Förlikning på gång? Förra chefredaktören i hemliga samtal med förlaget

KULTUR. Den tidigare chefredaktören tillika ansvarig utgivare för Till Punkt, Karl Ljunggren, har tillsammans med sina efterträdare Melissa Wolde-Benocha och Saba Gordon, kommit överens om en ”förlikning”. Enligt nya tillförordnade chefredaktören Melissa Wolde-Benocha handlar det om något som båda parter har intresse av. Det var Karl Ljunggren själv som tog initiativet, säger Melissa Wolde-Benocha:

– Han kontaktade mig och frågade varför vi skriver så mycket negativt om han i nyhetsflödet och undrade om vi kan sluta med det. Han ville inte att han skulle dras i smutsen för de misstag som han har begått. Han ville be om ursäkt men tyckte också att vi har gått för långt med att exposa han, uppger den tillförordnade chefredaktören.

I nyhetsflödet har du som ansvarig utgivare okejat flera artiklar där Karl Ljunggrens tid som chefredaktör exponerats. Uppgifter om honom har publicerats med namn och bild. Menar du att det rent publicistiskt har ”gått för långt”?

– Jag tycker inte vi har gått för långt eftersom han betedde sig illa, eftersom att han bar sig illa åt mot mig och andra. Men samtidigt så har han sagt: förlåt, jag ska bättra mig om vi kan komma överens om nåt så att ni slutar skriva mer om mig.

Kan du berätta mer om hur ert samtal gick till?

– Han bad om ursäkt för det där med fester på redaktionen och inomhusrökning och utbrott och annat. Han kanske har fler saker han inte vill ska komma ut som inte du eller jag känner till men som kanske kommer dyka upp i form av fler vittnen om vad han har misskött sig med, hursomhelst så kan man inte komma ifrån det faktum att han grundade detta förlag, säger Melissa Wolde-Benocha.

Hemliga trepartssamtal om framtida samarbete

Enligt Saba Gordon har ”hemliga samtal” förts mellan de tre under någon veckas tid, och det handlar om bokutgivningen. Saba Gordon, som planeras efterträda Melissa Wolde-Benocha som chefredaktör och ansvarig utgivare till sommaren, pekar på pragmatiska lösningar och ett klokt tillvaratagande av resurser.

Kan du berätta något om de här hemliga samtalen – vad är det ni diskuterat egentligen?

– Det är väl ett sätt att gå vidare från en infekterad personlig konflikt, säger Saba Gordon och utvecklar:

– Det handlar mycket om förlagets framtid. Vi ska vara de lägre samhällsklassernas förlag i bokvärlden, men sanningen är ju idag att folk inte läser så mycket böcker längre. Till och med medelklassen har slutat läsa. Jag som är skönlitterär författare har liksom inga vägar att nå ut till min egen målgrupp om jag inte får hjälp av polisen eller militären med bokpatruller som tvingar folk att läsa ett visst antal böcker med risk för fängelse eller spöstraff om de låter bli. Då skulle kanske jag som författare ha en chans. Men idag är det så att folk inte läser, och det måste vi acceptera.

Men hur kommer Karl Ljunggren in i det hela? Till Punkt har ju publicerat flera ganska konfrontativa artiklar om honom där anonyma vittnesmål trätt fram? Ska han in i värmen igen?

– Det här är komplicerat. Jag och Karl har bestämt oss för att dra ett streck över vårt gemensamma förflutna. Vi har båda betett oss dåligt mot varandra, men ingen tjänar på att vi fortsätter bråka och du vet ju att det krävs två för tango. Karl vill inte att vi exposar honom mer, fine. Men just för att vi börjar tänka nytt kring bokutgivningen så kanske vi också har lite extra behov av just honom.

Vad är det med Karl Ljunggren som ni behöver?

– Han var ju en väldigt bra inläsare, bland annat läste han in min novell En riktig svensk väldigt bra. Och nu pratar vi mycket om att inte främst satsa på att sälja pocketböcker, som vi gjort i några år, utan att på sätt och vis uppfinna en ny konstform för bland annat mina tidigare och kommande böcker, isåfall blir pocketutgåvorna ett bra komplement men framförallt vill vi nå den viktigaste målgruppen genom digitala plattformar. Karl var onekligen duktig på att skapa publicitet. Det är Melissa också men just ljudböcker och ljudboksproduktion är väl inte hennes starkaste sida, och inte min heller. Inte än iallafall.

Ska ni satsa på ljudböcker alltså?

– Egentligen mer ett mellanting av ljudbok, radioteater och film. Det är fortfarande med pocketutgåvorna som grund, men vi kanske även ska arbeta med ljudeffekter, musik, replikläsning av skådespelare, och kanske-kanske även någon form av bilder till. Inte direkt rörliga bilder men väldigt basic illustrationer av något slag. Lite som en del gamla svenska julkalendrar, säger Saba Gordon.

Men om folk nu läser så lite, är det inte bättre då att som förlag stå på sig, och få fler människor att läsa mer?

– Så tänker kanske medelklassen, att nu måste vi få packet att läsa så att de blir bildade och kan uppföra sig som underklass i rådande samhällsordning. Men kanske är det så att den fysiska boken verkligen är på väg bort. Ärligt talat läser jag själv väldigt lite böcker. Jag läser mycket, varje dag, men då läser jag digitalt eller lyssnar på inläst litteratur. Och om jag, som är författare, inte läser böcker så säger det rätt mycket, menar Saba Gordon.

Och därför vill ni ha tillbaka Karl som inläsare och ljudboksproducent?

– Precis. Han gör det väldigt bra och kanske är det hans grej. Kanske att starta upp ett förlag funkade också, men att arbeta som förläggare inte riktigt var hans grej. Det finns ju inga fel människor, bara rätt människor men på fel platser.

Men hur ser du på att gå över till digitala versioner av dina och andras publicerade verk, är du och ni inte rädda för riskerna med det?

– Men hör du inte vad jag säger? Pocketutgåvorna kommer att finnas kvar i utbudet lika mycket som allt annat. Men ska vi nå de lägre samhällsklasserna gäller det att synas och finnas på de stora sociala plattformarna, så vi kommer att ha både gratismaterial och betal-content, säger Saba Gordon och tillägger:

– Karls inläsning av En riktig svensk har genererat hundratals unika lyssningar på sociala medier och det har skapat mycket mer diskussion och eftertanke än något av mina verk i pocketutgåva. Och artiklarna om Mölnbro lästes och delades av tiotusentals människor och skapade oerhört engagemang bland vanligt folk, på ett sätt som mina tryckta utgåvor aldrig kunnat göra. För en freestylande proletärförfattare utan stöd från inre kulturkretsar är detta väldigt bra siffror.

Och du känner att ni behöver Karl Ljunggrens stöd och hjälp i att driva det vidare i den riktningen?

– Ja, vi vill gärna ha honom tillbaka och han vill gärna komma tillbaka men under civiliserade former, och vi ska lösa det här tillsammans och leva upp till vår målsättning att vara de lägre klassernas förlag. Medelklassen tror att folket under dem inte klarar av att läsa, det är fel. Men de vill inte läsa för att de fått lära sig att det är medelklassens grej. Om de lägre klasserna kan ta del av mina och andras viktiga berättelser på annat sätt så är det bara en win-win för alla, säger författaren och kommande chefredaktören Saba Gordon.

Karl Ljunggren har sökts för en kommentar och meddelar att han återkommer med ett uttalande inom kort.

Lavinia Revals


Relaterad läsning


Mer på Till Punkt