Mer drama på förlaget – när grundaren ”går under jorden”

DRAMA. Grundaren till förlaget och nyhetssajten Till Punkt, Karl Ljunggren, har låtit meddela att han omedelbart frånträder posten som chefredaktör och ansvarig utgivare, en roll som sedan två månader innehas tillförordnat av redaktionens praktikant Melissa Wolde-Benocha, men som vid vårterminens slut alltså var tänkt att återgå till Karl Ljunggren. Istället övertas den posten av Saba Gordon, som därmed blir ansvarig utgivare för de böcker som författaren själv fått utgivna på förlaget tidigare. Anledningen är ”drama”, enligt Karl Ljunggren:

– Det har varit en massa drama nu på sistone till och från, särskilt med Saba, och jag orkar inte med det längre. Det här var inte den bästa lösningen men jag ges inget val under rådande omständigheter. Jag går under jorden, meddelar Karl Ljunggren.

Dramat beror på ”klasshat”, enligt grundaren Karl Ljunggren

Enligt Karl Ljunggren har det uppstått en konspiratorisk kultur på redaktionen, där planer smitts av Saba Gordon och nuvarande tillförordnad chefredaktör Melissa Wolde-Benocha.

– De har ju helt klart tagit över allt och omöjliggjort för mig att komma tillbaka till sommaren. Tanken var att ge Melissa fria händer, låta henne pröva sina vingar. Inte att bli använd av Saba för att driva igenom politisk agenda med feminism och klasskamp. Jag känner Saba väl och alla de här nya bloggliknande utspelen mot medelklassen som Satan på jorden bär Sabas signatur. Det här är inte förlaget jag startade, vi håller på med de sista formaliteterna för överlämning nu och efter det vill jag bli lämnad ifred, säger Karl Ljunggren och tillägger:

– Det är bra att vara klassmedveten, det är jag själv. Jag vet att Melissa skrivit dessa inlägg själv, det märks på stavningen om inte annat, men tankegångarna är helt klart dikterade av Saba. Vi har grälat en del förut på grund av detta, men alltid lyckats lösa det. Det har hänt nåt på sistone, det har varit väldigt mycket klasshat, oerhört hatiskt mot medelklassen på det privata planet och jag märker ju hur detta färgat av sig på Melissa. Man kan inte bara demonisera medelklassen, en tredjedel av landets befolkning som jag själv tillhör, och sedan vänta sig att ens böcker ska sälja bra för det är ju medelklassen som läser, säger Karl Ljunggren.

Saba Gordon: ”Handlar om honom själv”

Enligt Saba Gordon handlar det snarare om en psykisk problematik som ”nått upp till ytan”. Att det skulle förekomma en konspiratorisk kultur på redaktionen förnekar författaren bestämt:

– Jag har aldrig haft några planer på att ta över förlaget, däremot har jag fått stötta upp Melissa en hel del och det är bara naturligt om en yngre förmåga vänder sig till en erfaren författare som dessutom själv skrivit en hel del i nyhetssajtens flöde. Jag fanns där för henne, det är allt, säger Saba Gordon och tillägger:

– Det här handlar om Karl själv och hans känslor och psykiska problematik. Det har nått upp till ytan nu, men jag såg det komma länge. Jag är ju inte dum i huvudet, efter en flerårig relation vet jag mer än någon annan. Han säger att han gått under jorden. Jag skulle väl snarare bara säga att han gått under. Och det visar sig att det är jag som måste gå in och styra upp det här ansvarsfullt.

Situationen ”beklaglig” men ändringar ”till det bättre” väntas, enligt t.f. chefredaktör

Tillförordnad chefredaktör Melissa Wolde-Benocha tycker att situationen som uppstått är beklaglig.

– Alltså jag gillar han väldigt mycket, men jag gillar Saba också. Jag vill helst inte ta sida men Saba har hjälpt mig jättemycket att hitta min egen väg, och om Karl nu inte vill komma tillbaka så tycker jag det är jättebra att han går och en kunnig person som Saba tar över, för på det sättet så tar de ju båda sitt ansvar för allt det här negativa, säger Melissa Wolde-Benocha.

Kommer den här nya situationen att innebära några förändringar för sajtens följare eller förlagets verksamhet?

