Svenska kvinnor fortfarande förtryckta

INRIKES. Svenska kvinnor lever fortfarande i påfallande förtryck bara pga deras kön. Detta framgår i en nyligen genomförd studie som flera internationellt erkända institut ligger bakom. Enligt studien så har kvinnor t.ex. fortfarande mycket lägre löner än män och det kan man inte förklara på något annat sätt än att det är kvinnoförtryck. Och det t.ex. att kvinnor numera har vissa lagliga skydd gällande våldtäkt är inte tillräckligt, enligt studien. Det har också visat sig att kvinnor som gör lumpen är ett fiasko, då tillräckligt många inte visar intresse.

Mattias Svensson är en av alla aktivister som har läst studien och han är inte förvånad, utan menar att svenskar lurar sig själva att de är mer jämnställda än de verkligen är, och att mycket inte skiljer Sverige från andra jämförbara länder:

– Jag är inte ett dugg förvånad, vi svenskar tro att vi är så jämnställda men i själva verket så skiljer vi oss inte så mycket från andra länder som till ex. England, Holand eller Tyskland,

säger Mattias

Studien tar också upp att kvinnor upprepade gånger i sin vardag blir utsatta för ”oönskad uppmärksamhet” i form av komplimanger men också glåpord.

Detta kan 17-åriga Fatmeh, som egentligen något annat, hålla med:

– Personligen så har jag ju slöja och då är det faktiskt många män som inte vågar gå på mig men jag ser ju hur dem behandlar andra tjejer, säger hon.

Enligt studien krävs det drastiska och omfattande åtgärder för att uppnå markant ökad jämnställdhet men den ifrågasätter också om det är möjligt utan internationellt samarbete på global nivå med aktörer Som t.ex. UN och/eller internationella kvinnorörelsen.

Melissa Wolde-Benocha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s