Svenska kvinnor fortfarande förtryckta

INRIKES. Svenska kvinnor lever fortfarande i påfallande förtryck bara pga deras kön. Detta framgår i en nyligen genomförd studie som flera internationellt erkända institut ligger bakom. Enligt studien så har kvinnor t.ex. fortfarande mycket lägre löner än män och det kan man inte förklara på något annat sätt än att det är kvinnoförtryck. Och det t.ex. att kvinnor numera har vissa lagliga skydd gällande våldtäkt är inte tillräckligt, enligt studien. Det har också visat sig att kvinnor som gör lumpen är ett fiasko, då tillräckligt många inte visar intresse.

Mattias Svensson är en av alla aktivister som har läst studien och han är inte förvånad, utan menar att svenskar lurar sig själva att de är mer jämnställda än de verkligen är, och att mycket inte skiljer Sverige från andra jämförbara länder:

– Jag är inte ett dugg förvånad, vi svenskar tro att vi är så jämnställda men i själva verket så skiljer vi oss inte så mycket från andra länder som till ex. England, Holand eller Tyskland,

säger Mattias

Studien tar också upp att kvinnor upprepade gånger i sin vardag blir utsatta för ”oönskad uppmärksamhet” i form av komplimanger men också glåpord.

Detta kan 17-åriga Fatmeh, som egentligen något annat, hålla med:

– Personligen så har jag ju slöja och då är det faktiskt många män som inte vågar gå på mig men jag ser ju hur dem behandlar andra tjejer, säger hon.

Enligt studien krävs det drastiska och omfattande åtgärder för att uppnå markant ökad jämnställdhet men den ifrågasätter också om det är möjligt utan internationellt samarbete på global nivå med aktörer Som t.ex. UN och/eller internationella kvinnorörelsen.

Melissa Wolde-Benocha


Relaterad läsning


Fler artiklar i Till Punkts nyhetsflöde

Frihetsnytt 2021-05-07

FRIHETSNYTT. Allt fler svenskar väljer Frihetsnytt. WHO nödgodkänner kinesiska räkchips. Fler regioner vill förbjuda Harry Potter. Oppositionen önskar avveckla äldreomsorgen?

Läs hela artikeln

Svenska kyrkan: Symbolen för medelklassens död

DEBATT. Sinnebilden för Svenska kyrkan är numera multireligiösa jippon och kortklippta, kvinnliga präster i trendiga glasögon. Det stinker med andra ord av medelklass, men mer än så: det stinker av en dekadent medelklass på utdöende. Jag har alltid fått myrkrypningar av Svenska kyrkan, men inte riktigt förstått varför.…

Läs hela artikeln

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som…

Läs hela artikeln

Att vara kvinna – en utmaning i vår tid

DEBATT. Det sägs ju att man inte är kvinna, man blir det. Men hur kan man bli det utan att vara något som, åtminstone kan kallas en förlaga till någon form av kvinnlighet? Men är kvinnlighet och kvinnoskap verkligen samma sak? Vi har länge debatterat skillnaden mellan att…

Läs hela artikeln

Vitrysk smugglare togs på bar gärning

POLEN. Funktionärer av den podlasiska avdelningen av gränsvakten upptäckte smuggling av de illegala tobaksprodukterna kastade över gränsen med en drönare. Till fallet anhölls en fyrtioårig medborgare Vitrysslands. Patrullen från gränsvaktens enhet i Kuznica som fullförde sin plikt i bevakandet av Panstwas gräns fick syn på ett liggande föremål…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2020-04-30

FRIHETSNYTT. Kungen fyller 75. SD-ledare vill byta namn på Sölvesborg. Digitala coronaregler: självdistans och smartphonekarantän ska stoppa näthatet. Den ortodoxa påsken är här.

Läs hela artikeln

HBTQ-rörelsen i forna Sovjet: ”Sprider civilisationens ljus”

DEBATT. Som gammal ryskspråkig hbtq-aktivist har jag genom åren förvärvat dyrköpta insikter i de utmaningar som hbtq-rörelsen står inför i forna Sovjet – Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Centralasien och länderna i Kaukasus. Utmaningar som många i väst – de som kritiserar exempelvis Ryssland för bristande tolerans och inkludering –…

Läs hela artikeln

Förra chefredaktören: ”Jag ber om ursäkt!”

ANSLAG. Det är jag, Karl Ljunggren, som är grundaren till förlaget Till Punkt, vars sida du nu besöker. Det var jag som bar på drömmen, förhoppningen, förvissningen om att det skulle finnas en röst i litteraturvärlden, i förlagsbranschen som tog den lilla människan på allvar. Detta var hela…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2021-04-23

FRIHETSNYTT. Här kommer de senaste rubrikerna från Frihetsnytts text-tv med Johannes Mandelbrot: Fortsatt stopp för Janssons frestelse. Karolinerna var modigare än man tidigare trott. Navalnyj bryter hungerstrejken. Sverige är ett skitland, enligt Luleåbloggare. Rikstävlingen för katter har dragit igång.

Läs hela artikeln

Lugansk har fått ny nationalsång

UTRIKES. I utbrytarrepubliken LNR (Folkrepubliken Lugansk i f.d. östra Ukraina) pågår ett intensivt arbete med att konsolidera den unga statsbildningens nationalsymboler. Man har sedan 2016 fattat beslutet att ersätta den preliminära hymnen ”Hjärtat av Donbass” med den mer lättsjungna och statsmannamässiga ”Segerns tecken över dig”, som nu efter…

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Är Joakim Lamotte en nolla?”

DEBATT. Joakim Lamotte saluför sig som oberoende journalist som livesänder på nätet och engagerar vanligt folk på ett sätt som etablerade medier inte gör. Konceptet är ganska enkelt: han tar sig till utsatta eller särskilt utsatta områden runtom i Sverige och frågar runt om vad folk tycker om…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.