– Ja, det kommer det men bara till det bättre. Nu knyter vi allting till Göteborg där både jag och Saba finns, vi ska vända oss till folkets Göteborg och inte till medelklassens Göteborg. Vi ska satsa på feminism och klasskamp, bland annat kommer vi lansera en artikelserie på temat starka kvinnor med lite mer ovanliga personporträtt som Elena Ceausescu och Mira Markovic. Men framförallt blir det så att Sabas nya böcker kommer att fortsätta att ges ut här istället för att vara egenutgivna som tanken var förut.

Indragna böcker och artiklar lanseras på nytt

En fjärde person som får en mer framträdande roll efter Karl Ljunggrens avlägsnande från redaktionen är musikproducenten och tidigare utrikeskorren DJ ”Sebbecito”. Melissa Wolde-Benocha förklarar att han varit viktig för förlaget i ett tidigare skede, och kommer att återfå denna roll efter en längre tid av marginalisering på grund av olika beslut som Karl Ljunggren fattat:

– Han har ju gjort flera viktiga jobbuppgifter inom själva utgivningen, både som korrläsare och sättare av inlagorna. Sedan tog ju Karl bort alla hans artiklar från sajten i princip och även den resebok om Uzbekistan som han själv hade fått utgiven och ingen fattade ju varför han blev bortpetad sådär. Så nu ska vi lansera den boken på nytt. Sebbe är en jättesnäll person och det är väldigt svårt att inte tycka om han, säger Melissa Wolde-Benocha och tillägger:

– Vi är väldigt måna om att fortsätta våra superfina relationer med Sebbe och Johannes [Mandelbrot, frilansande Polenbaserad reporter som skriver återkommande för nyhetssajten]. De står ju för allt det här med kunskap om världen och världspolitik så de är värdefulla för oss och till sommaren så promotar vi Sebbe och Johannes till senior public relations and corporate managers på förlaget, säger den tillförordnade chefredaktören.

Nya rollen välkomnas av ”Sebbecito” och Johannes Mandelbrot

DJ ”Sebbecito” uppger att han välkomnar sin befordran, och att det goda samarbetet ska fortsätta:

– Jag gillar både Saba och Melissa och om Karl inte pallar det här så är det ju beklagligt, men inget jag vill kommentera ytterligare på grund av att det är en känsloladdad och infekterad situation som uppstått mellan Karl och Saba, och detta tycker jag de kan reda ut själva, säger ”Sebbecito” och tillägger:

– Jag lade mycket blod, svett och tårar på min bok om Uzbekistan och jag förstod aldrig varför den togs bort från försäljningen precis när den börjat sälja så bra. Jag blir såklart glad över detta besked.

Enligt Melissa Wolde-Benocha förhåller sig även Johannes Mandelbrot positiv till beskedet om definitivt byte av chefredaktör.

– Vi har pratat med han på telefon och han tycker det hela låter väldigt bra, säger hon.

Tidigare borttagna virala artiklar återpubliceras på sajten

All bokutgivning, bokförsäljning och uppdatering av nyhetsflödet förväntas fortgå som vanligt. Dessutom återpubliceras inom kort ett antal äldre artiklar som av tidigare chefredaktör Karl Ljunggren bedömdes som ”skadliga” för förlagets verksamhet, då de tilldrog sig stor uppmärksamhet i sociala medier där de fick viral spridning i olika politiska grupper. Dessa artiklar kommer att märkas med etiketten ”Frihetsnytt”.

Enligt Saba Gordon var dessa artiklar viktiga för förlagets image och framgång på nätet:

– De där artiklarna var ju en salig blandning av nyheter, satir och aktivism. Det var världen i mina böcker med den fiktiva staden Mölnbro som nådde inte bara vanligt folk i sociala medier utan också började diskuteras på SVT och andra stora nyhetsredaktioner. Mölnbro blev mer än bara en idé, det blev ett fenomen som till och med diskuterades i morgonradion. Det hjälpte mina böcker att nå ut till vanligt folk och väcka intresse för de lägre samhällsklassernas syn på saker och ting. Men Karl fegade ur och tog bort dem för att de var politiska obekväma för den styrande medelklassen, säger Saba Gordon.

