
NATUR. När solen blir starkare och dagarna blir längre väcks naturen sakta till liv, inte bara på torra land utan också i vattnet. I södra Sverige fylls nu allehanda vattendrag av nya skott från stor näckmossa (latin: Fontinalis antipyretica). Denna undervattensmossa är en av Sveriges tåligaste mossor och återfinns i många olika fukt- och undervattensmiljöer. I norra Sverige är den mindre vanligt förekommande.

Stor näckmossa trivs såväl i kraftigt forsande vatten som i helt stillastående vatten. Den är också ett vanligt (och oftast enda) inslag i gamla kulturlandskap med handgrävda diken och fördämningar. Via intilliggande sumpskogar (en slags nordiska regnskogar där marken är delvis vattenfylld) tar den sig vidare och fäster sig snabbt på stenar och rötter som helt eller delvis är nersänkta i vatten.
Klarar torka och hård kyla
Stor näckmossa klarar torka utmärkt, och kan tillbringa flera månader om året i fnösktorrt tillstånd. När vatten sedan fylls på till hösten och våren grönskar den på nytt och växer vidare som om inget hänt. Inte heller minusgrader är något som biter på stor näckmossa.

Utmärkt akvarieväxt
Den stora näckmossan är en utmärkt akvarieväxt, så prova gärna att ta med några skott hem – ju högre vattentemperaturen är, desto snabbare växer den! Eftersom den stora näckmossan är hård och robust klarar den sig längre tillsammans med fiskarter som betar aggressivt, t.ex. guldfiskar. Om man är en inhemsk akvarieentusiast är näckmossan utmärkt att ha tillsammans med abborre eller ruda.

Vidare läsning: https://artfakta.se/naturvard/taxon/fontinalis-antipyretica-2660
Lavinia Revals