Påskens budskap glasklart i Biskopsgården

INRIKES. Den ikoniska betongkyrkan på Länsmanstorget i Biskopsgården har dekorerats med banderoller inför påskhelgen. Denna för troende kristna så viktiga högtid var en gång i tiden den största i Sverige, innan julen sedan tog över den platsen. Banderollen med de stora bokstäverna kan knappast ha undgått någon av invånarna runt torget.

Länsmansgårdens kyrka, påsken 2021 (foto: Goran Prilukić)

Här är övervägande delen av befolkningen inte kristna utan muslimer, men påskens budskap frammanar ändå tydliga reaktioner från de vi möter: ”Vem är inte här?” säger en road afghan och skakar på huvudet. ”Det här känns inte svenskt, kan det vara serberna?” undrar en alban. ”Har svenska kyrkan bestämt sig för att gå på offensiven?” frågar sig en serb (den svenska kyrkan har ju på sistone blivit internationellt omtalad för sitt flagranta flirtande med andra religioner och trosuppfattningar).

Ja, tiderna förändras men de stora religionernas budskap består, liksom den svenska protestantismens enkla och avskalade estetik. Och ingenstans i Sverige torde väl förståelsen och toleransen för detta vara större än här.

Lavinia Revals


Relaterad läsning


Mer på Till Punkt