Enligt Karl Ljunggren finns det dock en annan förklaring till varför artiklarna togs bort:

– Det var ju jag som var ansiktet utåt för hela den kampanjen, som i grund och botten var en reklamkampanj för två nya böcker av Saba. Det var hon som skrev artiklarna även om vi publicerade dem under annat namn. Det kändes ohederligt från första början men jag lät mig övertalas. Sedan fick jag stå mitt kast och ta en massa samtal med nyfikna journalister från både höger och vänster som anklagade mig för fake news. Det var ohederligt från första början och kanske mitt livs största misstag. Det värsta var ju att en del av artiklarna blev så virala och fick stor spridning i SD-sympatiserande grupper. Allt det där tyckte Saba bara var kul medan jag fick ta smällarna från de etablerade medierna, säger Karl Ljunggren och tillägger:

– Visst fick de stor spridning och vi hade aldrig haft så många nya läsare både när det gäller sajten och bokutgivningen. Men stor spridning är inte ett självändamål. Det skrämde bort många seriösa följare. Det var där någonstans som jag insåg att samarbetet med Saba kanske inte skulle hålla i längden och nu har det visat sig stämma, säger Karl Ljunggren.

Det måste vara smärtsamt att skiljas från det förlag du själv grundade för fyra år sedan. Skulle du vilja kommentera hur det känns att bara lämna över så här?

– Skönt.

Lavinia Revals


Relaterad läsningFler artiklar i nyhetsflödet:

GBG Burek Contest har börjat!

MAT. Nu är jag hemma hos Sebbe vi ska köra en burek kontext som vi har planerat ett tag! Saba är också med men på distans från Lilla Pakestan pga coronan. Iallfall så kör ja o Sebbecito på samma plåt men vi gör var Sin burek me olika fyllning,…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2021-04-16

FRIHETSNYTT. När coronalättnader genomförs ökar också trycket på individens egen känsla för medborgerligt ansvar och fosterländsk plikt. Samtidigt kan svenska kärnfamiljer äntligen se fram emot vårvärme.

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Manliga lärare är livrädda”

SKOLA. På senare år har undersökning efter undersökning visat att svenska lärare ”överdokumenterar” sin vardag av rädsla för att de skulle kunna bli anmälda över någon incident med elever. Rädslan är befogad – Skolinspektionen har mottagit mer än tiofaldigt så många anmälningar om lärares lämplighet jämfört med något decennium…

Läs hela artikeln

Förlikning på gång? Förra chefredaktören i hemliga samtal med förlaget

KULTUR. Den tidigare chefredaktören tillika ansvarig utgivare för Till Punkt, Karl Ljunggren, har tillsammans med sina efterträdare Melissa Wolde-Benocha och Saba Gordon, kommit överens om en ”förlikning”. Enligt nya tillförordnade chefredaktören Melissa Wolde-Benocha handlar det om något som båda parter har intresse av. Det var Karl Ljunggren själv som…

Läs hela artikeln

Putin är en diktator och ryska folket lider! (Obs – ironi)

DEBATT. Rysslands president Vladimir Putin är en diktator, och han har förtryckt sitt folk under 20 års tid. Men mot Putin, hans säkerhetstjänst och lojala oligarker, står en ung generation ryssar som är trötta på diktaturen. Allt oftare ger de sig till känna i demonstrationer, flashmobs och hashtags för…

Läs hela artikeln

Kalmar – död stad, men vad gör de unga?

DEBATT. Coronan har slagit hårt mot ekonomin och det sociala livet i svenska storstäder, men det är inget jämfört med hur vissa mindre städer påverkats. I Kalmar, Smålands oomstridda kulturhuvudstad, har Länsmuseet stängt liksom en rad andra kulturinstitutioner och mötesplatser. Biblioteksbyggnaden är numera vaccineringscentral, och själva biblioteket har fått…

Läs hela artikeln

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter…

Läs hela artikeln

Södra Sverige blomstrar – under vatten

NATUR. När solen blir starkare och dagarna blir längre väcks naturen sakta till liv, inte bara på torra land utan också i vattnet. I södra Sverige fylls nu allehanda vattendrag av nya skott från stor näckmossa (latin: Fontinalis antipyretica). Denna undervattensmossa är en av Sveriges tåligaste mossor och återfinns…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.