Att vara kvinna – en utmaning i vår tid

DEBATT. Det sägs ju att man inte är kvinna, man blir det. Men hur kan man bli det utan att vara något som, åtminstone kan kallas en förlaga till någon form av kvinnlighet? Men är kvinnlighet och kvinnoskap verkligen samma sak? Vi har länge debatterat skillnaden mellan att vara och att verka. Att verka kvinnlig är inte detsamma som att vara kvinnlig. Men är det detsamma som att vara kvinna?

Kvinnligheten, och kvinnoskapet som sådant, har aldrig varit svårare att definiera. Varken för mig personligen, eller för mina väninnor. Medan manligheten står sig stark – ständigt under attack, kanske inte främst av kvinnor utan av män. För när har män inte attackerat andra män? Vi kan gå tillbaka till 1930-talet för att kanske finna det mörkaste, i Europeisk historia, exemplet på detta.

För mig så är kvinnligheten inte en självklarhet, istället måste det omprövas och definieras dagligen. Kanske vissa kulturer gör detta på pilot, men i västerlandet är det upp till varje individ att själv ta saken i egna händer. Kanske måste vi alla ta vårt ansvar, återuppfinna vår kvinnlighet och stå upp för den, men också kunna ta kritik och omdefiniera oss på nytt?

Kajsa Ekis Ekman diskuterade idag kön och identitet i Filosofiska rummet i P1. Jag kan tillägga mycket till vad som sades, men hur ska man kunna tillägga till det som inte sades? Även att inte förneka, eller bejaka, det vi alla av tradition fått lära oss är det mest kvinnliga av allt: att föda barn?

En kompis till mig är bergsäker på att hon ska ha fem barn, varav två flickor och tre pojkar. Hon vet till och med när och hur! Jag kan inte låta bli att undra, är detta kvinnlighet? Eller är det endast en reproduktion som man kan kalla en återspegling, av manlighet och den manlighetens förväntningar – för varifrån kommer manligheten, från männen eller våra egna ”kvinnliga” förväntningar på männen? Hur vi bemöter manliga krav på oss själva, hos oss själva och i oss själva – ja det säger lika mycket som det utelämnar!

Melissa Wolde-Benocha
t.f. chefredaktör för Till Punkt


Relaterad läsning


Mer på Till Punkt