Slipp dålig andedräkt – en gång för alla!

HÄLSA. Att ha dålig andedräkt kan påverka mycket mer än vad man tror. Tyvärr krävs det väldigt mycket för att någon ska säga något om det, men ofta räcker det med att se hur människor i omgivningen reagerar. Om du får höra 3-4 gånger per år att du har dålig andedräkt, eller om du är rädd att du har det, ska du definitivt vidta åtgärder (För din egen skull, inte för andras!)

Det finns många huskurer att hitta på nätet men också många dyra lösningar som kanske inte alls passar dig! Därför har vi nu sammanställt några enkla knep som fungerat 100% långvarigt på de som har testat det! Vem vet, det kanske funkar på dig också? Dessa enkla steg kostar inte mycket och kanske har du redan ingredienserna hemma!

Viktigast är att du gör det till en rutin. Det kan kännas motigt i början men efter ett tag blir det lika naturligt som att borsta tänderna eller ta en dusch!

Var dock inte alldeles för hård mot dig själv! Vi är alla människor och kan inte alltid lukta gott. Att ha dålig andedräkt lite då och då är inget att skämmas för och det kan ha med att göra vad du precis har ätit, eller att du just stigit upp ur sängen. Muntorrhet gör också detta med din mun. Snus, alkohol och rökning är såklart de största fienderna till din mun!

Okej, vi börjar med maten. Munnen innehåller många bakterier både bra och dåliga, men beroende på hur du äter kan det se olika ut i din mun!

Tandvården är viktig och du ska definitivt använda mellanrumstandborstar om du inte redan gör det! Bara där har du förmodligen tagit bort en del av den dåliga andedräkten. Viktigast är tänderna längst bak!

Beläggningar på tungan brukar dock vara den främsta orsaken till dålig andedräkt (97% av de fall vi tittat på). Ju grumligare tungan ser ut, desto större risk att du har dålig andedräkt! Men du, det finns lösningar på allt! Här listar vi de knep (som du ska göra till rutiner) som vi sett funkar bäst och snabbast:

  1. Ät dagligen mat som aktiv förhindrar ytterligare beläggning, detta kan vara t.ex. yoghurt (men om den är sötad så motverkar den syftet!)
  2. Om du inte redan använt tungskrapa, sätt igång nu, efter ett tag kommer kräkreflexerna minska så det är bara hålla ut!
  3. Salt brukar tvinga bort de värsta bakterierna som orsakar dålig lukt. Du kan därför skölja munnen med en saltlösning eller så kan du använda salt och borsta tungan med en tandborste.
  4. Gurkmeja har visat sig ha en bra effekt på dålig lukt

Sådär, nu har du fått en bra start på guiden till bättre andedräkt. Lycka till!

Lavinia Revals


Relaterad läsning


Mer på Till Punkt