Saba Gordon: ”Därför bryter jag med förlaget”

KULTUR. Den kontroversiella författaren Saba Gordon har hittills gett ut fem titlar på förlaget Till Punkt alltsedan debutromanen Fjortisjägaren. På relativt kort tid har det blivit tre romaner, en novellsamling och ett antal kortare skrifter, samtliga på temat psykisk ohälsa och sexuella övergrepp mot barn. Ytterligare en roman är annonserad för utgivning under 2021.

Därför blev författarens korthuggna utspel på sin hemsida – om att bryta med förlaget – en smärre chock för Till Punkts redaktion. Ansvarig utgivare Karl Ljunggren säger att ”beslutet är beklagligt, men inte helt oväntat”:

– Det är naturligtvis beklagligt, men inte helt oväntat. Vi har lagt otroligt mycket tid, svett och tårar på just Sabas författarskap, flera andra har fått stå tillbaka eller skjuta sina boksläpp på framtiden så det gynnar ju ingen när sånt här händer, säger Karl Ljunggren som är Till Punkts ansvariga utgivare.

Enligt författaren själv handlar det om en rad brutna löften och ”blatanta misstag” från förlagets sida:

– Det handlar om en rad brutna löften, och det är inget jag bara hittar på. Jag blev lovad det ena efter det andra. Det skulle ha hållits en stor releasefest på bokmässan för Flickan som rann ut i sanden när den släpptes. Det blev inte av. Och förlagets omslagsdesign till flera av mina böcker bryter antingen mot våra ingångna avtal om sekretess eller så är de ansatta av blatanta misstag, säger författaren.

Vilka regelbrott och misstag menar du då?

– Till exempel baksidestexten till Flickan som rann ut i sanden. Där citeras en av förlagets egna recensenter som även är utgiven med en bok på förlaget vilket jag själv tycker känns konstigt, där han beskriver huvudkaraktären Selma som mitt ‘alter ego’. Jag har aldrig sagt att Selma skulle vara mitt alter ego. Jag har sagt att boken kanske är djupt personlig, men inte en självbiografi. Om mina läsare skulle få för sig det blir det väldigt problematiskt för mig eftersom jag just nu jobbar på uppföljaren där Selmas sexuella läggning utvecklas på ett ganska oväntat och vidrigt sätt. Det har redan fått mig att tänka på självcensur och så ska det inte vara. Eftersom jag skriver under taget namn och det fortfarande finns en hotbild mot mig som privatperson, är detta oförlåtligt, säger författaren.

Men granskade du inte omslaget innan boken gick i tryck?

– Självklart gjorde jag det men det var inget jag reagerade på just då, säger författaren.

Saba Gordon menar också att förlaget ”klantat sig” på andra sätt:

– Baksidan på Det utomjordiska manifestet är rena mästarprovet i amatörskap. Infoboxen om mig saknar en rad och dessutom finns ett fult slarvfel med. Det var först när en läsare hörde av sig till mig via min egen hemsida och klagade som jag blev uppmärksam på det, det var jättepinsamt. Det är amatörfasoner, förlaget har klantat sig och det är inte okej, menar författaren.

Karl Ljunggren menar å sin sida att Saba Gordon inte tagit hänsyn till de yttre faktorer som påverkat verksamheten under 2020:

– När det gäller boken som Saba nämner insjuknade den berörda medarbetaren i misstänkt covid-19 så jag fick slutföra detta själv för att kunna hålla deadline, och jag tar ensam på mig ansvaret för det. Jag tycker kanske inte just detta var så allvarligt, särskilt inte eftersom just Det utomjordiska manifestet är Sabas hittills största läsarframgång, säger Karl Ljunggren och tillägger:

– Vi har bedrivit förlagsverksamhet under en pågående pandemi. Det har varit ett år som inte liknar något vi tidigare varit med om. Och då är det inte så konstigt om misstag begås eller vissa event måste ställas in. Det är klart att vi inte kan ha releasefest om det bryter mot Folkhälsomyndighetens allmänna råd, det vore direkt oansvarigt och osolidariskt, säger Karl Ljunggren.

Saba Gordon har sedan tidigare ingått avtal med Till Punkt om ytterligare en roman som kommer att släppas under våren eller sommaren 2021. Efter det går författaren och förlaget skilda vägar. Saba Gordon säger att det är synd, men nödvändigt.

– Går inte att fortsätta såhär. Nu jobbar jag på för fullt med den avslutande boken i sviten om sexuella övergrepp i Sverige idag, och när den är utgiven går jag över och blir egenutgivare, jag kommer frilansa som skribent och föreläsare och använda min egen hemsida som främsta digitala plattform för mina framtida böcker. Helst hade jag gjort detta redan nu, men på grund av omständigheterna har jag inte resurserna. Men i slutändan kommer det att bli bättre för alla, säger Saba Gordon.

