Följer Greta Thunbergs exempel – blir chefredaktör

INRIKES. Förlaget Till Punkts hemsida får, med start vecka 8, en ny tillförordnad chefredaktör som tillfälligt tar över ansvaret för sajtens nyhetsflöde från ordinarie chefredaktör och förlagets ansvariga utgivare, Karl Ljunggren. Det är 17-åriga praktikanten Melissa Wolde-Benocha som åläggs ansvaret att hålla verksamheten igång, och uppdraget pågår vårterminen ut. Enligt Karl Ljunggren är det en pragmatisk lösning som inspirerats av tidigare händelser i medievärldens Sverige:

– Flera medarbetare har inte kunnat stötta upp på samma sätt som tidigare på grund av coronarestriktionerna, och en av våra medarbetare har insjuknat i Covid-19. Dessutom har jag en hel del bestyr på hemmafronten, men i samband med att vi fick en ung, lovande praktikant till kollegiets förfogande fick jag tanken att göra som Piter Wolodarski, uppger Karl Ljunggren.

Petar Wolodarski fick både ris och ros för att han under en dag överlät sitt ansvar som chefredaktör för Dagens Nyheter åt den med Melissa Wolde-Benocha jämnåriga miljökämpen Greta Thunberg. Enligt Karl Ljunggren är det en strategi som lönar sig i längden:

– Vi måste våga släppa på kontrollen, eller åtminstone delvis, tidvis lämna över den till våra unga. I dessa coronatider talas det mycket om våra äldre. Men vår framtid då? Det är de unga. Gräv i eget dike innan du börjar klaga på andras rabatter. Sopa rent framför egen dörr.

Själv ser Melissa Wolde-Benocha fram emot sitt livs första möjlighet att påverka som chefredaktör.

– Alltså, jag blev överlycklig när jag fick chansen för jag sökte mig ju till denna sajten för att jag visste att den sprids mycket på sociala medier och att den skapar opinion. Greta är en av mina förebilder och jag var så avundsjuk när hon fick ta över DN, haha. Fatta vad sjukt, jag får ansvar för nyhetsflödet som har artiklar som har blivit så diskuterade i de etablerade medierna. Det är så coolt!

Vad kommer du att göra med din tid som chefredaktör för ett halvår?

– Jag kommer be medarbetarna att inte bara skriva om böcker och världspolitik utan också lite mer om sånt som vi unga tycker är viktigt. Själv brinner jag för miljön, för feminism, jämställdhet och integration av såna som inte är så inkluderade på grund av svenska normer i samhället. Jag vill få in flera såna dimensioner nu när jag tar över, men jag glömmer inte det lilla utan vill ha lite av varje, såsom enkla matrecept från alla delar av världen.

Du har redan skrivit en artikel om kvinnoförtryck i Sverige på sajten. Kommer du att fortsätta skriva själv på sidan nu när du har fått större åtaganden att tänka på?

– Ja oh ja, det kommer jag göra. Jag kommer skriva mycket och jag kommer att kräva av medarbetarna att de är precis lika produktiva! Den här sajten har ju varit lite lame ett tag men nu ska jag turna the tide, jag tänker locka fler unga läsare genom mina plattformar på sociala medier.

Har du och Karl Ljunggren pratat igenom någon övergripande plan, ämnesmässigt eller så?

– Inte direkt, han sade bara jag litar på dig Melissa, scenen är din, haha. För nu är det jag och inte han som är chefredaktör, det var han väldigt noga med att säga och det är ett ansvar som jag tänker ta på allvar och ge mitt allt för.

Karl Ljunggren uppger att han återkommer som chefredaktör inte bara för förlaget Till Punkt utan också för sajtens nyhetsflöde i slutet av maj, när en ny roman av den kontroversiella författaren Saba Gordon planeras att släppas på förlaget.

Lavinia Revals

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s