Förlaget inleder Belarusvecka!

ANSLAG. Med tanke på mycket det allvarliga läget i Belarus (landet som tidigare felaktigt kallades för ”Vitryssland”) har vi på redaktionen bestämt oss för att en Belarusvecka behövs.

I en tid då såväl främlingsfientlighet som andra typer av fobier är på frammarsch i den fria världen, behövs det mer stöd än någonsin till de verkliga demokratikämparna borta i öst. Vi ser med stor oro på hur det håller på att spilla över på vår svenska demokrati, i form av Rysslandsfinansierade främlingsfientliga grupper som numera öppet erkänner sina kopplingar till fake news-sidor som Sputnik. Och det blir värre: i EU-länder som Ungern och Polen har antidemokraterna redan tagit makten. Men kanske allra mest bekymmersamt är läget för demokrati, frihet och pressfrihet i den stalinistiska diktaturen Belarus, som tidigare felaktigt kallades ”Vitryssland”.

Det är dags att agera! Putin och hans gäng i öst ska inte bestämma vad folket verkligen vill ha! Vi vill såklart som kulturarbetare ta vårt ansvar och stå upp för den fria världens ideal. Detta gör vi genom Belarusveckan. Vi vill uppmärksamma hur folket lider och svälter, men också hur det kämpar och till slut ska segra över sin stalinistiska diktator Lukasjenka, vars grymhet saknar motstycke i postmodern tid.

Ja, denna diktator står väl snarast i paritet med Stalin själv, om inte rentav Hitler och Mussolini. Så det är hög tid att agera – för vad ska vi säga till våra barn i framtiden, när de frågar oss varför vi inget gjorde? Det är vi – kulturarbetarna, journalisterna och reportrarna – som bär det största ansvaret för demokratin och den fria världens ideal, för kampen mot diktatur och antidemokratiska krafter (t.ex. socialism och kommunism) och idag står sig tyvärr den stalinistiska diktaturen i Belarus stark. Idag är journalistiken viktigare än någonsin, mer angelägen än någonsin, och därför kan den också förändra mer än någonsin! Det tycker vi att man ska ta tillvara på!

Förlagets tidigare chefredaktör, Karl Ljunggren som avgick tidigare i år, drev en annorlunda utrikeslinje i vår nyhetssajt. Han gjorde som många arga, vita män gör och valde den polemiska macholinjen, där den egna avskyn för medieklimatet i Sverige utgjorde tillräckliga skäl för att ta ställning FÖR den brutala, massmordiska regimen i Belarus vars like Europa och den fria världen inte skådat på snart ett sekel.

Men nu har nya tider kommit till förlaget Till Punkt, och vi vill därför hjälpa Belarus på traven – så att nya tider kan komma även dit! Och vad kunde passa bättre än att utlysa Belarusveckan med start idag, den första dagen på den första riktiga vårmånaden?

Låt våren komma också till Belarus! För dess folk, för demokratin – och för Europa!

Lavinia Revals


Relaterad läsning


Mer på Till Punkt