GBG Burek Contest har börjat!

MAT. Nu är jag hemma hos Sebbe vi ska köra en burek kontext som vi har planerat ett tag! Saba är också med men på distans från Lilla Pakestan pga coronan. Iallfall så kör ja o Sebbecito på samma plåt men vi gör var Sin burek me olika fyllning, medans Saba kör sitt race Saba har ett eget ricept som påstår komma från sin farmor! Men det är ett hemligt resept vilket innebär att Cebbe och jag har fått googlat lite för våran egen del.

Denna kväll så lyssnar vi sumltant på Sabas balkan lista, här är några av låtarna,, (och artisterna)
Bog je rodom iz Srbije (???), Kakvo telo Selma ima (S. Bajram) – Allahu Ekber, Bojna Cavoglave + en massa låtar av Dragana Mirkovic, sen bl.a. hightlists som:

  • Viski cola
  • Bilecanka (ej iriginal utan Zoka Predin som sjunger tror ja..)
  • Tserne kose (ei irignal utan me Mina Kostic)
  • Kolo kolo (Brena, 90-ih)
  • Jala Brat; Buba Koreli
  • Gotsi Bend
  • osv (Sorry Saba om min stavning på bosniska suger..)

Fun fact 1: Enligt Saba så heter det olika saker på Balkan länderna men samma sak som man äter. Burek kan heta , banica, banicka, burek, pita, börek, – visst dessa kanske skiljer sig lite åt men typ samma sak

Okej då kör vi! Är ni redo?

Såhär ser min första Burek ut innan jag ha rullat ihop den:

(fylningen är lök, travnicki sir som är typ feta ost //Melissa

Fun fact 2: Enligt Sebbe så var burek/banica hans vanligaste sommarfrukost nä han va fortfarander i uppväxten när han var på Bakan på sommrarna Han säger dock att i bulgarien så var den mycket fetare än i till ex. Bosnien men detta tyckte han vagodare.

Såhär ser Cebbes o mina första 3 ut när vi har rullat de ut på plåten
(fyllningen är röd Lök o köttfers; travnicki sir o Lök)

Fun fact 3: Cebbe hatar när man säger Börek ”Turkisk stavning passar bätre på Analotiska höglandet” sade han han (wtf???)

Nu är dem inne i ugnen hos Cebbe!
Dem ska stå på 180 grader i 30 minuter (nu har dem stått 20 min ish)

Fun fact 4: I bulgarien så fick sebbe heta Stojan för så säger man hans namn på deraspråk

Tyvärr så var Saba lite tråkig som inte lät oss se bild på den färdiga bureken enligt det ”hemliga reseptet” och dessutom snodde min bild på när vi hade Tagit ut dem för dem skulle ligga o kallna lite och postade en elak komentar på instagram.

De vart lite dålig stämning kan man säga… (Saba har dock bett om ursäkt och tagit bort posten.)

Fun fact No. 5: Enlit sebbe så påstår turkar o greker att burek kommer från deras land men i själva verket så är Burek faktiskt väldigt populärt i Ryska länder asså Ryssland, Ukraina, Vit Ryssland, o till och me Baltikum, där har man också liknande gatumat som heter Cheburek vilket visar ju att det är slaviskt o inte grekiskt/ Turkiskt.

En del greker e turkar säger att burek är derans mat.

När vi var Klara kunde vi ju inte tyvärr inte provsmaka varandras (asså Saba + mig o Cebbes) men iaf så tittade vi tsm på en film på distans som är en balkan klassiker som heter Partizanska Eskadrila. Cebbe gillade den men jag tycker den är tråkig. Jag föstår inte vad dem säger, men han säger att han förstår 50% pga han kan ryska

I alla fall så anser jag att jag och Sebbe vann denna kontext och våra burek var jätte goda, att äta för mycket är en synd men det var svårt denna gången!

Melissa Wolde-Benocha
t.f. chefredaktör för Till Punkt


Relaterad läsning


Mer på Till Punkt