Iglar som husdjur: ”De är tillgivna och personliga”

IGEL SIMMAR
Hästiglar är duktiga och graciösa simmare, till skillnad från många andra iglar (video: Mattias Svensson)

NATUR. Akvarier finns det hos var och varannan svensk, men dess invånare kan vara mer eller mindre udda. Medan de flesta akvarieägare håller sig med fiskar – oftast guldfiskar, slöjstjärtar, guppys, neontetror och dylikt – har Mattias Svensson helt andra invånare, som inte bara saknar fenor, armar, ben och ryggrad. De saknar också en central hjärna. Det är iglar vi talar om – närmare bestämt hästiglar.

– De här små krabaterna lever överallt i svenska vatten, och ibland när man tagit sig ett dopp kan det sitta något svart på benen. Många tror att det är blodiglar, men blodiglar är ytterst sällsynta. Det är i de flesta fall hästiglar, som är lika ofarliga för oss som daggmaskar.

Hästiglarna suger inte blod som sina släktingar, men de blir ungefär lika långa, upp till 15 centimeter. Mattias Svensson håvade själv upp sina iglar från en golfdamm i närheten.

Men är det inte olagligt att plocka in djur från naturen sådär?

– Det finns många fridlysta växter och djur. Men hästigeln är lika lovlig som daggmasken eller maskrosen. Och för mig är det betydligt mindre problematiskt att håva upp en hästigel till mitt akvarium där jag överöser den med kärlek och omtanke, än plocka upp en mask för att trä på en metkrok.

Det bästa med iglarna är, enligt Mattias Svensson, att de är otroligt lättskötta och trevliga att titta på.

– Uppe på land är hästiglarna bara en svart, slemmig klump. Nere i vatten är de riktiga akrobater. De kan simma riktigt bra, och de rör sig oerhört graciöst. Tänk dig en bläckfisk som slår ihop sina ben och svävar genom vattnet, då har du nästan hästigelns rörelser i ett nötskal.

Hästiglarna har inte en enda hjärna som vi människor, utan tiotals minihjärnor utspridda över kroppen.

– De är intelligenta, men på ett annat sätt. Mina iglar är identiskt lika varandra, men jag känner igen dem på personlighetsdragen. Vissa iglar kan vara lekfulla och livliga, andra är mer blyga och tillbakadragna.

Men kan iglar verkligen vara lekfulla och blyga? Är det inte en antropomorfism att påstå det?

– Inte alls, de har behov av omväxling och stimulans precis som vi människor. När de inte simmar runt i vattnet kan de vilja böka i sanden eller gräva gångar under stenar. Ibland behöver de vila, som när de har ätit mycket, och då drar de sig undan för sig själva. De har samma behov av privatliv som vi människor.

Enligt Mattias har hästiglar också ett socialt behov.

– De är inga flockdjur, men att ha ett gäng kamrater omkring sig verkar höja både aptiten och sexlusten.

Hästiglar är anatomiskt sett mycket nära släkt daggmasken. De saknar skelett och består nästan uteslutande av protein – det är en enda muskelmassa som, precis som bläckfiskarna, kan ändra form efter behov.

– Ibland är de släta och platta, ibland sträcker de ut sig och blir trådsmala, ibland krymper de ihop och blir nästan en liten boll. Och eftersom iglarna består av nästan uteslutande muskelmassa, så slår de människan i akrobatiska konster på alla jämförbara sätt.

Hästiglar är svarta på ovansidan och grågröna på undersidan. Under vatten får den svarta översidan en vackert glänsande ton av sammet, och den grågröna undersidan lyser upp. Men ibland blir deras kroppar lite grådaskiga, och då betyder det oftast att det är dags att ömsa skinn.

– De ömsar av sig det yttersta hudlagret allt eftersom de växer, och ibland ser det ut som hudflagor som hänger från deras kroppar, säger Mattias Svensson.

Finns det några nackdelar med att hålla hästigel som akvariedjur?

– Den största nackdelen är rymningsrisken. Hästiglar rör sig otroligt lätt även på hala, vertikala glasytor, där de använder sugkopparna i varje ända för att antingen gå som en mätarlarv, eller glida som en daggmask. Finns det minsta glipa på akvarielocket kan de prångla sig ut.

Över vattenytan
Hästiglar vill ibland titta upp över vattenytan (foto: Mattias Svensson)

Har någon av dina iglar rymt?

– Ja, det har hänt en gång tyvärr. Jag upptäckte den stackars igeln som hade tagit sig halvvägs över golvet. Som tur var var den fortfarande fuktig, och jag släppte tillbaka den i akvariet. Sedan dess har jag sett till att täta varje liten glipa i locket, och även sänka vattennivån så att det blir längre att klättra uppför glaset.

Varför rymmer de? Är det för att de inte trivs?

– Det kan vara så, men för det mesta är de bara nyfikna och vill utforska världen. Även i det fria lever iglar delvis på land. De kan krypa upp i fuktig mark och jaga småkryp. Numera har jag en landdel i akvariet, där iglarna ofta är uppe och utforskar. Det viktigaste är att de inte torkar ut, för då dör de.

Hästiglar är, till skillnad från många andra iglar, inget parasitdjur. Blodiglar lever enbart på blod, medan andra iglar har specialiserat sig på till exempel fiskögon. Men hästiglar är mer traditionella rovdjur, lite som vi människor:

– De äter gärna andra blötdjur som sniglar och daggmaskar. Precis som vi människor har de en mer varierad kost.

