Sommarplågan 2021 är redan här!

MUSIK. Låttexter på coronatema har redan blivit en genre i sig. Men få av dessa låtar är så medryckande som författaren Saba Gordons nya samproduktion med DJ:n ”Sebbecito” och förlagsredaktören Melissa Wolde-Benocha.

I singeln ”Coronatider” ger såväl text och musik uttryck för den djupa smärta, men också känslan av meningslöshet hos ungdomar och unga vuxna, som coronapandemin har fört med sig. En skickligt redigerad video (utförd av Melissa Wolde-Benocha) understryker och förstärker musikens allmänmänskliga budskap: ansvar och omtanke. Den officiella videon finns på förlagets youtubekanal ”Kultur med klass”, där också podcasten/webb-tv:n ”Frihetsnytt” väntar premiär inom kort.

Det här sägs vara startskottet för Till Punkts nya coronasatsning inom musikens värld, där författaren Saba Gordons röst äntligen kommer till sin fulla rätt. Att författare multitaskar som artister är inte helt ovanligt, men inte desto mindre lyser den röda tråden från Gordons författarskap igenom också i musikens värld. Här får man äntligen en bättre uppfattning om den musikpassion som beskrivs så rörande och medryckande i uppväxtskildringen Flickan som rann ut i sanden.

DJ:n ”Sebbecito” gör inte en mindre hedervärd insats med själva ljudmixen. Ett ovanligt enkelt arr – med bas, trummor och sång i verserna, samt tines och kvantiserade, brutna ackord i refrängen – lämnar lyssnaren berikad med en musikaliskt balanserad eftersmak. Hans bruk av vocoder (mest känd som ”Cher-effekten”) knuffar Saba Gordons röst i den där riktningen som ger sångstämman det där lilla extra.

Man vill helt enkelt höra den igen. Och igen. Och igen.

Gruppen har vågat sig på det modiga (och potentiellt dumdristiga) i att utropa den till självklar sommarplåga redan från start. Det skulle dock inte förvåna mig om det blev så. Jag ser med spänning fram emot trojkans kommande låtar.

Lavinia Revals


Relaterad läsningFler artiklar i nyhetsflödet:

GBG Burek Contest har börjat!

MAT. Nu är jag hemma hos Sebbe vi ska köra en burek kontext som vi har planerat ett tag! Saba är också med men på distans från Lilla Pakestan pga coronan. Iallfall så kör ja o Sebbecito på samma plåt men vi gör var Sin burek me olika fyllning,…

Läs hela artikeln

Frihetsnytt 2021-04-16

FRIHETSNYTT. När coronalättnader genomförs ökar också trycket på individens egen känsla för medborgerligt ansvar och fosterländsk plikt. Samtidigt kan svenska kärnfamiljer äntligen se fram emot vårvärme.

Läs hela artikeln

Saba Gordon: ”Manliga lärare är livrädda”

SKOLA. På senare år har undersökning efter undersökning visat att svenska lärare ”överdokumenterar” sin vardag av rädsla för att de skulle kunna bli anmälda över någon incident med elever. Rädslan är befogad – Skolinspektionen har mottagit mer än tiofaldigt så många anmälningar om lärares lämplighet jämfört med något decennium…

Läs hela artikeln

Förlikning på gång? Förra chefredaktören i hemliga samtal med förlaget

KULTUR. Den tidigare chefredaktören tillika ansvarig utgivare för Till Punkt, Karl Ljunggren, har tillsammans med sina efterträdare Melissa Wolde-Benocha och Saba Gordon, kommit överens om en ”förlikning”. Enligt nya tillförordnade chefredaktören Melissa Wolde-Benocha handlar det om något som båda parter har intresse av. Det var Karl Ljunggren själv som…

Läs hela artikeln

Putin är en diktator och ryska folket lider! (Obs – ironi)

DEBATT. Rysslands president Vladimir Putin är en diktator, och han har förtryckt sitt folk under 20 års tid. Men mot Putin, hans säkerhetstjänst och lojala oligarker, står en ung generation ryssar som är trötta på diktaturen. Allt oftare ger de sig till känna i demonstrationer, flashmobs och hashtags för…

Läs hela artikeln

Kalmar – död stad, men vad gör de unga?

DEBATT. Coronan har slagit hårt mot ekonomin och det sociala livet i svenska storstäder, men det är inget jämfört med hur vissa mindre städer påverkats. I Kalmar, Smålands oomstridda kulturhuvudstad, har Länsmuseet stängt liksom en rad andra kulturinstitutioner och mötesplatser. Biblioteksbyggnaden är numera vaccineringscentral, och själva biblioteket har fått…

Läs hela artikeln

Armenisk påsk: en resumé

ARMENIEN. Påsken kan vara den viktigaste högtiden i det kristna landet Armenien. Även i Jerevan – denna kosmopolitiska huvudstad där sekulärt och religiöst samexisterar – märks påskfirandet i varje gathörn. Staden smyckas ut i kristna kors och påskhälsningar, men framförallt är det hoppet och glädjen hos människorna som låter…

Läs hela artikeln

Södra Sverige blomstrar – under vatten

NATUR. När solen blir starkare och dagarna blir längre väcks naturen sakta till liv, inte bara på torra land utan också i vattnet. I södra Sverige fylls nu allehanda vattendrag av nya skott från stor näckmossa (latin: Fontinalis antipyretica). Denna undervattensmossa är en av Sveriges tåligaste mossor och återfinns…

Läs hela artikeln

Läser in…

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.