Ny ljudbok av Saba Gordon ges ut snart!

BÖCKER. Inom kort ger vi ut Saba Gordons långnovell Bläckfisk-Benny och manetflickorna som ljudbok! En novell kanske inte låter mycket för världen – i ett svagt kulturland som Sverige för det närmast tanken till högpresterande skolbarn, vilket i sin tur leder tanken till plattityder och nödrim – så led istället tanken längs Franz Kafkas I straffkolonin eller Fëdor Dostojevskijs Stavrogins brott, så ger det ett hum om omfånget.

Saba Gordon skrev denna berättelse redan i sin ungdom – året var 2002 – och den har sedermera legat opublicerad, men ändå cirkulerat friskt genom åren, med Gordons goda minne, i författarinnans vänkrets av konstnärer, författare och filmregissörer. Och det var inte för inte som vännen och filmregissören Sebastian Wiberg tidigt fattade tycke för denna sällsamma science fiction-berättelse, där begreppet dystopi bara är ett av många förnamn.

Nåväl, i samband med nypremiären av den svenske mästerregissören Wibergs egen filmatisering av Bläckfisk-Benny och manetflickorna (också denna film har legat och dammat i filmarkiven i många, många år) är det inte heller för inte som vi på förlaget Till Punkt äntligen publicerar den skönlitterära förlagan i sin egen fulla rätt!

Bläckfisk-Benny och manetflickorna kommer att ges ut som ljudnovell och bör kunna åthöras och laddas ner här på förlagets hemsida – som vanligt i uppläsning av Karl Ljunggren och med repliker dramatiserade av flera namnkunniga skådespelare, vars namn ska kungöras vid publiceringens faktiska tidpunkt.

Vårt förlag har även tidigare idkat ljudboksläsning och ljudboksproduktion, men på en blygsam för att inte säga rent symbolisk nivå. Det gäller Saba Gordons lite lättsammare En riktig svensk och samma författares radiopjäs Den där blicken.

Utgivning av ljudböcker förväntas dock öka i omfång det närmaste året, om detta meddelar Till Punkts chefredaktör Melissa Wolde-Benocha, som uppger som sin bevekelsegrund för detta att ”pocketförsäljningen går oväntat dåligt medan ljudbokskonsumtionen går oväntat bra”. Ärendet ska följas upp inom en snar framtid och att vänta för den observante hemsidesfrekventören är även smärre estetiska-kirurgiska ingrepp på förlagets hemsida, för att underlätta – men samtidigt göra så lite som möjligt märkbar – denna radikala omsvängning i samklang med förlagets slogan, och därmed i samklang med samtiden själv.

Lavinia Revals