Vad ger du dem för mat, och hur ofta behöver du utfodra dem?

– Någon gång i veckan slänger jag ner en bit kycklingfilé, ibland plockar jag på mig daggmask ute om det har regnat. Men iglar klarar sig utan mat väldigt länge. Man kan lugnt åka iväg på semester i en eller två månader utan att de går hungriga.

Äter kycklingfilé
Två av Mattias iglar kalasar på kycklingfilé, här i sällskap av en vattengråsugga (foto: Mattias Svensson)

Du nämnde iglarnas sexliv. Hur funkar det?

– Hästiglar är tvåkönade, hermafroditer som det kallas. Det innebär att de har både han- och honkön. Men de kan inte befrukta sig själva, utan behöver en annan igel. De befruktar varandra. Sedan läggs rommen högt uppe vid vattenytan innan igelbebisarna kläcks. Ska man föda upp hästiglar i akvarium behövs det en grund vattendel med mycket brun dy och gamla växtdelar, det kan vara ganska krångligt att få i ordning.

Hur ofta har dina iglar sex?

– Det brukar hända flera gånger i veckan. Då slingrar de sig runt varandras kroppar och pumpar fram och tillbaka. Det kan gå ganska vilt till. Ibland ringlar den ena ihop sig till en tjock ring och rullglider fram och tillbaka över den andra igelns utspända kropp. Då brukar jag titta bort, jag tycker ärligt talat det är lite äckligt, men jag är ju rätt pryd av mig, säger Mattias och skrattar:

– När jag tittar på film och det ska kyssas eller hånglas brukar jag titta bort.

hästiglar iglar har sex
När hästiglar har sex suger de sig fast vid varandra – ofta är en mer aktiv än den andra… (foto: Mattias Svensson)

Var kan man få tag på hästiglar?

– Vi är ett gäng i Sverige som håller på startar en hästigelklubb för att hjälpa varandra med uppfödning och avel. Men det finns och blir över i det vilda. Man hittar hästiglar i allt från golfdammar till stora sjöar, året runt.

Kan man ha andra djur tillsammans med hästiglar? Jag tänker på fiskar, salamandrar och dylikt.

– Det är inget jag rekommenderar. Fiskar och salamandrar kan få för sig att äta upp iglarna. För en salamander smakar igel ungefär som daggmask, som både fiskar och salamandrar tycker om. Men iglarna kan också göra andra djur stressade. De är väldigt fysiska av sig. Om jag sticker ner handen i akvariet dröjer det inte länge förrän någon av iglarna sugit sig fast på ett finger, och det är svårt att få dem att släppa taget. Jag tycker personligen bara det är ett mysigt tecken på uppskattning från deras sida, men för mindre djur kan jag förstå om det upplevs som stötande eller kränkande.

Mattias Svenssons skötselråd för hästigel (Haemophis sanguisuga)

Akvarium: Allt från guldfiskskål till större akvarium går bra, de är inte kräsna men behöver kunna leka i sanden eller ha växter som de kan slinga sig mellan. De trivs i både rinnande och stillastående vatten, så det går bra med eller utan filter- och syrepump. Undvik helst tunga stenar på botten, eftersom iglar gärna gräver gångar i sanden och kan bli klämda av större stenar. Se också till att det är rymningssäkert. Byt vatten med jämna mellanrum, men inte för ofta. Vanligt kranvatten går bra, men vattnet du tillsätter ska ha samma temperatur som det i akvariet, annars kan iglarna bli stressade av temperaturskillnaden. Det ska vara kallvatten som får stå tills det har ungefär samma temperatur som i akvariet.

Temperatur: Allt från några plusgrader till 25 grader Celsius, men helst inte högre än så! Höga temperaturer ökar risken för infektioner.

Mat: Hästiglar är både asätare och rovdjur, precis som vi människor. Daggmaskar och kycklingfilé (rå eller upptinad) fungerar bra som basföda. Iglar kan få i sig mer än fyra gånger sin egen vikt under bara ett utfodringstillfälle, så låt det gå åtminstone någon vecka mellan varje måltid. Efter att iglarna har ätit behöver de ligga och vila i några dagar för att smälta maten. Då tror man lätt att de är döda, för de rör nästan inte på sig. Ju mer de fått i sig, desto längre ligger de i ”matkoma”.

Andra tips: Tänk på att hästiglar är levande och kännande varelser med behov av trygghet och omtanke, precis som vi människor. Om du skaffar hästiglar, behandla dem med samma respekt och omtanke som du skulle göra mot en nära vän eller en hund eller katt. De kommer att berika dig i många år med sina akrobatiska vattenkonster och roliga lekar, om du sköter dem på rätt sätt.

Slutligen vill Mattias slå ett slag för hästiglarnas image i allmänhetens ögon:

– Hästiglarna har tyvärr dåligt rykte och det finns många fördomar som är rätt pinsamma att bemöta. I själva verket är hästiglar mycket renliga av sig, de kan inte överföra några sjukdomar vid beröring. Och så är de graciösa, elegant simmande vattendjur som levt på vår jord i miljontals år längre än vi människor, och de kan vara mycket personliga när man lärt känna dem ordentligt. Jag önskar att folk tänker lite på hur de uppfattar det de inte alltid förstår.

Lavinia Revals


Relaterad läsning