Läsarnas fråga: Är det Anders Tegnell i nya boken?

KULTUR. Det gick knappt en vecka efter att boken Ensamkommande bläckfiskbarn släpptes – förrän läsarstormen kom. Ett ovanligt stort antal läsare hörde under kort tid av sig till förlaget och Saba Gordon, bokens författare.

Man tyckte sig kunna identifiera ”statsveterinär Ondrej Buba-Ohlsson” som en (illa) väl dold porträttering av Sveriges högaktuella statsepidemiolog, Anders Tegnell. Kanske knappast förvånande, men vad som frapperade flera läsare var de specifika detaljerna, som enligt många tycktes stämma mycket väl överens med verkligheten:. ”Oansvarigt”, ”äckligt” och ”skamlöst” tyckte flera läsare att det var. Även statsminister Stefan Löfvén samt flera namnkunniga journalister sägs figurera med väl (eller illa) dolda karaktärsnamn i den långa titelnovellen som enligt bokens författare först och främst är en dystopisk spegling av Sverige idag.

Några gånger fick Saba Gordon rena dödshot riktade mot sig. Nu väljer författaren att tala ut om de oväntade reaktionerna:

– Jag tror jag fångade något som upplevdes som viktigt, men kanske också stötande för vissa. Jag har alltid känt att det jag skriver är angeläget för andra att läsa, annars skulle jag inte skriva det. Men jag trodde inte det skulle engagera så här mycket, säger författaren.

Så varför tror du att en del av läsarna reagerade så kraftfullt, och många gånger också negativt, på dina karaktärer? Vad var ditt syfte med berättelsen och karaktärerna?

– Jag kan bara beklaga om något upplevt sig kränkt eller förorättad. Naturligtvis får boken tala för sig själv, men det vore också ett rimligt antagande att jag färgas av aktuella händelser i mitt skrivande -samtidigt som mitt eget engagemang i känsliga och svårpratade samhällsfrågor färgar av sig på läsaren, säger Saba Gordon och tillägger:

– Jag brukar säga att jag vågar skriva sådant som andra knappt vågar tänka. Just i den här boken förekommer obehagliga skildringar av gruppvåldtäkter, mobbning och förtryckande medelklassnormer som jag vet har gjort många läsare illa berörda.

Hur har du hanterat hoten mot dig?

– Det har varit mycket obehagligt såklart, det har härdat mig. Men ingen ska behöva utsättas för det.

Påverkar detta ditt skrivande i fortsättningen?

– Inte alls, däremot har viljan att berätta och påverka fått sig en törn. Man ställer sig frågan om det är värt det. Här lägger man ner sin själ på att berätta något man vet är viktigt och angeläget, något som folk bara måste läsa därför att ingen annan skriver om det, trots att det är så viktigt att ta upp. Istället blir det läsarstorm och dödshot kring vad som i sammanhanget är rena småsaker. Om folk nu är så dumma är de inte värda mina berättelser, så har jag känt ibland. Och det är en prövning för någon som i grund och botten ser sig som folkbildare, säger Saba Gordon.

Den aktuella novellsamlingen består av åtta fritt sammanflätade noveller som anknyter till såväl dagsaktuella samhällsproblem som science fiction och sagans värld. Tidlösa ämnen som sexuella övergrepp, flyktingskap och främlingsfientlighet präglar novellerna, och Saba Gordon menar själv att det går utmärkt att dra paralleller till vår samtid – men att man bör akta sig för att övertolka. Det påverkar bara läsupplevelsen negativt, menar författaren:

– Man ska ju inte glömma att den här boken faktiskt har fått väldigt fina omdömen och mycket beröm också.

Lavinia Revals


Relaterad läsning


Mer innehåll från Till Punkt

Saba Gordon: ”Skrivandet är mitt sätt att PISSA på MEDELKLASSEN”

DEBATT. Sveriges Television, och i förlängningen allt som ingår i public service, slår sig för bröstet när det gäller opartiskhet och politiskt oberoende. I praktiken är dock politisk styrning en förutsättning för själva konceptet, även i en demokrati av det slaget Sverige har. SVT:s styrdokument och praktiska utformning är inget annat än det fortgående resultatet…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Konstnär är den som kan gestalta lidande”

DEBATT. Klichén om den lidande konstnären är seglivad. Den har tjatats ut genom århundradena, ofta på osmakliga och vilseledande sätt. Ändå är detta en av de klichéer som faktiskt stämmer mitt i prick. Just därför är den också så seglivad. Klichéer uppstår ju ändå av en anledning – de funkar, de berör. Klichéerna är på…

Läs hela artikeln

Författarens nyhetstips: ”Glöm SVT, här är alternativen!”

MEDIA. Är du jävligt trött på SVT? Orkar du inte med de tillrättalagda narrativen i allt från världsnyheter till hundprogram? Får du plötsliga raseriutbrott av att se och höra programledarnas röster? Då är du inte ensam. Fler och fler upplever att det svenska medieklimatet är otroligt kvävande och repressivt. Idag har ledordet blivit ”mångfald” inom…

Läs hela artikeln

”Ensamkommande bläckfiskbarn” – en angelägen, viktig bok!

KULTUR. Det är alltid en utmaning att läsa Saba Gordon, som med sina två romaner, manifest och tidigare teaterpjäser har profilerat sig som en kompromisslös opinionsbildare kring sexuella övergrepp mot barn. Denna novellsamling är inget undantag – det finns gott om oegentligheter och missförhållanden på nästan varenda sida. Men här uppvisar Gordon också en ny…

Läs hela artikeln

Bokrecension: Kriget mot pedofilerna fortsätter!

RECENSION. Det här kan vara det sjukaste skoldramat, och den vidrigaste litterära massakern på vuxenvärlden, som någonsin skrivits. Huvudtemat för Skuggan av en lillasyster är syskonskap, sexuella övergrepp och vad de gör med människor långt senare i livet, långt efter att övergreppen glömts bort av alla förutom den som en gång var utsatt. Bokens konkreta…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Dådet i Vetlanda är klassfiendens verk”

INRIKES. Medelklassens och överklassens politik skapar ojämlikhet. Ojämlikhet skapar monster, något vi nu fått se prov på genom attacken i Vetlanda. Ända sedan etablerade medier, som alla är en integrerad del av den förhärskande klassens propagandamaskineri, gick ut med att det var en afghansk kille som utförde dådet, har det tagit skruv på sociala medier,…

Läs hela artikeln