”Frihetsnytt” får egen text-TV

FRIHETSNYTT. Radio Frihetsnytt kompletteras från och med torsdag den 18 mars 2021 med sin egen ”text-tv”. För oss som är födda före år 2000 var text-TV en lite halvrolig och mystisk värld som man kunde få in på TV:n när man hade tråkigt hemma, och på den tiden var det aldrig nåt snack om internet – istället hänvisades man till olika sidor på Text-TV.

Nu har Till Punkts redaktion beslutat sig för att återuppliva denna tradition, om än symboliskt i form av en anslagsbild som fångar tidsandan. Inspirationen kom från den Polenbaserade frilansjournalisten Johannes Mandelbrot, som skriver återkommande för Till Punkt.

Såhär säger han själv om sin idé:

– Jag har ju redan erbjudit flera uppslag om hur medieklimatet ser ut i Polen nuförtiden, men också i de övriga V4-länderna [Slovakien, Tjeckien och Ungern, red. amn.] Jag tänkte att det kan vara en bra idé för svenska mediekonsumenter att få ett eget smakprov på hur detta skulle kunna vara i Sverige, säger Johannes Mandelbrot och tillägger:

– Det finns ju både likheter och skillnader.

Frihetsnytts Text-tv har rubriken SÜT Text och bör inte förväxlas med SVT Text. Jag kan ändå inte låta bli att ställa Johannes Mandelbrot den där jobbiga frågan, som det ändå är varje ansvarstagande reporters skyldighet att ställa:

Vissa skulle ju kunna hävda att den här typen av konceptkonst är oetisk, ur ett pressetiskt perspektiv åtminstone. Det kan undergräva förtroendet för public service, och samtidigt gynna så kallad alternativmedia. Skulle du säga emot det påståendet?

– Ja. Här handlar det om potentiell förväxling med SVT. En stabil public service ska kunna stå pall för mycket, inklusive detta. Klarar inte SVT detta, då betyder att antingen är det inte någon public service, eller så är SVT inte särskilt stabilt. Det här är ju något som konstnärer och filosofer ägnat sig åt i alla tider, att leka med samhällets och maktens uttryck och former. Att du dessutom ställer denna fråga på ett så svävande och orättframt sätt, det får mig att känna mig misstänkt för något där jag inte ens vet vad jag gjort för fel. Det finns ett annat namn och uttryck för detta – Kafka.

Men är det inte väldigt fegt att gömma sig bakom en litterär gigant, och motståndspolitisk ikon som Kafka?

För dig skulle det nog vara det. Jag som är baserad i V4-land har ett helt annat företräde här. Glöm inte att Kafka är ett barn av V4, och därmed allestädes närvarande också idag i dessa länder.

Lavinia Revals

Relaterad läsning