Sebbe tipsar: ”Så mår du bättre under Corona!”

HÄLSA. Det har gått ett år sedan Coronapandemin bröt ut, och vi har alla påverkats av den. Många upplever en förhöjd risk för psykisk ohälsa, rentav depression. Socialstyrelsen har larmat om fler barn som far illa, och bland de äldre uppges ofrivillig ensamhet ha ökat kraftigt. Men också hos oss ”vanliga” vuxna mellan sådär 25-45 år har den psykiska hälsan fått sig en rejäl törn. Bland annat har vi inte lika mycket sex längre (detta behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, men för de flesta människor upplevs sex som viktigt i ens kärleksrelationer).

Vi ska dock inte grotta ner oss alltför mycket i olika typer av negativ påverkan som pandemin har orsakat oss, oavsett om vi tillhör riskgrupper eller ej. Från början pratade man ju mest om riskgrupper i termer av corona, nu har fler och fler börjat se riskgrupper för pandemins och restriktionernas följder. Framförallt har det visat sig att vi helt enkelt inte mår lika bra psykiskt som tidigare. Och de som inte mådde psykiskt bra redan innan pandemin – de har ofta fått det ännu sämre.

”Sebbecito” bryter tystnaden om corona-ångesten

Samtidigt finns det modiga människor som vågar tala ut om detta, bland annat livscoachen ”Sebbecito” som också är DJ:n och musikproducenten bakom författaren och artisten Saba Gordons nya satsning på ”coronamusik”.

Enligt Sebbe kan det finnas flera skäl till att fråga sig själv vad man kan göra här och nu:

– Det finns ju mycket i samhället som är fel, mycket som vi inte kan kontrollera här och nu. Isåfall krävs det att vi organiserar oss kollektivt och kämpar. Men för dig som individ finns det ändå enkla saker man kan göra här och nu. Du kan börja med det redan när du hör detta, säger Sebbecito.

Kan du ge några exempel på man kan göra om man känner sig lite deppig och tycker att livet inte är som det borde vara?

– Du kan börja med att fundera över dina vanor. Våra vanor och rutiner i vardagen är så självklara för oss att vi knappt ens tänker på dem. Ändå är det de som ofta avgör hur vi mår i det långa loppet. Dina egna rutiner och vanor består. Vardagen kan du aldrig fly undan.

”Tyckte jag levde ett bra liv”

Så vad skulle man konkret kunna göra för att må bättre? Säg att jag känner mig deppigare för varje kväll, och det är jobbigare att stiga upp för varje morgon. Hur ska jag gå tillväga för att vända den nedåtgående trenden?

– Jag kan inte uttala mig om någon annan, men jag kan ge dig fingervisningar utifrån mig själv. Jag tyckte att jag levde ett bra liv innan pandemin. Jag hade flickvän och vi planerade att flytta ihop, vi hade planer på att skaffa barn och jag hade ett bra jobb som gjorde att jag aldrig behövde tänka på ekonomin. Sedan kom coronan och förändrade allt, säger Sebbecito.

Du menar att ni gjorde slut?

– Ja, inte direkt för det gick ett tag. Men en tid in i coronapandemin så fyllde mitt ex år, och jag missade helt enkelt att gratta henne. Jag glömde bort det. Jag kom på det först när jag var på jobbet men det var redan förmiddag då. Det blev spiken i kistan för vår relation.

Vill du säga vem av er som gjorde slut?

– På sätt och vis var det ett gemensamt beslut, men om du undrar vem som sade orden, så var det ju hon. Man kan säga att hon dumpade mig, jag tyckte hon överreagerade men absolut, när man glömmer att gratta sin tjej på födelsedagen, då är det nåt som inte är helt rätt med relationen. Nu i efterhand är jag tacksam för att det skedde.

Vad är du tacksam för med detta då exakt?

– I början var jag helt förkrossad, alla som någon gång blivit dumpade vet ju hur det känns. Men sen började jag inse att jag fått en nystart i livet. Det var mycket i mina tidigare vanor och rutiner, och nu menar jag helt vardagliga, som blev synligare och tydligare för mig nu när jag var singel igen. Det kunde vara så enkla saker som vad jag lyssnade på på radio, eller vilka serier jag följde eller hur mina Spotifylistor var arrangerade. Sånt påverkar mer än vad man tror.

Vill dela med sig av sin resa – skapar ”Sebbecito-metoden” för ökad psykisk hälsa

– Därför beslutade jag mig för att skriva ner allt detta, och få ihop det till en konkret plan där strukturerna och orsakerna kommer fram till varför vissa rutiner håller igång, trots att man mår dåligt av dem. På det sättet hoppas jag kunna hjälpa andra som befinner mig i samma sits som jag en gång var, säger Sebbe.

Sebbecito har nu arbetat på sin metod i snart ett halvår, och nu är han redo att sjösätta den i bokform: ”Sebbecito-metoden: Så mår du bättre på nolltid” är arbetstiteln. Den väntas släppas till sommaren. Men redan nu kan Till Punkt som enda svensk nyhetssajt avslöja de fem första stegen i Sebbecito-metoden.

– Det är ju allt som allt en metod på hela tjugo steg, och det kan kanske kännas lite övervälvande i början, säger Sebbecito men är noga med att tillägga:

– Det unika med min metod är dock att även om du bara uppnår level 1, 2 eller 3 och sedan lägger av, så kommer ändå ditt liv att ha förändrats potentiellt för alltid till det bättre. Det blir alltså en big win för dig bara att börja. Och ju längre du kommer med metoden, desto mer kraft får du förhoppningsvis att fortsätta, säger Sebbecito.

Sebbecitos fem enkla steg för att må bättre under Corona:

Steg 1. Träna mer!

”Ju mer du tränar desto bättre mår du. Du kan göra det redan här och nu. Sträck på kroppen, andas djupt för att värma upp kroppen, sedan gör du några armhävningar eller knäböj. Det enda du behöver är din egen kropp! Det kan låta enkelt och det är det också. Men det svåraste för de flesta är att ta steget och göra det till en vardaglig rutin.”

Steg 2. Ät nyttigare!

”Den som tränar mer behöver äta, kanske inte mer men nyttigare. Tänk på att få i dig tillräckligt med protein men också mineraler och vitaminer. När du shoppar mat så ska du inte titta på reapriserna, för de gäller oftast bara för den onyttigaste maten! Det nyttigaste och godaste vi har i våra butiker är det nästan alltid lågt pris på, t.ex. i grönsaksavdelningen.”

Steg 3. Tänk på vad du lyssnar och tittar på!

”När jag blev singel blev det viktigare att fylla ut egentiden med musik och poddar. Tyvärr lyssnade jag mest på P1 och P3, men jag märkte snabbt att jag mådde allt sämre av att höra alla talk shows i Sveriges Radio P1, jag blev gnällig och störde mig på vad de sade hela tiden eftersom jag tycker att de bara ljuger och vräker ur sig medelklassiga floskler till ingen nytta. Jag blev bitter och muttrade arga svar tillbaka, man kan säga att jag blev ett slags troll i min ensamhet. När jag väl tog steget och började bojkotta P1 mådde jag plötsligt mycket bättre. Det viktiga här är att hitta bra alternativ till nyhetsprogram och talk shows. Här kommer ju internet in som en hjälpreda, men man ska akta sig för det som kallas alternativmedia, för den är oftast ännu mer vinklad och (om möjligt) ännu sämre än public service. Istället rekommenderar jag den latinamerikanska TV-kanalen Telesur, vars nyhetsprogram From the South för heltäckande, opartiska världsnyheter av hög kvalitet på engelska. Deras sändningar finns lättillgängliga på Youtube. Jag skrotade även mina tidigare spotifylistor och skapade nya med musik jag vanligtvis inte lyssnar på. Istället för P3 lyssnar jag nu mycket på Göteborgs närradio, där du kommer att hitta förvånansvärt bra program som t.ex. Radio Gbg Narodna.”

Steg 4. Drick mindre alkohol!

”När man väl hamnat i vardagsdrickandet är det svårt att ta sig ur det. Jag tyckte aldrig att jag drack särskilt mycket. Jag och mitt ex brukade dricka något glas när vi lagade mat, sedan ett glas till maten, sedan ett glas efteråt. Vi blev inte särskilt fulla och jag tyckte det var en trevlig krydda i vardagen. Men när jag blev singel insåg jag hur lätt det var att riskera att hamna i ett långvarigt beroende. Så jag slutade dricka helt, och nu sover jag bättre och tränar bättre, alla säger att jag ser piggare ut och jag får också höra att jag ser flera år yngre ut än tidigare!”

Steg 5. Skaffa husdjur!

”Att vara singel gör att man har mer tid till sig själv, och då kan man känna sig ensammare än förut eftersom ens vänner inte har tid att umgås jämt heller. Jag råkade läsa artikeln om Mattias som har hästiglar i akvarium, och jag tyckte att det lät som en cool grej. Jag är inte så mycket för större djur. Men hästiglar var ändå inte riktigt min grej, så jag köpte ett akvarium där jag nu har en hundigel istället. Hon är bättre än hästiglar på så vis att hon aldrig vill krypa upp ur akvariet, så risken för rymning är obefintlig. Idag är hon ett helt självklart inslag i min vardag och ofta känns det som att hon vinkar till mig när hon simmar runt i sin skål. Hon är alltid glad och vill alltid komma fram och hälsa. Det låter säkert som ett skämt för vissa i ett samhälle där katter och hundar är norm, men även de minsta djuren kan skänka dig glädje och gemenskap i vardagen!”

Lavinia Revals

[Bilden är en illustration och har inget med artikeln att göra.]


Relaterad läsningFler artiklar i nyhetsflödet:

GBG Burek Contest har börjat!

MAT. Nu är jag hemma hos Sebbe vi ska köra en burek kontext som vi har planerat ett tag! Saba är också med men på distans från Lilla Pakestan pga coronan. Iallfall så kör ja o Sebbecito på samma plåt men vi gör var Sin burek me olika fyllning,…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2021-04-16

FRIHETSNYTT. När coronalättnader genomförs ökar också trycket på individens egen känsla för medborgerligt ansvar och fosterländsk plikt. Samtidigt kan svenska kärnfamiljer äntligen se fram emot vårvärme.

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Manliga lärare är livrädda”

SKOLA. På senare år har undersökning efter undersökning visat att svenska lärare ”överdokumenterar” sin vardag av rädsla för att de skulle kunna bli anmälda över någon incident med elever. Rädslan är befogad – Skolinspektionen har mottagit mer än tiofaldigt så många anmälningar om lärares lämplighet jämfört med något decennium…

Läs hela artikeln

Förlikning på gång? Förra chefredaktören i hemliga samtal med förlaget

KULTUR. Den tidigare chefredaktören tillika ansvarig utgivare för Till Punkt, Karl Ljunggren, har tillsammans med sina efterträdare Melissa Wolde-Benocha och Saba Gordon, kommit överens om en ”förlikning”. Enligt nya tillförordnade chefredaktören Melissa Wolde-Benocha handlar det om något som båda parter har intresse av. Det var Karl Ljunggren själv som…

Läs hela artikeln

Putin är en diktator och ryska folket lider! (Obs – ironi)

DEBATT. Rysslands president Vladimir Putin är en diktator, och han har förtryckt sitt folk under 20 års tid. Men mot Putin, hans säkerhetstjänst och lojala oligarker, står en ung generation ryssar som är trötta på diktaturen. Allt oftare ger de sig till känna i demonstrationer, flashmobs och hashtags för…

Läs hela artikeln

Kalmar – död stad, men vad gör de unga?

DEBATT. Coronan har slagit hårt mot ekonomin och det sociala livet i svenska storstäder, men det är inget jämfört med hur vissa mindre städer påverkats. I Kalmar, Smålands oomstridda kulturhuvudstad, har Länsmuseet stängt liksom en rad andra kulturinstitutioner och mötesplatser. Biblioteksbyggnaden är numera vaccineringscentral, och själva biblioteket har fått…

Läs hela artikeln

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter…

Läs hela artikeln

Södra Sverige blomstrar – under vatten

NATUR. När solen blir starkare och dagarna blir längre väcks naturen sakta till liv, inte bara på torra land utan också i vattnet. I södra Sverige fylls nu allehanda vattendrag av nya skott från stor näckmossa (latin: Fontinalis antipyretica). Denna undervattensmossa är en av Sveriges tåligaste mossor och återfinns…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.