sina planekonomiska och fördelningspolitiska löften. Sedan dag ett av sin första mandatperiod har han engagerat sig för sitt land till 110 procent.

Att de båda presidenterna uppvisar auktoritära tendenser är givetvis odiskutabelt. Men medan Trumps syfte tycks vara att så split och ställa till med kaos i amerikansk inrikespolitik, har Lukasjenkos syfte hela tiden varit att erbjuda Vitryssland en långsiktig ekonomisk och politisk stabilitet. Om detta vittnar Lukasjenkos många direktsända sammandrabbningar med kolchosdirektörer och industrimän som idkat korruption, nepotism och allmän lathet i sina uppdrag.

Och ändå är Jason Diakités liknelse – av två pinsamt rudimentära skäl – högst upplyftande att få höra formuleras i svensk TV på bästa sändningstid:

1. Jason Diakité uttalar Lukasjenko med O på slutet (och inte det politiskt korrekta A som svenskt mediefolk annars lagt till sig med av politiskt korrekta skäl som handlar om att konsekvent följa vitrysk, och inte rysk, stavning – trots att den vitryske presidenten själv har ryska som modersmål och trots att såväl ryska som vitryska är officiella språk med jämbördig status i Vitryssland).

2. Jason Diakité bryter mot den politiskt korrekta varianten Belarus och kallar landet för Vitryssland!

Det må vara ett litet steg för mänskligheten, men ett oerhört steg i rätt riktning (om än fullständigt oavsiktligt). Nästa steg vore kanske att sluta överrapportera om ett val som har noll och ingen betydelse för amerikansk utrikespolitik, och därmed är av noll och inget intresse för Sverige eller andra länder som sedan länge lider under USA:s kulturella och/eller militära imperialism.

Sebastian Wiberg, författare till boken Uzbekistan: den sista sovjetstaten?

Relaterad läsning:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s