Även Karl Ljunggren menar att brytningen i slutändan är bäst för alla parter:

– Flera andra författare har fått stå tillbaka för Saba Gordon, och det har drabbat förlagets vision om mångfald i utbudet. Nu ger vi ut Sabas sista roman och sedan kan vi fokusera mer på böcker om resor, mat och historia. Till Punkt är ett litet förlag med begränsade möjligheter, snart kan vi satsa mer på mångfalden i vår utgivning. Ärligt talat ska det bli skönt att få jobba med litteratur som är lite mindre kontroversiell. Jag har fått klä skott fler än en gång och blivit attackerad av såväl etablerad media som näthatare för en del tveksamma inslag i marknadsföringen av Sabas senaste två böcker, och det har inte gynnat någon.

Hur känns det för dig personligen att Saba Gordon bryter med er såhär?

– Det är naturligtvis tråkigt, men allt har sin tid och det vore bra om det här inte framstår som ett ensidigt beslut från Sabas sida, för vi har haft många konstruktiva samtal på sistone. Det har varit gemensamma, jämlika samtal där vi tillsammans kommit fram till detta i samförstånd. Och det finns ju ändå inga fler planerade utgivningar efter nästa boksläpp. Jag känner tillförsikt och förtröstan inför framtiden, säger Karl Ljunggren.

Saba Gordon vill själv understryka att Till Punkt betytt mycket genom åren, och återkommer gärna som gästkrönikör på förlagets nyhetssajt:

– Jag vet att jag är intensiv och har ganska hett temperament och det kan inte alltid vara lätt att arbeta med mig. Jag tycker fortfarande att förlaget har klantat sig för mycket, men samtidigt är jag oerhört tacksam för att Karl trodde på mig när ingen annan gjorde det, och jag är såklart glad för den räckvidd och publicitet mina böcker fått, för det hade jag inte klarat av på egen hand. Det får bli min nästa utmaning som frilansare och jag fortsätter gärna skriva lite då och då i nyhetssajten, säger Saba Gordon.

Karl Ljunggren och Saba Gordon, som tidigare haft ett långvarigt förhållande, betonar båda att detta inte är det minsta personligt, utan en rent affärsmässig lösning på ett praktiskt dilemma, och att det på sikt gynnar samtliga inblandade.

Lavinia Revals


Relaterad läsning


Mer innehåll från Till Punkt

Saba Gordon: ”Skrivandet är mitt sätt att PISSA på MEDELKLASSEN”

DEBATT. Sveriges Television, och i förlängningen allt som ingår i public service, slår sig för bröstet när det gäller opartiskhet och politiskt oberoende. I praktiken är dock politisk styrning en förutsättning för själva konceptet, även i en demokrati av det slaget Sverige har. SVT:s styrdokument och praktiska utformning är inget annat än det fortgående resultatet…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Konstnär är den som kan gestalta lidande”

DEBATT. Klichén om den lidande konstnären är seglivad. Den har tjatats ut genom århundradena, ofta på osmakliga och vilseledande sätt. Ändå är detta en av de klichéer som faktiskt stämmer mitt i prick. Just därför är den också så seglivad. Klichéer uppstår ju ändå av en anledning – de funkar, de berör. Klichéerna är på…

Läs hela artikeln

Författarens nyhetstips: ”Glöm SVT, här är alternativen!”

MEDIA. Är du jävligt trött på SVT? Orkar du inte med de tillrättalagda narrativen i allt från världsnyheter till hundprogram? Får du plötsliga raseriutbrott av att se och höra programledarnas röster? Då är du inte ensam. Fler och fler upplever att det svenska medieklimatet är otroligt kvävande och repressivt. Idag har ledordet blivit ”mångfald” inom…

Läs hela artikeln

”Ensamkommande bläckfiskbarn” – en angelägen, viktig bok!

KULTUR. Det är alltid en utmaning att läsa Saba Gordon, som med sina två romaner, manifest och tidigare teaterpjäser har profilerat sig som en kompromisslös opinionsbildare kring sexuella övergrepp mot barn. Denna novellsamling är inget undantag – det finns gott om oegentligheter och missförhållanden på nästan varenda sida. Men här uppvisar Gordon också en ny…

Läs hela artikeln

Bokrecension: Kriget mot pedofilerna fortsätter!

RECENSION. Det här kan vara det sjukaste skoldramat, och den vidrigaste litterära massakern på vuxenvärlden, som någonsin skrivits. Huvudtemat för Skuggan av en lillasyster är syskonskap, sexuella övergrepp och vad de gör med människor långt senare i livet, långt efter att övergreppen glömts bort av alla förutom den som en gång var utsatt. Bokens konkreta…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Dådet i Vetlanda är klassfiendens verk”

INRIKES. Medelklassens och överklassens politik skapar ojämlikhet. Ojämlikhet skapar monster, något vi nu fått se prov på genom attacken i Vetlanda. Ända sedan etablerade medier, som alla är en integrerad del av den förhärskande klassens propagandamaskineri, gick ut med att det var en afghansk kille som utförde dådet, har det tagit skruv på sociala medier,…

Läs hela artikeln

Relaterad läsning: