Följer Greta Thunbergs exempel – blir chefredaktör

INRIKES. Förlaget Till Punkts hemsida får, med start vecka 8, en ny tillförordnad chefredaktör som tillfälligt tar över ansvaret för sajtens nyhetsflöde från ordinarie chefredaktör och förlagets ansvariga utgivare, Karl Ljunggren. Det är 17-åriga praktikanten Melissa Wolde-Benocha som åläggs ansvaret att hålla verksamheten igång, och uppdraget pågår vårterminen ut. Enligt Karl Ljunggren är det en pragmatisk lösning som inspirerats av tidigare händelser i medievärldens Sverige:

– Flera medarbetare har inte kunnat stötta upp på samma sätt som tidigare på grund av coronarestriktionerna, och en av våra medarbetare har insjuknat i Covid-19. Dessutom har jag en hel del bestyr på hemmafronten, men i samband med att vi fick en ung, lovande praktikant till kollegiets förfogande fick jag tanken att göra som Piter Wolodarski, uppger Karl Ljunggren.

Melissa vill främst uppmärksamma miljön, feminism och integration.

Petar Wolodarski fick både ris och ros för att han under en dag överlät sitt ansvar som chefredaktör för Dagens Nyheter åt den med Melissa Wolde-Benocha jämnåriga miljökämpen Greta Thunberg. Enligt Karl Ljunggren är det en strategi som lönar sig i längden:

– Vi måste våga släppa på kontrollen, eller åtminstone delvis, tidvis lämna över den till våra unga. I dessa coronatider talas det mycket om våra äldre. Men vår framtid då? Det är de unga. Gräv i eget dike innan du börjar klaga på andras rabatter. Sopa rent framför egen dörr.

Själv ser Melissa Wolde-Benocha fram emot sitt livs första möjlighet att påverka som chefredaktör.

– Alltså, jag blev överlycklig när jag fick chansen för jag sökte mig ju till denna sajten för att jag visste att den sprids mycket på sociala medier och att den skapar opinion. Greta är en av mina förebilder och jag var så avundsjuk när hon fick ta över DN, haha. Fatta vad sjukt, jag får ansvar för nyhetsflödet som har artiklar som har blivit så diskuterade i de etablerade medierna. Det är så coolt!

Vad kommer du att göra med din tid som chefredaktör för ett halvår?

– Jag kommer be medarbetarna att inte bara skriva om böcker och världspolitik utan också lite mer om sånt som vi unga tycker är viktigt. Själv brinner jag för miljön, för feminism, jämställdhet och integration av såna som inte är så inkluderade på grund av svenska normer i samhället. Jag vill få in flera såna dimensioner nu när jag tar över, men jag glömmer inte det lilla utan vill ha lite av varje, såsom enkla matrecept från alla delar av världen.

Du har redan skrivit en artikel om kvinnoförtryck i Sverige på sajten. Kommer du att fortsätta skriva själv på sidan nu när du har fått större åtaganden att tänka på?

– Ja oh ja, det kommer jag göra. Jag kommer skriva mycket och jag kommer att kräva av medarbetarna att de är precis lika produktiva! Den här sajten har ju varit lite lame ett tag men nu ska jag turna the tide, jag tänker locka fler unga läsare genom mina plattformar på sociala medier.

Har du och Karl Ljunggren pratat igenom någon övergripande plan, ämnesmässigt eller så?

– Inte direkt, han sade bara jag litar på dig Melissa, scenen är din, haha. För nu är det jag och inte han som är chefredaktör, det var han väldigt noga med att säga och det är ett ansvar som jag tänker ta på allvar och ge mitt allt för.

Karl Ljunggren uppger att han återkommer som chefredaktör inte bara för förlaget Till Punkt utan också för sajtens nyhetsflöde i slutet av maj, när en ny roman av den kontroversiella författaren Saba Gordon planeras att släppas på förlaget.

Lavinia Revals


Relaterad läsningFler artiklar i nyhetsflödet:

Frihetsnytt 2021-05-07

FRIHETSNYTT. Allt fler svenskar väljer Frihetsnytt. WHO nödgodkänner kinesiska räkchips. Fler regioner vill förbjuda Harry Potter. Oppositionen önskar avveckla äldreomsorgen?

Läs hela artikeln

Svenska kyrkan: Symbolen för medelklassens död

DEBATT. Sinnebilden för Svenska kyrkan är numera multireligiösa jippon och kortklippta, kvinnliga präster i trendiga glasögon. Det stinker med andra ord av medelklass, men mer än så: det stinker av en dekadent medelklass på utdöende. Jag har alltid fått myrkrypningar av Svenska kyrkan, men inte riktigt förstått varför. Den…

Läs hela artikeln

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter…

Läs hela artikeln

Att vara kvinna – en utmaning i vår tid

DEBATT. Det sägs ju att man inte är kvinna, man blir det. Men hur kan man bli det utan att vara något som, åtminstone kan kallas en förlaga till någon form av kvinnlighet? Men är kvinnlighet och kvinnoskap verkligen samma sak? Vi har länge debatterat skillnaden mellan att vara…

Läs hela artikeln

Vitrysk smugglare togs på bar gärning

POLEN. Funktionärer av den podlasiska avdelningen av gränsvakten upptäckte smuggling av de illegala tobaksprodukterna kastade över gränsen med en drönare. Till fallet anhölls en fyrtioårig medborgare Vitrysslands. Patrullen från gränsvaktens enhet i Kuznica som fullförde sin plikt i bevakandet av Panstwas gräns fick syn på ett liggande föremål från…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2020-04-30

FRIHETSNYTT. Kungen fyller 75. SD-ledare vill byta namn på Sölvesborg. Digitala coronaregler: självdistans och smartphonekarantän ska stoppa näthatet. Den ortodoxa påsken är här.

Läs hela artikeln

HBTQ-rörelsen i forna Sovjet: ”Sprider civilisationens ljus”

DEBATT. Som gammal ryskspråkig hbtq-aktivist har jag genom åren förvärvat dyrköpta insikter i de utmaningar som hbtq-rörelsen står inför i forna Sovjet – Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Centralasien och länderna i Kaukasus. Utmaningar som många i väst – de som kritiserar exempelvis Ryssland för bristande tolerans och inkludering – knappast…

Läs hela artikeln

Förra chefredaktören: ”Jag ber om ursäkt!”

ANSLAG. Det är jag, Karl Ljunggren, som är grundaren till förlaget Till Punkt, vars sida du nu besöker. Det var jag som bar på drömmen, förhoppningen, förvissningen om att det skulle finnas en röst i litteraturvärlden, i förlagsbranschen som tog den lilla människan på allvar. Detta var hela tiden…

Läs hela artikeln

Nikol Pasjinian avgår: ”Landsförrädaren” lyssnar till folket?

ARMENIEN. Efter drygt ett år av protester väljer nu Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian att avgå, uppger nyhetskanalen Telesur English. I ett TV-sänt uttalande meddelar han att det är folkets vilja som avgör detta. Dessvärre kommer denna landsförrädare att sitta kvar i ett slags interimsställning inför sommarens nyval. Nikol Pasjinian,…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2021-04-23

FRIHETSNYTT. Här kommer de senaste rubrikerna från Frihetsnytts text-tv med Johannes Mandelbrot: Fortsatt stopp för Janssons frestelse. Karolinerna var modigare än man tidigare trott. Navalnyj bryter hungerstrejken. Sverige är ett skitland, enligt Luleåbloggare. Rikstävlingen för katter har dragit igång.

Läs hela artikeln

Lugansk har fått ny nationalsång

UTRIKES. I utbrytarrepubliken LNR (Folkrepubliken Lugansk i f.d. östra Ukraina) pågår ett intensivt arbete med att konsolidera den unga statsbildningens nationalsymboler. Man har sedan 2016 fattat beslutet att ersätta den preliminära hymnen ”Hjärtat av Donbass” med den mer lättsjungna och statsmannamässiga ”Segerns tecken över dig”, som nu efter en…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.